IJverig algoritme haalt in coronatijd recordaantal YouTube video’s offline

Door: Jeroen Kraak - 5 reacties
macOS Big Sur YouTube 4K 16x9
(Afbeelding: Apple, montage: OMT)

Het coronavirus zorgt niet alleen voor veel werk bij dokters en supermarktpersoneel. Ook de medewerkers van YouTube hebben het hartstikke druk.

Het is een drukke tijd voor YouTube. De videodienst heeft in het tweede kwartaal van 2020 meer video’s dan ooit verwijderd. Het zet nu ook meer het algoritme in om filmpjes te verwijderen in plaats van menselijke moderators, blijkt uit een rapport van Google. In totaal zijn er dit kwartaal 11.401.696 video’s verwijderd.

Verwijderde YouTube-video’s

Het rapport toont een aantal interessante statistieken over de verwijderde content op YouTube. In veruit de meeste gevallen zijn de video’s automatisch ontdekt door het algoritme. Dit zijn in totaal 10.849.634 video’s. Gebruikers zelf staan op de tweede plaats qua meldingen al zijn deze een stuk minder. In totaal gaat het om 382.499 video’s die zijn verwijderd. De zogenaamde individueel vertrouwde melder, oftewel moderators, kenmerkten 167.318 video’s als ongepast. Op de laatste twee plaatsen staan NGO’s en overheidsorganisaties. Dat gaat respectievelijk om 2.220 en 25 filmpjes op het platform.

Het blijkt dat het merendeel van de verwijderde video’s amper is bekeken. 42 procent is zelfs door niemand gezien. 33,7 procent zien minder dan tien mensen en 24,3 is door meer dan 10 mensen bekeken.

De reden

Dan is het natuurlijk de grote vraag waarom video’s zijn verwijderd. De belangrijkste reden voor YouTube is de veiligheid voor kinderen. 33,5 procent werd om die reden van het platform verwijderd. Op de tweede plaats staat spam, misleiding en oplichting. Hier kan dus ook nepnieuws over het coronavirus onder worden geschaard. Ze maken in totaal voor 28,3 procent deel uit van het aantal verwijderde video’s. Op plaats drie staat naakte of seksuele content, dat was goed voor 14.,6 procent. Andere reden voor verwijdering zijn gewelddadige, gevaarlijke en extremistische video’s.

Ook veel video’s uit Nederland verwijderd

Ook is het interessant om te zien waar de verwijderde YouTube-video’s vandaan komen. De twijfelachtige eer om op plaats 1 te zetten is voor de Verenigde Staten. Daar komen 2.061.733 video’s vandaan. De top drie wordt gecomplementeerd door India (1.446.772) en Brazilië ( 981.181). Nederland staat op een zesde plaats. 380.644 video’s afkomstig uit ons land zijn van het platform gehaald.

Overigens worden niet alleen video’s offline gehaald op Youtube, ook sommige reacties moeten het ontgelden. Afgelopen kwartaal zijn er meer dan 2 miljard verwijderd. Om veruit de meeste keren gaat het om misleiding, spam en grof taalgebruik en internetpesten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  google verneukt YouTube echt! Vroeger was YouTube veel beter. Toen kon je nog video’s ontdekken. Nu krijg je alleen maar meuk en rotzooi voorgeschoteld.

 • Profielfoto
  marchi

  Wen er maar aan, ons leven wordt geregeerd door algoritmes en er is geen weg terug. Uitzonderingen worden niet meer gezien, we vertrouwen de algoritmes compleet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Meuk en rotzooi voorgeschoteld krijgen is toch vooral afhankelijk van je eigen kijkgedrag.

 • Profielfoto
  icegodd

  Goedzo, weg met “mondkapje help niet tegen corona” video. En biden gaat dik winnen van Trump, Biden is heel erg populair op youtube ??.

 • Profielfoto
  csteelooper

  icegodd op 26 augustus 2020 16:41
  Goedzo, (…)

  Hier sta je toch Mooi alleen in… En als een mondkapje al wel zou werken, hoe verklaar je dan dat zoveel landen waar wél een plicht geldt, een (zeer) grote toename kennen van het aantal besmettingen? De respectievelijke toenames zijn vaak zelfs nog groter dan die in Nederland en Zweden, waar geen (nationale) mondkapjesplicht geldt. Wist je dat het overigens helemaal geen zin heeft om je blind te staren op het aantal besmettingen, zoals ook de diverse media dat doen?