Voorzitter onderzoekscommissie noemt gedrag Apple “zeer verontrustend”

Door: Thomas Aalderink - 14 reacties
Apple machtsmisbruik antitrust App Store
(Afbeelding: AFP / Jonathan Newton)

Maakt Apple misbruik van haar machtspositie? Dat is een vraag die de gemoederen al lange tijd bezighoudt. Zeker nu de strijd tussen Apple en Epic Games tot het kookpunt dreigt te komen. Onlangs was er zelfs een hoorzitting waarin de CEO’s van de grote techbedrijven zich moest verantwoorden. De man die aan het hoofd staat van dit onderzoek spreekt zich nu uit en maakt zich grote zorgen.

De democraat David Cicilline is Lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Hij zet zich onder andere in voor LGBT rechten, betere immigratie en abortus-rechten, maar houdt zich ook bezig met mogelijk machtsmisbruik. Cicilline leidt namelijk het antitrustonderzoek dat zich richt op de macht die de grote techbedrijven tegenwoordig hebben.

Gedrag grote techbedrijven zeer verontrustend

David Cicilline geeft tegenover Bloomberg aan dat hij volgende maand de eerste aanbevelingen wil doen. Dat is in zijn ogen namelijk hard nodig. Hij maakt zich grote zorgen over de macht die bedrijven als Apple, Google, Amazon en Facebook hebben, en vooral over hoe zij deze macht gebruiken om kleinere spelers de markt uit te werken.

“Al deze bedrijven vertonen zeer verontrustend gedrag. Het overkoepelende thema is dat ze misbruik maken van hun macht om zo de markt in handen te houden, concurrenten te verpletteren, partijen uit te sluiten van platformen en om geld te verdienen aan hun zelfgecreëerde monopoliepositie,” aldus David Cicilline.

Nieuw wet kan grote impact hebben

Hij voegt daaraan toe dat het van groot belang is dat het Amerikaans Congres stappen gaat ondernemen. Welke adviezen Cicilline gaat uitbrengen wil hij nog niet loslaten. In een eerder gesprek ging hij daar wel op in een noemde hij één specifieke maatregel zeer interessant. Deze lijkt op de Glass-Steagall law uit de jaren ‘40 van de vorige eeuw. Deze houdt in dat bedrijven niet actief mogen zijn op platformen die ze zelf in handen hebben.

Dit is vooral vervelend voor Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos zou in dat geval geen eigen producten meer mogen verkopen via hun eigen platform. Ook zou dit betekenen dat Apple eigen apps niet meer mag aanbieden in de App Store. Bedrijven als Tile, Spotify en Hey zullen daar ongetwijfeld blij mee zijn. Alle drie hebben zij al eens hun onvrede geuit over hoe Apple haar eigen diensten een oneerlijk voordeel geeft.

Epic Games staat op tegen Apple

De kans is groot dat Cicilline ook aanbevelingen gaat doen die specifiek gericht zijn op Apple. Er is namelijk een apart subcomité dat zich richt op het beleid en de vergoedingen die gelden binnen de App Store. Hier is zeker de laatste tijd veel kritiek op en dat leidde zelfs tot een rechtszaak tussen Apple en Epic Games. Meer daarover lees je hier.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het bedrijf van Jeff Bezos zou in dat geval geen eigen producten meer mogen verkopen via hun eigen platform. Ook zou dit betekenen dat Apple eigen apps niet meer mag aanbieden in de App Store.

  Dat is lastig te handhaven denk ik. Dat is net zoiets als Albert Heyn verbieden hun eigen merk in de schappen te leggen.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Ondanks dat deze meneer een democraat is zit ie vol met foute ideeen. Lees zijn wikipedia pagina’s er maar eens op na. Een belasting op studenten om te mogen studeren in een stad om de gaten in het budget op te vullen? Kom op zeg. Dit is zeg maar een foute democraat. Die natuurlijk heel hard schreeuwt dat het verschrikkelijk is om zijn baantje maar veilig te houden.

 • Profielfoto
  polansky

  KarelWillem op 27 augustus 2020 10:59

  Het bedrijf van Jeff Bezos zou in dat geval geen eigen producten meer mogen verkopen via hun eigen platform. Ook zou dit betekenen dat Apple eigen apps niet meer mag aanbieden in de App Store.

  Dat is lastig te handhaven denk ik. Dat is net zoiets als Albert Heyn verbieden hun eigen merk in de schappen te leggen.

