Weekend poll: gebruik je Siri op je Mac?

Door: Raymon Mens - 25 reacties
Siri icoon 16x9
(Afbeelding: Apple, bewerking: OMT)

Siri maakte in 2016 met de release van macOS 10.12 Sierra haar debuut op de Mac. Sindsdien staat de assistent een beetje stil. Apple voegde twee jaar geleden in macOS 10.14 Mojave ondersteuning voor HomeKit toe, maar alle nieuws gaat vooral over Siri op iOS en macOS.

En dat terwijl Siri op de Mac (in theorie) best nuttig kan zijn. Siri kan op je Mac rekenen, muziek starten en stoppen, werkt ook als Shazam en kan systeemvoorkeuren aanpassen. Maar is dat alles voor jou nuttig genoeg om de virtuele assistent te gebruiken? Stem in onze weekend poll!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Ik heb sowieso een beetje het gevoel dat personal assistants niet echt thuis horen op een Mac/PC.

 • Profielfoto
  Patrik

  Ik heb Siri op al mijn Apple devices uit staan. Heeft geen toegevoegde waarde voor mij. Beetje peppie en kokkie gevoel krijg ik bij Siri. Is als een kleuter wat nog lang gaat duren voordat het volwassen is.

 • Profielfoto
  RW076

  De tijd die het kost (niet enkel siri btw) weegt niet op tegen het zelf gewoon even doen.

 • Profielfoto
  pruus

  Wel geprobeerd. Maar teleurgesteld omdat vaak niet het goede antwoord komt. En dat motiveert niet. De laatste 2 updates niet meer gebruikt. Op iPad/phone wel, maar ik word er niet blij van…

 • Profielfoto
  Maurice

  Heb ervaren dat als je een HomePod hebt en “Hé, Siri” op al je apparaten aan hebt staan, dat het dan niet zo vlekkeloos werkt.
  Dus heb “Hé, Siri” overal (behalve HomePod) uit staan en Siri in z’n geheel uit staan op m’n Mac.

 • Profielfoto
  Administrator

  Ik wacht nog op het moment waarop natural language mogelijk is, er voorwaardelijke antwoorden gegeven kunnen worden en ik Siri niet wakker moet schreeuwen. Een PA moet:

  Mijn stem herkennen.
  Reageren als ik iets vraag of een gesprek aan wil gaan zonder ‘Hey’ te moeten zeggen.
  Leren van vorige gesprekken. Dat meenemen in het leerproces.
  Vervolgvragen goed begrijpen, ook als de vraag op een veel later moment komt.

  Voorbeeld:

  < Ik heb zin om ergens te gaan eten Siri.
  > Klinkt als een goed plan, met wie ga je eten?

  < Met mijn vriendin.
  > Wanneer wil je wat gaan eten, vanavond? Jullie zijn beiden vrij vanaf 5 uur.
  < Ja, vanavond rond een uur of half 7. Heb je een suggestie?
  > Jullie zijn beiden gek op sushi. Zal ik reserveren bij Shiki Sushi Lounge?

  < Goed hoor.
  > Er is plek om 7 uur. Is dat ook goed?

  < Ja dat komt wel goed uit. Redden we dat met de reistijd?

  > Er worden geen files verwacht vanaf thuis.

  < Dankjewel Siri.
  … even later…

  > Hey Administrator.
  < Moment.
  … even later…

  < Ja zeg het maar Siri.
  > De reservering is gelukt. Je reservering zit in je Inkomende Mail en staat in je agenda. Zal ik een seintje geven als het tijd is om te vertrekken?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Siri begrijpt zelfs simpele opdrachten niet

 • Profielfoto
  gipsman

  Best OK voor de homepods hier. Maar dan wel in het Engels. Slechte werking heeft soms te maken met mijn soms niet native Engelse uitspraak, ook met de data die siri krijgt. Bv. het commando ‘Hey Siri play Vrt Radio Klara’ ( Belgische radiozender) is al geweest: Play Radio Klara, Play Vrt Klara, Play Radio Klara. Altijd een gok wat moet zijn.

  Verder weinig ervaring met siri op devices. Heb dus ‘incidenteel’ aangeduid.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Administrator op 1 augustus 2020 16:26
  Ik wacht nog op het moment waarop natural language mogelijk is, er voorwaardelijke antwoorden gegeven kunnen worden en ik Siri niet wakker moet schreeuwen. Een PA moet:

  Mijn stem herkennen.
  Reageren als ik iets vraag of een gesprek aan wil gaan zonder ‘Hey’ te moeten zeggen.
  Leren van vorige gesprekken. Dat meenemen in het leerproces.
  Vervolgvragen goed begrijpen, ook als de vraag op een veel later moment komt.

