Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Nieuws 27 augustus 2020

Voorzitter onderzoekscommissie noemt gedrag Apple “zeer verontrustend”

Maakt Apple misbruik van haar machtspositie? Dat is een vraag die de gemoederen al lange tijd bezighoudt. Zeker nu de strijd tussen Apple en Epic Games tot het kookpunt dreigt te komen. Onlangs was er zelfs een hoorzitting waarin de CEO’s van de grote techbedrijven zich moest verantwoorden. De man die aan het hoofd staat van dit onderzoek spreekt zich nu uit en maakt zich grote zorgen.

De democraat David Cicilline is Lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Hij zet zich onder andere in voor LGBT rechten, betere immigratie en abortus-rechten, maar houdt zich ook bezig met mogelijk machtsmisbruik. Cicilline leidt namelijk het antitrustonderzoek dat zich richt op de macht die de grote techbedrijven tegenwoordig hebben.

Gedrag grote techbedrijven zeer verontrustend

David Cicilline geeft tegenover Bloomberg aan dat hij volgende maand de eerste aanbevelingen wil doen. Dat is in zijn ogen namelijk hard nodig. Hij maakt zich grote zorgen over de macht die bedrijven als Apple, Google, Amazon en Facebook hebben, en vooral over hoe zij deze macht gebruiken om kleinere spelers de markt uit te werken.

“Al deze bedrijven vertonen zeer verontrustend gedrag. Het overkoepelende thema is dat ze misbruik maken van hun macht om zo de markt in handen te houden, concurrenten te verpletteren, partijen uit te sluiten van platformen en om geld te verdienen aan hun zelfgecreëerde monopoliepositie,” aldus David Cicilline.

Nieuw wet kan grote impact hebben

Hij voegt daaraan toe dat het van groot belang is dat het Amerikaans Congres stappen gaat ondernemen. Welke adviezen Cicilline gaat uitbrengen wil hij nog niet loslaten. In een eerder gesprek ging hij daar wel op in een noemde hij één specifieke maatregel zeer interessant. Deze lijkt op de Glass-Steagall law uit de jaren ‘40 van de vorige eeuw. Deze houdt in dat bedrijven niet actief mogen zijn op platformen die ze zelf in handen hebben.

Dit is vooral vervelend voor Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos zou in dat geval geen eigen producten meer mogen verkopen via hun eigen platform. Ook zou dit betekenen dat Apple eigen apps niet meer mag aanbieden in de App Store. Bedrijven als Tile, Spotify en Hey zullen daar ongetwijfeld blij mee zijn. Alle drie hebben zij al eens hun onvrede geuit over hoe Apple haar eigen diensten een oneerlijk voordeel geeft.

Epic Games staat op tegen Apple

De kans is groot dat Cicilline ook aanbevelingen gaat doen die specifiek gericht zijn op Apple. Er is namelijk een apart subcomité dat zich richt op het beleid en de vergoedingen die gelden binnen de App Store. Hier is zeker de laatste tijd veel kritiek op en dat leidde zelfs tot een rechtszaak tussen Apple en Epic Games. Meer daarover lees je hier.

Reageer op artikel:
Voorzitter onderzoekscommissie noemt gedrag Apple “zeer verontrustend”
Sluiten