  Met als verschil dat je dan alléén bij de lokale Albert Heijn kunt kopen die vervolgens ook nog eens 30% extra vraagt omdat een AH medewerker het uit een doosje haalt en in een schap zet.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik behoor geloof ik bij de uitzonderingen die van mening is dat Apple eens flink op de vingers getikt moet worden. Ik hoop dat Apple een vette boete krijgt.

  Ik ben helemaal voor ‘eerlijke’ handel, maar dan wel écht eerlijk, zonder allerlei adders en hobbels onder het gras.

 • Profielfoto
  newtastyland

  polansky op 27 augustus 2020 13:54
  Ik behoor geloof ik bij de uitzonderingen die van mening is dat Apple eens flink op de vingers getikt moet worden. Ik hoop dat Apple een vette boete krijgt.

  Ik ben helemaal voor ‘eerlijke’ handel, maar dan wel écht eerlijk, zonder allerlei adders en hobbels onder het gras.

  Je insinueert dat er iets niet eerlijk is…. de regels vooraf zijn duidelijk (bv 30%). Het zou oneerlijk zijn las die eenzijdig gewijzigd worden. Je kunt discussiëren of het percentage te hoog is, maar er zijn geen adders of hobbels onder het gras. Dat slaat echt helemaal nergens op.

 • Profielfoto
  MIVE

  De 30% commissie is niet het probleem… dat Apple concurreert met eigen producten – die gratis worden aangeboden in de Appstore – dat is een probleem – mogelijk… Hoe moet ik als kleine beginnende app bouwer, van een eenvoudige word processor, geld verdienen als ik niet om de App Store heen kan en Apple daar een eigen product gratis aanbiedt?

  Ook kwestieus: het gratis Apple + abonnement voor kopers van een nieuw Apple product. Zou ik als Netflix/ Amazon zeker een groot probleem van maken.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  En daarnaast koppelt Apple stilletjes cloud diensten aan het inmiddels verplichte iCloud account (wil je zinnig gebruik kunnen maken van je apparaat) en …

  … dien je te betalen met Apple Pay, om wat te noemen.

  Stel je voor dat je bij de AH enkel kunt betalen met een AH Credit Card of Betaalkaart en niet met je pinpas of credit card ZONDER dat je je kaart moet activeren in AH Pay en vervolgens AH ook nog eens transactiekosten in rekeningbrengt voor de geboden dienst …

  … want zo ver gaat dit …

  Eigenlijk niet waar, eigenlijk gaat het nog zelfs verder. Maar goed. Laten we het hierbij houden.

   

 • Profielfoto
  computer space

  MIVE op 27 augustus 2020 21:58
  De 30% commissie is niet het probleem… dat Apple concurreert met eigen producten – die gratis worden aangeboden in de Appstore – dat is een probleem – mogelijk… Hoe moet ik als kleine beginnende app bouwer, van een eenvoudige word processor, geld verdienen als ik niet om de App Store heen kan en Apple daar een eigen product gratis aanbiedt?

  Ook kwestieus: het gratis Apple + abonnement voor kopers van een nieuw Apple product. Zou ik als Netflix/ Amazon zeker een groot probleem van maken.

  Die 30% is weldegelijk een probleem.

  Heel toevallig is het bij Google óók 30%. Gek he? Heb je wel eens naar percentages op andere platforms gekeken? Ebay, Etsy, Asos, Itch.io? Rond de 5%? Hoe dat komt: simpel, concurrentie, blijkbaar is 5% prima om een gezonde business te draaien als platform die aanbieder bij consument brengt.

  En dat de 30% vooraf duidelijk is, dat is ook een flutargument. Weet je wat Amazon afdraagt? Niks. 0%. Waarom? Die grote knuffelbeer van een Bezos, die moet je te vriend houden. Ik schat dat Netflix een vergelijkbare deal heeft. En Google Youtube Premium ook. Want zonder Netflix, Amazon en Youtube wordt een iPhone snel een heel schraal toestel.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MIVE op 27 augustus 2020 21:58
  … dat Apple concurreert met eigen producten – die gratis worden aangeboden in de Appstore – dat is een probleem … Hoe moet ik als kleine beginnende app bouwer … geld verdienen als ik niet om de App Store heen kan en Apple daar een eigen product gratis aanbiedt?…

