Weekend poll 1: iOS is erg veilig, maar dreigt tweederangs te worden door strikte regels van Apple

Door: Night - 14 reacties
De App Store op een iOS-device
(Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

Apple staat erom bekend dat het veiligheid en privacy van zijn gebruikers hoog in het vaandel heeft. Zo worden in de App Store alle apps gecontroleerd. Voldoe je niet aan de regels, dan kom je er als app niet binnen.

Veiligheid en privacy. Het zijn vandaag de dag hete hangijzers in de digitale wereld. En zeker erg belangrijk. Maar gaat Apple niet te ver? Regelmatig haalt het bedrijf het nieuws omdat het veelgebruikte diensten, zoals clouddiensten, chat apps en game-streaming te verbieden. Kan deze politiek gebruikers mogelijk naar Android wegjagen? Loopt Apple niet de kans door alle regeltjes een tweederangs platform te worden?

iOS is het enige OS dat op Apple devices draait. Android draait niet op iPhones, net zo min als iOS beschikbaar is voor Android telefoons. Dat maakt van iDevices een uiterst veilig, goed te controleren en stabiel platform. Zeker als het aan Apple ligt. Maar wat wil de klant? Sommigen vinden het betuttelend, anderen juist weer dé reden om een iDevice te nemen.

Het is wikken en wegen, je wensen en mogelijkheden tegen elkaar afwegen. We zijn dus benieuwd naar jouw mening: iOS of Android? Veiligheid of mogelijkheden? Laat het maar weten in de Weekend Poll en de reacties hieronder.

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

 

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Apple hoeft van mij echt niet zo strict te zijn met haar regels. Ik mis vooralsnog concrete redenen waarom sommige streamingdiensten dus niet mogen. Maar de politiek trekt aan Apple om meer open te worden, zoals meerdere app stores of het installeren van apps buiten de App Store om.

  Als er iets niet moet gebeuren, is het wijzigen van de gatekeeper positie van Apple op iOS. Juist die harde controle maakt het een veilig platform. “Sideloaden moet optioneel zijn, je hoeft het niet te gebruiken”. Sure, maar zodra er ruimte is een gebrek aan veiligheid, aldus sideloaden, maak je het systeem minder veilig en breng je mensen in de waan dat iOS net zo lek is als Android.

  Nee, laat iOS maar een ‘simpel’ recht toe, rechtaan systeem blijven waar je juist niet teveel vrijheid hebt. De reden dat ik mijn iPhone geweldig vind, over mijn vorige HTC en Google phones, is het gebrek aan mogelijkheden. Niet customizen en custom roms, maar focus op de praktische zaken.

  Overstappen en ook met iPhones de ondertussen mainstream aan het wordende USB-C is een goede stap, maar laat Apple gewoon de baas zijn over iOS en stop met zeuren over het misbruik van haar monopolistische positie.

 • Profielfoto
  Middelvillage

  @Vilscon hier sluit ik me volkomen bij aan.

 • Profielfoto
  HJR

  Rare poll op een fansite.

  Wat denk je wat mensen hier gaan roepen. Iedereen hier zit op de Apple wolk.

  Wat ik bijvoorbeeld erg goed vind aan de Apple store is talen. Als je een app maakt en je vertikt het om een Nederlandse vertaling in je app in te bouwen, kom je niet in de Nederlandse app store.

  En daar houdt het voor mij op. Het is schandalig wat voor beperkingen Apple oplegt. De marge die ze verplicht pakken, abonnements diensten waar Apple ook aan wil verdienen.

  Het blokkeren van bijvoorbeeld wifi analyzers is ook zo’n mooi voorbeeld van het betuttelende gedrag van Apple.

  En dan nu de game streaming blokkeren. Dat is de toekomst van gaming en dan ga je dwars liggen omdat je zelf nog niks hebt.

  Schandalige praktijken dus.

 • Profielfoto
  ludovico ventuno

  Weet je wat ik een schandalige praktijk vind? Dat 95% van de Nederlandse bakkers zuurdesembrood terwijl dat helemaal geen zuurdesembrood is en dan nog voor een kwartje duurder!

 • Profielfoto
  ludovico ventuno

  verkopen

   

 • Profielfoto
  RW076

  Tis weer een pracht van een poll, en we krijgen er twee zo te zien.
  Ik kan niet wachten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee, veiligheid en privacy zijn oké, maar niet ten koste van de mogelijkheden.