  Voorbeeld:

  < Ik heb zin om ergens te gaan eten Siri.
  > Klinkt als een goed plan, met wie ga je eten?

  < Met mijn vriendin.
  > Wanneer wil je wat gaan eten, vanavond? Jullie zijn beiden vrij vanaf 5 uur.
  < Ja, vanavond rond een uur of half 7. Heb je een suggestie?
  > Jullie zijn beiden gek op sushi. Zal ik reserveren bij Shiki Sushi Lounge?

  < Goed hoor.
  > Er is plek om 7 uur. Is dat ook goed?

  < Ja dat komt wel goed uit. Redden we dat met de reistijd?

  > Er worden geen files verwacht vanaf thuis.

  < Dankjewel Siri.
  … even later…

  > Hey Administrator.
  < Moment.
  … even later…

  < Ja zeg het maar Siri.
  > De reservering is gelukt. Je reservering zit in je Inkomende Mail en staat in je agenda. Zal ik een seintje geven als het tijd is om te vertrekken?

  Leuk wat je allemaal wil, maar je vergeet wel even dat het starten van een gesprek met “Hé” vrij normaal is. Ik ben eerlijk gezegd blij dat “keyword wake-up”, zoals dit fenomeen wel wordt genoemd, nog steeds een ding is. Siri reageert nú al vaak zónder dat ik bewust het triggerwoord uit… En als je denkt dat machine learning niet wordt toegepast, zit je er ook behoorlijk naast… Apple past net als iedereen machine learning toe en Apple doet dat zelfs deels on-device.
  Los daarvan heeft Apple (met name Siri) zeker nog wel het nodige te verbeteren waar het om dialoogvorming gaat, maar dat geldt eigenlijk nog wel voor iedereen.

 • Profielfoto
  roelatmac

  RW076: precies dat!

 • Profielfoto
  R3leo

  Ik gebruik alleen tekst Siri, het maakt het soms makkelijk en sneller om te typen: “speel achtergrond muziek af” dan dat te doen via apple music.

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Nee

 • Profielfoto
  error

  Siri, het is niks en het wordt nooit wat. Ik heb een paar pogingen gedaan (iPhone, iPad, watch, Mac, Apple tv en HomePod), altijd met een absurd slecht resultaat. Staat inmiddels weer uit op al mijn devices, ik denk niet dat ik het ooit weer aan zet.

 • Profielfoto
  Steo

  Sowieso gebruik ik Siri enkel voor het aanzetten van timers (bv voor het koken van een eitje) en de hue lampen aan en uit doen. Dat werkt beiden behoorlijk vlekkeloos. Met andere opdrachten niets dan ellende.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Siri is mijn kookwekker, vieze handen zorgen ervoor dat ik t gebruik, anders doe ik het handmatig haha..

   

 • Profielfoto
  janau

  Ik gebruik Siri vrij veel. Waarom? Ik heb een Raspberry Pi net DAC (hifiberry) plus Volumiosoftware. Je kunt er ook internetradio’s in vastleggen. Om van zender te wisselen is te veel gedoe. “Hé Siri Radio 1” is voldoende. Gaat perfect en werkt veel beter dan die van TuneIn en Siri.

 • Profielfoto
  monty python

  2% vindt het nuttig … en dan zijn we verbaasd waarom Apple geen haast maakt met die “slimme” speaker.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik haat die gast, teveel opgedrongen en geïntegreerd.
  Op de telefoon kan je het uitzetten, maar dan werkt carplay niet meer.

 • Profielfoto
  Di May

  Op de telefoon kan je het uitzetten,
  maar dan werkt carplay niet meer.

  Is dat echt zo ?
  ik betwijfel dat.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik hou teveel van stilte om verleid
  te worden door stembediening.

 • Profielfoto
  De Voecht Kurt

  En voor de dove en de slechthorende mensen ?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Di May op 2 augustus 2020 12:24

  Op de telefoon kan je het uitzetten,
  maar dan werkt carplay niet meer.

  Is dat echt zo ?
  ik betwijfel dat.

  Yep, is zo.

  Maar, ik hoop dat ik het fout hebt gedaan en iemand met een wonder komt;-)

 • Profielfoto
  Di May

  Snap nu waarom ik dat probleem niet heb :

  Ik spreek Siri nooit aan.
  Dus reageert ie sowieso niet.

  Ben niet erg verliefd op Carplay.
  Uiteindelijk veel te onhandig voor mijn doen.

  Ligt mogelijk aan automerk.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Carplay is wel top maar dan gebruik ik de voice assistent van google maps. Bijna 100% werkt dit. Fijn ook dat je niet het precieze adres hoeft op te geven maar bv een naam van een winkel of bedrijf.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Ja, af en toe, met name voor HomeKit, dus domotica. Zo zet ik de lichten aan of uit bijvoorbeeld. Erg handig.