Weekend poll: moet je volgende smartphone 5G hebben? [Update]

Door: Raymon Mens - 50 reacties
5G in Nederland
(Afbeelding: Pexels, bewerking: OMT)

Je merkt het aan de vele commercials van de providers. Sinds kort zit ook in Nederland 5G in de lucht. Het is wel een vroege versie van het nieuwe mobiele netwerk die niet heel veel sneller is dan 4G. Pas ergens in 2022 worden nieuwe frequenties, die voor een flinke boost gaan zorgen, geveild.

Terwijl Android-fabrikanten steeds meer toestellen standaard met 5G uitbrengen, is het nog maar de vraag of iedere nieuwe iPhone die voor dit jaar op de planning staat het nieuwe mobiele netwerk ondersteunt. Een dealbreaker, of niet? Stem in onze weekend poll!

Update

Om de een of andere reden werkte de originele poll niet (meer). Totdat we dat opgelost hebben, kun je je mening/keuze achterlaten in de reacties hieronder.

 

Reacties

50 reacties
 • Profielfoto
  Roel Neumann

  Mijn stem uitgebracht. Resultaat: beide keuzes 0%. Aantal stemmen uitgebracht: 0. Stemming misschien door CDA georganiseer?

 • Profielfoto
  hatolex

  Hier ook geen resultaat te zien.

  Overigens lijkt mij 5G voor de doorsnee gebruiker vrij zinloos.

 • Profielfoto
  Bart119

  Nee, ik zal al blij zijn als er overal 4G bereik is. (Of in het geval van Duitsland zou ik al blij zijn met simpelweg mobiel bereik).

 • Profielfoto
  Maurice

  Ik het nut van 5G wel, maar niet voor smartphones.
  In plaats van op 5G te richten, zou ik liever zien dat de providers zich richten op het verbeteren van de signaal sterkte en kwaliteit naar 90%+ door heel Nederland.
  Want dat kan nog wel wat werk gebruiken.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  5G is voor mij onnodig.

  Jammer dat mijn stem niet meetelt (zo te zien geen enkele stem).

 • Profielfoto
  Kwadraatje

  Onnodig

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Voorlopig hebben we inderdaad aan 4G meer dan genoeg, als het overal goed en snel werkt.

  Maar, voor drukke stedelijke gebieden en bijvoorbeeld extreem drukke omgevingen zoals stadions heeft 5G wel meerwaarde. Wie kent het niet, je wil je vrienden appen tijdens het concert in de ArenA en niks werkt.. Overbelast. (nou is dit de laatste jaren wel beter geworden).

   

  En die poll is inderdaad een CDA-poll… Stuk.

 • Profielfoto
  Frans

  Ook bij mij wordt de stem niet geregistreerd.:-(

  Ik vind 5G geen vereiste, nu niet en mogelijk nooit.

  Volgens mij is 4G snel genoeg voor persoonlijk gebruik, het is sneller dan een gemiddelde ADSL aansluiting, die je in een huishouden met meerdere personen moet delen. Voor HD video, een van de meest data intensieve toepassingen, heb je ongeveer 5 Mbps nodig, dat haalt 4G op z’n sloffen, dus waar heb je meer snelheid voor nodig?

 • Profielfoto
  robert1970

  Het is voor de telecom bedrijven een mony maker. Maar de gebruiker heeft het niet nodig. Maar ook 5G zal je wel door de strot geduwd worden op termijn.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Net een nieuwe iPhone 11 gehaald. Lijkt me duidelijk dus.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Mijn iPhone 11 Pro doet het ook prima zónder 5G.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik ga niet uit van dit jaar maar can de jaren erna. Ding moet toch 3-4 jaar mee. Langer is ook denkbaar. Dus als er nu geen 5G in zit dan dus de komende jaren ook niet. Kan best zonder maar wil dat niet.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ook mijn stem telt niet….

  Maakt mij niet uit of het er in een volgende iPhone in zit of niet.

 • Profielfoto
  hansz

  Tegen de tijd dat 5G echt werkt ben ik waarschijnlijk al 2 toestellen verder, dus nee, de eerst volgende hoeft dat voor mij niet te hebben. Na die eerst volgende zullen vrijwel alle nieuwe toestellen automatisch al 5G hebben, dus dat maakt de keuze dan gewoon simpel. Verder kies ik geen toestel op basis van wel of niet 5G want het is een beetje hetzelfde als voorheen de TV, voorbereid op HD, terwijl er nog niks op dat formaat werd uitgezonden.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik heb een iPhone XS Max en koop voorlopig zeker geen nieuwe iPhone. Maar zodra ik een nieuwe nodig heb, en er is dan een iPhone met 5G te koop dan koop ik die zeker.