 • Profielfoto
  Night

  Het mag dan een “Apple fansite” zijn, maar ook binnen de schare Mac gebruikers zijn er mensen met een Android telefoon. Uit eigen keuze of door hun werkgever. En ook binnen de club met iPhone/iPad gebruikers zullen er best mensen zijn die deze wel gebruiken, maar de Apple policies liever iets anders of soepeler zagen. Het is dus een bewuste keuze om deze poll hier te plaatsen.

 • Profielfoto
  Koezel

  HJR op 8 augustus 2020 11:52
  Rare poll op een fansite.

  Wat denk je wat mensen hier gaan roepen. Iedereen hier zit op de Apple wolk.

  Wat ik bijvoorbeeld erg goed vind aan de Apple store is talen. Als je een app maakt en je vertikt het om een Nederlandse vertaling in je app in te bouwen, kom je niet in de Nederlandse app store.

  En daar houdt het voor mij op. Het is schandalig wat voor beperkingen Apple oplegt. De marge die ze verplicht pakken, abonnements diensten waar Apple ook aan wil verdienen.

  Het blokkeren van bijvoorbeeld wifi analyzers is ook zo’n mooi voorbeeld van het betuttelende gedrag van Apple.

  En dan nu de game streaming blokkeren. Dat is de toekomst van gaming en dan ga je dwars liggen omdat je zelf nog niks hebt.

  Schandalige praktijken dus.

  Fansite? Er zijn genoeg kritische geluiden te lezen hier.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Er worden een aantal zaken door elkaar gehaald: technische informatiebeveiliging, borging der gegevens van gebruikers (non technisch), licentiemodel van de App Store, deelname kosten van ontwikkelaars, marges die Apple rekent voor het gebruik mogen maken van de App Store en verdienmodellen buiten de App Store.

  En hier gaat het dus finaal mis. Apple heeft namelijk de voorwaarden dat bedrijven die een verdienmodel hebben buiten de App Store dat dit stricto via Apple moet lopen op het moment men een transactie via een iOS app maakt. Hetgeen natuurlijk vreemd is.

  Verder is het keer op keer gebleken dat Apple protectionistisch optreedt op het moment het diensten betreft die (te) dicht bij Apple’s eigen belangen aanschuren.

  Dit heeft helemaal niets te maken met informatiebeveiliging, maar met een keiharde manier van zaken doen die Apple overigens in de toekomst bijzonder hard kan gaan schaden.

  Is het niet langs politieke weg (zowel de EU als de VS doen onderzoek of er sprake is van een monopolie en/of machtsmisbruik) dan is het wel langs technische weg.

  Immers, ik kan me voorstellen dat de conversie (lees: omzetten van gebruikers naar betaalde klanten) op Andere platformen mettertijd zal toenemen. Android wordt met elke iteratie een stuk volwassener en ook al zou het een aantal versies achterlopen op stabiliteit, in mijn beleving zit Android al veel meer richting iOS qua beveiliging en stabiliteit dan enkele jaren terug.

  Android 4, 5 of 6 was miserabel.

  Android 7 en 8 een duidelijke overgang

  Android 9 een duidelijke verbetering

  Android 10 en 11 mogen echt een stuk volwassener heten, zeker als het gaat om beveiliging.

  Daarnaast kun je er gewoon zoveel meer mee.

  Microsoft werkt intensief samen met Android en kent een systeemintegratie tussen Windows 10 en Android op het gebied van SMS’en, voeren van telefoongesprekken en meer.

  Daarnaast gewoon een stuk pragmatiek, dual SIM bestaat al ruim 10 jaar op Android. “Ja, maar iOS heeft een eSIM”. Dat is geen uitvinding van Apple en bestaat ook bij verschillende Android toestellen.

  MAar hoe zit het dan met Dual WhatsApp, Dual Facebook, Dual Mail, Dual Telegram op een Dual Sim telefoon? Op een Android gewoon reeds jaren mogelijk. Heb hier twee WhatsApp instances draaien op een telefoon zonder problemen: zakelijk en prive.

