Weekend poll: Windows op de Mac, essentieel of overbodig?

Door: Raymon Mens - 35 reacties
Windows MacBook 16x9
(Afbeelding via: CNBC)

De overgang van de Mac naar Apple Silicon betekent het einde van Boot Camp en waarschijnlijk ook virtueel Windows op de Mac draaien. In ieder geval tijdelijk, gezien het grootste deel van de wereld nog minstens een paar jaar op x86 (Intel) blijft.

Toegang tot alle games, API’s en Windows-programma’s was nu een gegeven. Voor bedrijven en scholen maakte compatibiliteit met Windows het mogelijk om zonder al te veel tegenwerking MacBooks en iMacs aan te schaffen. Dat is straks allemaal anders. Een gemis, of overbodig? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen.)

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Voor mij niet essentieel, maar wel handig. Voor anderen wel essentieel en ik hoop dat Apple in zijn arrogantie daar niet aan voorbij gaat, want anders gaan ze vroeg of laat eindigen zoals ze begonnen zijn: in de marge.

  Maar ik denk (hoop) dat ze slim zijn en in ieder geval minstens een laptop lijn aanhouden met Intel processor voor deze doelgroep.

 • Profielfoto
  Imade

  Voor mij niet nodig, maar voor studenten kan dat een uitkomst zijn.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Dit is minder goed nieuws. Als webdesigner/developer wil je vaak testen op windows zonder daarop te moeten werken. Ik gebruik nu VM ware fusion om windows sessies te starten. Dat was een groot voordeel. Heb ook CNC en cad software die niet bestaat voor Mac. Al is dat meer een hobby…

 • Profielfoto
  justi

  Waarom lokaal Windows draaien, gewoon in de cloud kun je ook nog je hardware kiezen en voor hoe lang je het nodig hebt.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik speel fifa op de iMac. Essentieel dus!

  nee hoor ik mis t niet als het er niet meer zou zijn!

 • Profielfoto
  rruiter1

  Helaas is Windows voor mij noodzakelijk. Het enige programma dat ik gebruik daarop is apotheek software.

 • Profielfoto
  csteelooper

  justi op 22 augustus 2020 12:39
  Waarom lokaal Windows draaien, gewoon in de cloud kun je ook nog je hardware kiezen en voor hoe lang je het nodig hebt.

  Heb je geld op je rug groeien? Want dan mag je mij wat lenen. Dáárom Windows lokaal draaien. Ik heb het nodig voor m’n werk en ik ga absoluut niet een maandelijks bedrag (of een jaarlijks bedrag) betalen om hardware te leasen die ik niet eens kan zien. Ik ben sowieso niet zo’n voorstander van al dat cloud-gedoe.Da’s ook een reden dat ik een eigen NAS heb. Gelukkig worden er zowel bij Parallels als VMWare goede vorderingen gemaakt om virtualisatie(/emulatie) voor elkaar te krijgen op AS, maar tot die tijd is het voor mij helaas een no-go. En datzelfde geldt voor Big Sur op x64, want ook daar draaien de huidige versies van de virtualisatieprogramma’s niet op (en dat zullen ze ook niet gaan doen; het is wachten op de nieuwe major releases van de software.

 • Profielfoto
  Bart119

  Aangezien ik naast mijn Mac nog een Windows laptop heb: niet nodig.

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  Helaas is ook voor mij Windows noodzakelijk. Mijn bedrijf maakt BI dashboards op basis van Microsoft’s Power Bi en daar is geen Mac versie van

 • Profielfoto
  Bas

  Windows virtualiseren op de Mac blijft gewoon mogelijk hoor geen zorgen..

  https://www.parallels.com/blogs/apple-silicon-wwdc/

 • Profielfoto
  ArMac

  Waarom zou je die troep op je Mac willen? Zou strafbaar moeten zijn!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @csteeloper: Parallels 16 is klaar voor Big Sur op Intel. Zover zo goed. Nu Apple Silicon nog.

  Als je zonder Windows kunt op je Mac dan ben je waarschijnlijk een thuisgebruiker of pure Office gebruiker. Zakelijk gezien ontbreekt er gewoon teveel om te functioneren zonder. Visio, Enterprise Architect, diverse maatwerksoftware in mijn geval maar de lijst is veel langer.

  Zolang Windows niet draait in virtualisatiesoftware, blijf ik op Intel. Ik kan 5% van mijn werk niet doen op macOS en ik kan 0% van mijn werk niet doen onder Windows. Kortom macOS is een bewuste keuze en dat betekent dat ik kan switchen als het echt echt moet.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Een totaal onzinnige stelling. Wat voor de een onzinnig is is voor de ander essentieel en weer een ander kan prima zonder, van die laatste daar ben ik er één van.