 • Profielfoto
  Odie

  De enige usecase voor 5G is momenteel Oakla Speedtest. Niets meer, niets minder.

  Daarbij moet je onderscheid maken tussen 5G-NR NSA en het échte 5G-NR SA. Grofweg is de eerste (Non-Stand Alone) alleen NewRadio op de oude 4G core (en dus alleen sneller qua downlink en uplink) en is de tweede (Stand Alone) gebaseerd op een hele nieuwe core die meer functies en mogelijkheden gaat toevoegen.

  Voorlopig zullen we alleen NSA zien.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Het is vrij ‘dubbel’ … toen we af en toe eens ergens 3G oppikten vond ik dat supergaaf, maar zónder 3G ging het ook prima. Later was 3G ‘standaard’, en toen pikte ik ineens hier en daar 4G op… wow, dat was helemaal amazing, en nu ben ik er alweer een soort aan gewend. Ik vermoed dat het met 5G net zo zal gaan. Waarschijnlijk worden de toepassingen gecompliceerder en de datastromen intensiever… en dan zal 5G ineens weer als ‘gewoon’ aanvoelen en 4G als traag. Net als dat ik vroeger gezegd zou hebben dat ik 3G en 4G eigenlijk niet nodig heb, zeg ik dat nu ook over 5G, maar waarschijnlijk lach ik over 5 jaar over mijn eigen onnozelheid.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Wat een drukte over of je stem wel of niet is geteld. Wat maakt het uit? Alsof er enig effect uitgaat waar jij voor of tegen stemt op deze pagina.

 • Profielfoto
  icegodd

  5G yes “wanna have”

  Je merkt het aan de vele commercials van de providers.
  Eindelijk 4K youtube en whatsapp video bellen.

 • Profielfoto
  Bas

  Wanneer de overheid nou eens begint met het publiekelijk maken van de API’s dan is 5G zeker handig! Eindelijk mijn vrouw op afstand besturen!

 • Profielfoto
  pruus

  We willen allemaal sneller, sneller. Dus waarom geen 5G. Alleen moet jouw toestel wel geschikt zijn. En dan maar jagen, meer data, verslinden, sneller. Op naar 6G, beter nog 7G.

 • Profielfoto
  RW076

  Werkt niet zoals gewenst. Overigens hoeft mijn volgende iPhone geen 5G te hebben. Niet uit ideologische overtuiging, maar meer omdat ik er echt het nut voor mijzelf niet van zie, en er waarschijnlijk extra voor moet gaan betalen. Dus is er keus tussen 4 en 5 G en kost 5G meer enkel vanwege 5G dan koop ik de versie met 4G.

 • Profielfoto
  makasa

  Mogelijk alleen vanwege een eventuele doorverkoop over enkele jaren kan het misschien zinvol zijn. Dan is 5G meer verspreid. Ik zelf ben tevreden met de 4G snelheid die ik nu heb.

 • Profielfoto
  Night

  5G voor IoT? Prima. Voor smartphones? Vrij overbodig nog.

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Voor mij voldoet 4G ook zeker nog. Maar aangezien ik lang met een iPhone doe (ik heb nog steeds een 6S) zou het wel fijn zijn als m’n nieuwe iPhone wel geschikt is voor 5G

 • Profielfoto
  morwatz

  Werkt nog steeds niet!

 • Profielfoto
  Night

  Nu wel ?

 • Profielfoto
  Frans

  Night op 30 augustus 2020 00:00
  Nu wel ?

  Nee, kon eerst stemmen maar het werd niet geregistreerd, kan nu niet stemmen, geen stem knop, en er wordt een vast resultaat met 1 stem * 1 antwoord getoond.

 • Profielfoto
  Jeffrey

  Bij mij crashed de app tijdens het invullen van deze bijzonder fraaie html pol. iPhone X iOS 14 beta 6.