  Een speciale kinderstand zodat kinderen een kindvriendelijke desktop krijgen met enkel toegang tot Spelletjes? Reeds jaren mogelijk op Android.

  iOS is een prachtig OS, maar begint last te krijgen van Blackberry QNX en Nokia Symbian problematiek: technisch prachtig (lees: technisch superieur voor zijn tijd, maar in gevaar door het eigen beleid en management). Absoluut in een vroeg stadium, dus nog helemaal niets aan de hand.

  Maar zoals de geschiedenis ons geleerd heeft, kun je het bijzonder snel maken in de IT, maar worden bedrijven ook genadeloos gekraakt …

  … laten we hopen dat dit uitblijft. Apple is in essentie een prachtig bedrijf met mooie hard- en software, maar verre van perfect en (helaas) mogelijk door zijn omvang heeft het ook steeds meer weg in zijn gedragingen van een moloch. Alles wat het een IBM en Microsoft verweet, alles wijst erop dat Apple is verworden tot hetgeen het zich jaren terug afzette …

  Enige tijd terug kon ik met niet vinden in een aantal keuzes van Apple, het aantal Apple machines is drastisch afgenomen, maar ik heb nog steeds een notebook en een mac mini van Apple alsmede een iPad en iPhone. de iPad is een killer, maar de iPhone wordt nog enkel gebruikt voor spelletjes voor de kinderen. Vrouw en Ik zijn overgegaan op Android.

  Het was wennen, het was soms vloeken, maar al snel kwamen we erachter dat dingen gewoon “een andere plek hebben”. Twee jaar later, mijn 77 jarige oud oom geholpen met het updaten van zijn iPhone 7.

  Waarom? Hij woont in een buitengebied en heeft enkel een LTE verbinding. Dus een iPad met LTE en iPhone met LTE … Geen Wifi.

  Waar mijn Android gewoon updates kan updaten via WiFi of LTE (is een keuze), MOET mijn oom dit doen via WiFi die hij niet heeft …

  … na 40 minuten op z’n iPhone updates te hebben uitgevoerd, Photos geruimd te hebben en allerlei zaken te hebben ingesteld had ik voor de eerste keer sinds ik een Macintosh SE/30 had als eerste Apple computer dat ik een Apple product niet meer hoefde … Vond iOS verworden tot een super irritant OS in gebruik met veel onlogische beperkingen en iets hebben van een “schichtig hert” als het aankomt op informatie beveiliging en zoals zojuist beschreven: updates via LTE beperken? Who the F*** heeft dat bedacht?

  En zo zijn er nog vele zaken … Mij zijn ze kwijt en met de hoge bedragen die ze rekenen zie ik steeds meer mensen grijpen naar “refurbished” of … Android …

  Zeker in deze Economische tijden van teruggang en minder in plaats van meer. Zoals eerder gezegd: time will tell …

 • Profielfoto
  Jeffrey

  Geselecteerde foto toegang in apps is mijn favorite feature. Het voelt nu al vreemd terugkijkend dat ik sommige apps… toegang gaf tot al mijn foto’s.

 • Profielfoto
  monty python

  Veiligheid en privacy gaan meer aan belang toenemen, ben ik van overtuigd. De misbruiken en oplichting via internet staan nog maar aan een pril begin. En waar de complexiteit van miljarden instellingen een kantelpunt heeft, heeft teruggaan naar de essentie ook zijn plaats. Absoluut meer en meer overtuigd van de policy van Apple. Technologie moet het dagelijks leven op een veilige manier verbeteren, niet een minderheid van geeks toelaten met hun technische kennis zonder praktijk-of marktwaarde op te scheppen.

 • Profielfoto
  klonic

  Dat door de strikte regels mensen overstappen en weg blijven is een feit.

  Zelf vind ik die regels prima ik mis niets. Wat Apple zou moeten doen is gebruikers de keus geven. Wat betreft privacy onveilige apps moeten ze dat niet doen, want dan moet je voor elke app kiezen om je privacy op te geven. Maar wat betreft Widgets, Apps die ‘onethisch’ zijn (porno) en andere twijfelgevallen moet de keus bij de gebruiker liggen in plaats van bij Apple.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Prima dat Apple streng is en alle apps controleert. Dit waardeer ik juist. Anders krijg je de Android chaos met allerlei gare apps. Dus ga zo door Apple.