  Maar laat het lekker iedereen voor zichzelf uitmaken. Het is nu eenmaal zo dat sommige programma’s alleen voor Windows gemaakt worden. En als je dat soort programma’s toevallig ook nog eens nodig hebt voor je beroep en je werkt op een Apple computer dan val je waarschijnlijk in de groep die het essentieel vindt. En zo zijn er ook wel voorbeelden te bedenken van programma’s die je gewoon uit liefhebberij wilt gebruiken maar helaas gewoon geen Mac versie kennen.

  Weet je jammer wanneer mensen dogmatisch reageren alsof het gebruik van een Apple computer moet voldoen aan hun religieuze overtuiging. Schei toch uit.

  Van mij mag zo stelling op de site staan. Ga je gang vooral. Maar laten we vooral niet denken dat het iets toevoegt. Het levert ook geen zinvolle discussie op. Feitelijk is het een lege stelling.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  ArMac op 22 augustus 2020 14:36
  Waarom zou je die troep op je Mac willen? Zou strafbaar moeten zijn!

  Waarom zou je zo’n trolbericht hier plaatsen? Zou je een ban op moeten leveren!

 • Profielfoto
  RW076

  Totaal overbodig, en dan ook echt voor 99% van de mensen.
  Heb je het wel nodig (vaak voor een specialistisch of wat ouder programma zonder Mac versie of App) dan koop je daar (afhankelijk van de hardware eisen via MP of niet) een Windows PC-tje voor.

  En dan heb ik het ook wel over die 1% die het niet via een virtualisatie programma zoals Parralels  of VMWare kan draaien.

  Als laatste zou het me ook echt (TOTAAL) niet verrassen als Apple met een “update” voor Boot Camp komt zodat mensen die graag of het een of het ander willen ook gewoon geholpen blijven.

  Mand.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Alexander Henket op 22 augustus 2020 15:05
  Als je zonder Windows kunt op je Mac dan ben je waarschijnlijk een thuisgebruiker of pure Office gebruiker. Zakelijk gezien ontbreekt er gewoon teveel om te functioneren zonder. Visio, Enterprise Architect, diverse maatwerksoftware in mijn geval maar de lijst is veel langer.

  Zolang Windows niet draait in virtualisatiesoftware, blijf ik op Intel. Ik kan 5% van mijn werk niet doen op macOS en ik kan 0% van mijn werk niet doen onder Windows. Kortom macOS is een bewuste keuze en dat betekent dat ik kan switchen als het echt echt moet.

  Grappig dat er eens een voorbeeld aangehaald wordt dat erg dicht bij mijn werkgebied ligt … Er zijn talloze toepassingen binnen het Enterprise Domein waar macOS gewoon geen oplossing voor biedt. Eerlijk gezegd vind ik dat bijzonder jammer. Waar Apple in z’n vroege jaren nog wat meer richtte op de zakelijke kant, waaronder met MacOS X Server, X Serve en diverse andere toepassingen is het nu eigenlijk enkel consumer computing geworden.

  Natuurlijk, er zijn toepassingen als DevonThink die ik bijzonder kan waarderen voor het vergaren en organiseren van mijn gegevens. Ben ook gek op de presentatie-tools als Keynote. Maar eerlijk is eerlijk, ik merk dat ik op een Surface gewoon zoveel productiever ben. Met een pen in Visio werken werkt (voor mij) uitzonderlijk goed. Een Business Process Model and Notation (BPMN) schetsen en vervolgens digitaliseren werkt onder Windows fantastisch.

  Natuurlijk bestaan er open source tools als Archi die wel op macOS draaien, maar vergeleken met de commerciële pakketen is daar nog een lange weg te gaan.

  Verder merkte ik de laatste jaren dat macOS steeds meer beperkingen had op de laag van de Command Line Interface. Eigen toevoegingen aan de Unix basis, opgelegde beperkingen en de switch naar een “geprojecteerde omgeving” in plaats van de “de ware kern” op de prompt begon mijn geautomatiseerde processen die deels rusten op de kracht van unix en linux steeds meer in de weg te zitten.

  IT beveiliging is mij niet vreemd, maar de beperkingen die met de introductie van de T2 chip werden opgeworden ten aanzien van het uitbreiden van de hardware alsmede de controlle over de hardware begon voor mijn gevoel vervelende vormen aan te nemen.