 • Profielfoto
  AT024

  Amateuristisch

 • Profielfoto
  Fixdeman

  Als ik nu stem crasht de app. Das op zich ook knap:)

 • Profielfoto
  maconly

  Bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge ?

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Ik zie ook maar één stem….

 • Profielfoto
  monty python

  Interesseert me matig tot niets.. Mijn
  iPhone gebruik ik nu al veel teveel. Nog meer internetgebruik nee dank u. Aan alles zijn grenzen.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Werkt nog steeds niet; niet op de website en niet in de app (ook met addblockers uitgeschakeld)

 • Profielfoto
  robert1970

  Bij het maken van je keus, is de OMT-app ineens weg. Ik kan dus ook niet stemmen of de resultaten bekijken ?

 • Profielfoto
  Kwadraatje

  No workie

 • Profielfoto
  gipsman

  5G is de logische opvolger van 4G. Nuttig en nodig als zoveel mensen en bedrijven switchen naar online.

  Voor mij over 2 jaar ten vroegste, want ik heb nog kort geleden een 11 gekocht, nadat de XR onwerkbaar was. Dat is gebeurd in een vliegtuig: de XR zat in een hoesje met bankkaarten en ik heb er urenlang op gezeten. Scherm daardoor beschadigd.

  De 11 is ( vind ik) gelijk aan de XR, behalve de camera. Maar de 12 is echt een hardware upgrade natuurlijk.

  Duurder mag die niet worden, ik heb de streep getrokken bij €900 en levensduur 3 jaar voor die prijs. Als je het abo en de subscriptions bijtelt dan wordt het bijna €50-€60 per maand over 3j. Hm.

 • Profielfoto
  Herman V

  5G heb ik niet direct nodig.

 • Profielfoto
  janau

  5G is voor mij niet nodig.

 • Profielfoto
  Ron Luyten

  Ben wel van mening dat 5G een verbetering zal worden. Heb een OnePlus nord met een unlimited 5G abonnement en  momenteel heb ik in afwachting van de officiële inschakeling 5G Proximus een vierdubbele snelheid op 4.5G . Voordien haalde ik 55 tot 60 mbps en nu is 250 plus meer regel dan uitzondering. Dit is een heel andere gebruikservaring en voor 50 euro per maand mag ik zonder limiet dus effectief zonder limiet op cellulair internet. Gezien de snelheid en stabiliteit beter is als onze wi-fi beschouw ik vaste diensten als overbodig want voor 50 bel, surf, sms en kijk ik tv onbeperkt

   

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Helemaal niks die 5G, krijgen we allemaal corona van ;-p

 • Profielfoto
  Karst

  Zodra mmWave chip er in zit..

 • Profielfoto
  Karst
 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ja mooi die onderzoek van 1999, had hem al een keer gezien, blijft leuk.

  “als ze mij willen bereiken, dan kan dat met een brief” geweldig;-)

 • Profielfoto
  Frans

  Karst op 30 augustus 2020 20:40

  Mensen die nu roepen “ik hoef geen 5G”

  https://www.nu.nl/17877/video/zo-dacht-men-in-1999-over-mobiele-telefoons.html?jwsource=em

  Leuk filmpje, maar dat is geen gelijksoortige vergelijking. 4G vs 5G op een mobiele telefoon is meer als het vergelijken van een auto die maximaal 150 km/uur vs een auto die maximaal 300 km/uur kan rijden. Ja, die laatste kan sneller, maar in de praktijk heb je er niks aan.

 • Profielfoto
  MacRay

  Grote onzin. 4g is prima!

  weg met meer high freq straling

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Yeahhh, laten we masten in de fik steken en met zijn allen het torentje van Rutten bestormen met Duitse keizerrijk vlaggen en gekke dingen schreeuwen die we van Facebook hebben opgestoken. We hebben geen idee wat hoogfrequent straling is, maar dat maak ook geen drol uit.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Die 5G ontwikkeling zullen we uiteindelijk nodig gaan hebben.

  Voor nu kan het me voor wat betreft smartphone gebruik niets interesseren.

  Ik zal er voorlopig geen cent extra aan uitgeven in ieder geval.

 • Profielfoto
  janbergstra

  De snelheid van 5G is voor mij totaal overbodig, maar net als met andere technologieën wordt iedereen natuurlijk op een zeker moment gedwongen om over te stappen. Of je wilt of niet. Mijn komende mobieltje nog geen 5G dus.