  Stel je bent autofabrikant, en je levert je eigen …. vul maar in … mee in je auto. Dat onderscheidt je van andere fabrikanten. Dat zorgt ervoor dat je auto wordt verkocht. Dat je dan als maker van …. vul maar in … lastig kunt concurreren met die grote jongens is een feit. Dus moet je niet iets gaan maken wat zij al net zo goed doen, als je snel winst wilt maken. Maar verzin je iets wat een toegevoegde waarde is in die auto, en wat de autofabrikant minder belangrijk vond of minder goed doet dan jij.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  polansky op 27 augustus 2020 13:52

  KarelWillem op 27 augustus 2020 10:59

  …Ook zou dit betekenen dat Apple eigen apps niet meer mag aanbieden in de App Store.

  Dat is lastig te handhaven denk ik. Dat is net zoiets als Albert Heyn verbieden hun eigen merk in de schappen te leggen.

  Met als verschil dat je dan alléén bij de lokale Albert Heijn kunt kopen die vervolgens ook nog eens 30% extra vraagt omdat een AH medewerker het uit een doosje haalt en in een schap zet.

  Dat is eigenlijk precies wat er gebeurt. Om te beginnen zet AH eigen merken naast ‘A-merken’ voor prijzen die vaak vrij exact even duur zijn (voorbeeld; Van Gils suiker 75 cent per kg, AH suiker ernaast – in grote verpakking zodat het goedkoop lijkt – ook 75 cent per kg. Zo kan AH de druk bij de A-merken opvoeren om goedkoper in te kopen. En willen ze daar niet in mee, dan dreigt verwijdering en vervanging door een ander A-merk. Slechts een paar heel grote jongens (Coca Cola, de grote bier-jongens, etc.) zijn lastig onder druk te zetten, maar ook die zijn behoorlijk afhankelijk van deze grote supermarkt-keten.

  Hierbij vergeleken is de app-store een Walhalla voor aanbieders van apps.

 • Profielfoto
  puccini

  polansky op 27 augustus 2020 13:54
  Ik behoor geloof ik bij de uitzonderingen die van mening is dat Apple eens flink op de vingers getikt moet worden. Ik hoop dat Apple een vette boete krijgt.

  Ik ben helemaal voor ‘eerlijke’ handel, maar dan wel écht eerlijk, zonder allerlei adders en hobbels onder het gras.

  Ik ben het helemaal met je eens hoor, het gaat gewoon de verkeerde kant op met Apple.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Stel dat app-makers en masse gratis apps aanbieden met in-app-aankopen die via een of andere betaaldienst lopen…

  Waar betaalt Apple dan de store van, het curatorschap, XCode ontwikkelingen, het onderhoud van de HIG enzovoort? Zonder het curatorschap zou het ecosysteem inherent onveiliger worden. Via die weg is bijvoorbeeld https afgedwongen.

  Dat je moet betalen is gewoon oké. Hoeveel dat is en anti-competitieve acties: daar moet je wat mee.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hier in Nederland moeten bedrijven worden opgeknipt omdat ze anders een monopolist zouden zijn. In heel Nederland. Voor een miniscuul deel van de wereld… toch een monopolie.

  Wanneer iemand de IOS store als monopolie beschouwt klimmen allerlei evangelisten in de pen om Apple te verdedigen. Toch is die IOS store een monopolie. Ik gebruik graag mijn iPhone en mijn iMac en mijn MacBook. Ik betaal voor het verspreiden van software liever geen 30% bovenop de normale prijs.

  Ik zeg: opknippen die handel. Graag verplicht meerdere stores op de meerdere platformen. Graag een beetje concurrentie.

 • Profielfoto
  recoiller

  polansky op 27 augustus 2020 13:52: Met als verschil dat je dan alléén bij de lokale Albert Heijn kunt kopen die vervolgens ook nog eens 30% extra vraagt omdat een AH medewerker het uit een doosje haalt en in een schap zet

  Apple heeft geen monopolie net als Albert Heijn. Wil je niet shoppen bij de AH dan kun je naar de Jumbo of naar een aantal kleinere concurrentie. AH heeft misschien 35% van de markt in handen. Vergelijkbaar met… Apple! Ook Apple heeft geen Monopolie maar een marktaandeel van ruim 35%. Apple heeft een ‘monopolie’ binnen hun eigen platform, net als AH dat heeft binnen hun winkels.