  Evenals de verplichting om een Apple ID te gebruiken. Een ziekte die zjin varianten kent op zowel Microsoft als Linux domein, maar … daar is het nog steeds prima mogelijk om volledig zonder ID een machine te gebruiken. Ik heb het gevoel dat dit op een macOS machine echt een stuk minder is. Evenals Apple’s reperatieprogramma waar gebruikersgegevens eerst aan Apple moeten worden verstrekt alvorens het reperatiecentrum de beschikking krijgt over vervangingsonderdelen. Grote Broer houdt zijn kindjes goed in de gaten …

  Apple maakte altijd mooie computers. Met de overstap naar intel kon je de mac ook gebruiken als pc. Ik vond dat een grote plus. Natuurlijk kan nog het nodige veranderen, maar voor nu zullen we het idee moeten laten varen en teruggaan naar oude tijden waar je met meerdere PC’s en apparaten moet zeulen.

  Een PC, een Mac, een Telefoon of 5G Router … Als je gewoon een Mac had met LTE/5G en de mogelijkheid om windows en mac native te draaien, hoefde je enkel een Mac mee te nemen.

  *zucht* een mens mag dromen.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Ik geloof ook dat er een beetje vergeten wordt dat er ook nog zoiets is als Windows 10 ARM.

   

  Toegegeven, daar heb je niks aan als je met specifieke software moet werken die er alleen voor x86- of x64-processors is, maar als het je om Windows gaat, kun je dat waarschijnlijk toch wel op je ARM-Mac installeren als je dat echt wilt.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  doctor_apple op 22 augustus 2020 18:34
  Evenals de verplichting om een Apple ID te gebruiken. Een ziekte die zjin varianten kent op zowel Microsoft als Linux domein, maar … daar is het nog steeds prima mogelijk om volledig zonder ID een machine te gebruiken. Ik heb het gevoel dat dit op een macOS machine echt een stuk minder is.

  Gaat prima zonder Apple ID, hoor, zuchtende doctor.

  Maar als een MS Surface helemaal bij je past, waarom dan zo’n punt maken in je posting. Gebruik dat ding, and be happy.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Jakko Westerbeke op 22 augustus 2020 19:14
  Ik geloof ook dat er een beetje vergeten wordt dat er ook nog zoiets is als Windows 10 ARM.

   

  Toegegeven, daar heb je niks aan als je met specifieke software moet werken die er alleen voor x86- of x64-processors is, maar als het je om Windows gaat, kun je dat waarschijnlijk toch wel op je ARM-Mac installeren als je dat echt wilt.

  Hoe dan? De WIndows-on-ARM (WoA) producten zijn alleen beschikbaar op Surface. Níet op enig ander apparaat. En Microsoft gaat daar (langs legale weg) voorlopig echt geen verandering in aanbrengen noch toestaan.

  Bovendien kent WoA vooralsnog een aanzienlijke beperking: x86-software werkt prima en (zo goed als) zonder vertraging, maar x64-software draaien op ARM is er vooralsnog niet bij. Microsoft is weliswaar bezig met het ontwikkelen van een subsytem daarvoor, maar er is nog met geen woord gerept over wanneer dit beschikbaar komt. Ik heb voor mijn werk software nodig waarvoor géén Mac-versie bestaat. Er zijn wel alternatieven, maar over het algemeen zijn die zó oud dat ze zelfs al niet meer werkten op Sierra (10.12), laat staan op iets nieuwers.

  Alexander Henket op 22 augustus 2020 15:05
  @csteeloper: Parallels 16 is klaar voor Big Sur op Intel. Zover zo goed. Nu Apple Silicon nog. (…)

  Parallels wel. VMWare ook? Daar heb ik nog niets over gehoord… Zou het fijnste zijn als dat er ook was, maar eventueel is een overstap naar Parallels wel te realiseren.

  RW076 op 22 augustus 2020 17:31
  Totaal overbodig, en dan ook echt voor 99% van de mensen.
  Heb je het wel nodig (vaak voor een specialistisch of wat ouder programma zonder Mac versie of App) dan koop je daar (afhankelijk van de hardware eisen via MP of niet) een Windows PC-tje voor.

  En dan heb ik het ook wel over die 1% die het niet via een virtualisatie programma zoals Parralels  of VMWare kan draaien.

  Als laatste zou het me ook echt (TOTAAL) niet verrassen als Apple met een “update” voor Boot Camp komt zodat mensen die graag of het een of het ander willen ook gewoon geholpen blijven.

  Mand.

  Met alle respect, maar je spreekt jezelf tegen. Eerst zeg je “TOTAAL overbodig” en meteen in de volgende alinea heb je het over het aanschaffen van “een Windows-PC’tje”. Sorry, maar daar heb je geld en ruimte voor nodig. Er zijn héél veel mensen voor wie beiden een probleem is.

  Op dit moment kan ik prima werken met de Mac en een Windows VM, maar aangezien dat op AS nog niet gaat lukken is dat voorlopig geen optie voor mij. Gelukkig is mijn Mac dan ook nog niet aan vervanging toe, al weet je natuurlijk nooit of en wanneer Apple op dit model het beruchte trucje gaat toepassen dat bekend staat onder de naam planned obsolescence…

  Anyhow, zolang mijn Mac nog werkt vormt alleen de overstap naar Big Sur een issue, maar dat is met vervanging van de virtualisatiesoftware ook op te lossen. Hopelijk komt VMWare 12 binnenkort ook uit. De TP daarvan is al uit, dus wie weet.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Windows heb ik nog nooit nodig gehad. Voor mij is er altijd wel een goed Mac-alternatief.

 • Profielfoto
  Tinoky

  Helaas voor een enkel programma waar geen enkel alternatief voor is, wat alle data goed overneemt. Super irritant !!!

 • Profielfoto
  morwatz

  Ruwepit op 22 augustus 2020 15:17

  ArMac op 22 augustus 2020 14:36
  Waarom zou je die troep op je Mac willen? Zou strafbaar moeten zijn!

  Waarom zou je zo’n trolbericht hier plaatsen? Zou je een ban op moeten leveren!

  Hoezo? Hij heeft toch gelijk!

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  csteelooper op 22 augustus 2020 20:05
  Hoe dan? De WIndows-on-ARM (WoA) producten zijn alleen beschikbaar op Surface. Níet op enig ander apparaat. En Microsoft gaat daar (langs legale weg) voorlopig echt geen verandering in aanbrengen noch toestaan.

  Mensen installeren ook Windows op Raspberry Pi’s, dus er is wel degelijk aan te komen buiten het kopen van een Surface. Het gaat wel niet om een officieel Microsoft-product (of je moet Windows 10 IoT nemen), maar dat is een hele andere discussie als „Kun je Windows op een ARM-Mac draaien?”

 • Profielfoto
  csteelooper

  Jakko Westerbeke op 23 augustus 2020 10:44

  csteelooper op 22 augustus 2020 20:05
  Hoe dan? De WIndows-on-ARM (WoA) producten zijn alleen beschikbaar op Surface. Níet op enig ander apparaat. En Microsoft gaat daar (langs legale weg) voorlopig echt geen verandering in aanbrengen noch toestaan.

  Mensen installeren ook Windows op Raspberry Pi’s, dus er is wel degelijk aan te komen buiten het kopen van een Surface. Het gaat wel niet om een officieel Microsoft-product (of je moet Windows 10 IoT nemen), maar dat is een hele andere discussie als „Kun je Windows op een ARM-Mac draaien?”

  Natuurlijk zal het mogelijk zijn. Dat nam ik volgens mij ook al mee in mijn vorige betoog. Maar als je beroepsmatig en in (eigen) bedrijfsomgeving gebruikmaakt van de software, wil je het legaal doen. De software die ik voor m’n beroep nodig heb, moet bovendien stabiel draaien. Het mag onder geen beding zo zijn dat Microsoft een update uitstuurt waardoor ik niet meer in Windows kom en daardoor niet bij de software. En als je via allerlei omwegen WoA gaat installeren op apparaten waar het niet officieel voor bedoeld is, maak je daar wel kans op. Het is een beetje zoals Hackintosh: leuk dat het kan, en zolang het draait werkt het goed. Maar je weet nooit hoeláng het blijft werken.

 • Profielfoto
  monty python

  Parallels zal wel mogelijk blijven, en passen zich later ook wel aan aan ARM. Dan is er toch geen probleem ?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  csteelooper op 23 augustus 2020 18:14
  Maar als je beroepsmatig en in (eigen) bedrijfsomgeving gebruikmaakt van de software, wil je het legaal doen. [snip rest]

  Wederom: dat is een hele andere discussie. Ik heb het er alleen over dát het kan — ik zei gelijk aan het begin al dat de kans groot is dat niet alles dat je wilt gebruiken, ook zal werken.

  monty python op 23 augustus 2020 18:34
  Parallels zal wel mogelijk blijven, en passen zich later ook wel aan aan ARM. Dan is er toch geen probleem ?

  Zie bijvoorbeeld https://kb.parallels.com/en/125038.

  Ik vraag me meer af wat dit betekent voor VirtualBox — hoewel de huidige versie daarvan het ook al niet doet op m’n Intel iMac.

 • Profielfoto
  monty python

  Zal wel in orde komen dus. Ik gebruik Windows occasioneel voor zaken die (nog) niet op Mac kunnen (oud boekhoudpakket, Power BI  geavanceerde opties, …). Maar liefst zo weinig mogelijk, blijf het een nodeloos complexe en verwarrende interface vinden die (te) vaak vastloopt. Maar het nooit meer kunnen gebruiken zou voor mij een serieus minpunt betekenen voor de Mac.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Windows is nooit essentieel geweest.

  Sinds 2006 van een Linux desktop overgestapt op OS X, nooit de behoefte gehad er Windows op te zetten. Gebruik het ook nooit en als ik wel eens de “Jij weet veel van computers!” gespeeld krijg en ik zie vervolgens Windows, antwoord ik meestal “Jij zo te zien niet. Hoe werkt dit?” want ik kan mijn weg er niet in vinden (Gelukkig kan ik goed overweg met de zoekmachines)

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Alexander Henket op 22 augustus 2020 15:05
  Als je zonder Windows kunt op je Mac dan ben je waarschijnlijk een thuisgebruiker of pure Office gebruiker. Zakelijk gezien ontbreekt er gewoon teveel om te functioneren zonder. Visio, Enterprise Architect, diverse maatwerksoftware in mijn geval maar de lijst is veel langer.

  Zolang Windows niet draait in virtualisatiesoftware, blijf ik op Intel. Ik kan 5% van mijn werk niet doen op macOS en ik kan 0% van mijn werk niet doen onder Windows. Kortom macOS is een bewuste keuze en dat betekent dat ik kan switchen als het echt echt moet.

  Rare stelling die je hier inneemt.

  Tuurlijk zijn er veel bedrijven verslaafd aan Windows en de ellende die ze er bij leveren, maar ik kom al 20 jaar zakelijk weg met Unix achtige besturingssystemen. Probleem zit hem er vaak in dat bedrijven blijven hangen in propiatory bestanden en wensen dat je die kunt blijven openen. Maar wie wil, pakt gewoon een universeel formaat en stapt over.

  Net als scholen en verenigingen die mailen met doc/docx bestanden omdat ze verwachten dat dat overal goed opent… ?Bedoel, wie betaalt er grof geld voor een office licentie thuis? Niemand toch? Mail maar PDF!

 • Profielfoto
  Milez

  Zoals sommige anderen hierboven al aanhaalden: voor sommige software heb je geen keuze. De meest toonaangevende CAT-programma’s (Computer Aided Translation) draaien alleen op Windows (vooral Trados). Het blijft behelpen met Mac-programma’s als je klanten erop staan dat je met Trados werkt.

 • Profielfoto
  Apple Support Ed Amsterdam

  Windows op Mac draaien is voor mij ook belangrijk. Zeker als je software maakt of boekhoud software hebt heb je Windows nodig. En windows 10 is ondertussen zeker geen troep maar voor veel van ons noodzakelijk kwaad.

  Apple moet dat niet wegbanen met hun nieuwe ARM CPU. Maar ik denk dat ze verstandig zullen zijn om dit toch te gaan laten draaien.

   

 • Profielfoto
  Betatester

  @ivo-tje, PDF is niet voor iedereen toegankelijk. Als iedereen alleen nog maar PDF-documenten zou sturen kan ik, en nog eens meer dan 10000 andere visueel beperkten bijna niets meer qua tekstverwerking. En daarmee staan we al met minstens3-0 achter.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Betatester op 24 augustus 2020 09:39
  @ivo-tje, PDF is niet voor iedereen toegankelijk. Als iedereen alleen nog maar PDF-documenten zou sturen kan ik, en nog eens meer dan 10000 andere visueel beperkten bijna niets meer qua tekstverwerking. En daarmee staan we al met minstens3-0 achter.

  Lijkt me überhaupt lastig, maar wat kan met PDF niet wat met iets anders wel kan? Aangezien de tekst gewoon voorgelezen kan worden lijkt me. PDF opent op elk device, zonder dat je maar iets hoeft te installeren, in tegenstelling tot word.

  Ben dus erg benieuwd hoe je documenten als visueel beperkte gebruikt en wat de belemmeringen zijn.

 • Profielfoto
  NapO

  voor systeembeheer super handig. windows op mac is essentieel wat mij betreft.

 • Profielfoto
  Betatester

  @ivo’tje, PDF’s worden niet herkend door de software die Zwartdruk om moet zetten naar braille. Het wordt gezien als een foto, en er is speciale OCR software nodig om er iets mee te kunnen,maar die werkt niet heel goed.
  .doc/.docx wordt weergegeven als platte braille tekst.
  Ik hoop dat ik het op deze manier iets duidelijker heb gemaakt.