Trump’s ban op WeChat kan rampzalige gevolgen hebben voor Apple

Door: Night - 22 reacties
Amerikaanse en Chinese vlag - vuisten
Afbeelding:The Daily Star

Het verbod op de WeChat app, dat de Amerikaanse president Trump uitvaardigde, zou wel eens vérstrekkende gevolgen kunnen hebben voor Apple. Het bedrijf is namelijk voor een flink deel afhankelijk van China.

Apple heeft niet alleen een aanzienlijk Chinees klantenbestand. Bijna alle toeleveranciers, productie- en montagepartners van het bedrijf zijn daar gevestigd. Het verbod van Trump zou Apple feitelijk dwingen om WeChat uit de App Store te verwijderen. Dat zou de Chinese tak van Apple compleet vernietigen. Daarnaast zou het een enorme invloed hebben op de manier waarop Apple in de toekomst nieuwe producten kan bouwen en verkopen.

Het is lastig om te omschrijven hoe belangrijk de integratie van WeChat in de Chinese maatschappij wel niet is. Analist Ben Thompson zei het al in 2017 als volgt: “Er is niets in een ander land dat vergelijkbaar is. Zelfs niet met de Facebook-dominantie (Facebook, Messenger en WhatsApp) waarmee WeChat vaak wordt vergeleken. Die omvatten slechts communicatie of vrijetijdsbesteding. Dat is WeChat natuurlijk ook, maar de app is veel meer. De Chinezen lezen er het nieuws in, bestellen een taxi en betalen er de lunch mee (probeer als Chinees maar eens contant te betalen voor je lunch. Je wordt dan aangekeken alsof je een holbewoner bent). Verder biedt de app toegang tot de overheid (waarvoor hier bijvoorbeeld DigID wordt ingezet) maar ook tot grote delen van het zakenleven. Zonder WeChat op je telefoon kun je in China dus, en in veel grotere mate dan waar dan ook ter wereld, gewoon geen normaal leven leiden.”

Geen WeChat is ondenkbaar in China (klik/tap voor groter).

Een iPhone zonder WeChat is compleet nutteloos

Een iPhone zonder WeChat is dus helemaal geen bruikbare telefoon voor de honderden miljoenen Chinese gebruikers waarvoor de app een ‘must-have’ is. Dat zijn klanten die voor groot belang zijn voor Apple. Als het bedrijf WeChat vanwege het verbod van Trump niet op de iPhone kan aanbieden, zal het Chinese klantenbestand vrijwel zeker van de ene op de andere dag verdwijnen.

Door het afgegrendelde karakter van iOS heeft Apple zichzelf in een beetje lastige positie geplaatst. Met een meer open systeem, zoals Android, zouden gebruikers WeChat namelijk zelf kunnen installeren, buiten de App Store om. Dat zou niet ideaal zijn voor Apple, maar in ieder geval zouden miljoenen Chinese klanten hun iPhones dan nog gewoon kunnen blijven gebruiken. Aan de andere kant ziet het bedrijf wellicht een mogelijkheid om de Chinese App Store af te schermen van de App Stores in andere landen, zoals de VS.

Duurdere Apple producten

Maar het WeChat / Tencent-verbod zou een nóg dramatischer impact op Apple kunnen hebben. Het aanhoudende conflict tussen de Verenigde Staten en China, die al jaren verwikkeld zijn in een handelsgeschil, zou hierdoor wel eens flink kunnen escaleren. Apple begint hiervan al de eerste gevolgen te voelen: een extra belasting van 25 procent op vijf onderdelen voor zijn Mac Pro-desktops, 10 procent op zijn opladers, de HomePod, AirPods en Apple Watch. Een op het laatste moment voorkomen belastingverhoging van 15 procent op iPhones had de kosten van het meest cruciale product van Apple, de iPhone, met maar liefst 150 dollar kunnen verhogen.

Apple kan de productie nergens anders ter wereld (en zeker niet in de VS) fysiek uitbesteden. Apple CEO Tim Cook leidde in 2005 een verschuiving in naar een “just-in-time” -productie. Dat systeem verminderde overtollige voorraden en was dus ideaal als je – zoals Apple – constant nieuwe producten uitbrengt. Het resultaat is echter wel dat Apple nu bijna uitsluitend afhankelijk is van Chinese fabrikanten zoals Foxconn en TSMC. Dat bleek wel toen als gevolg van de Corona pandemie vele Chinese fabrieken werden gesloten. Dit zorgde voor een stagnatie in bijna de hele toeleveringsketen van Apple. Het zorgt waarschijnlijk zelfs voor vertragingen in de levering van de iPhone 12 dit najaar.

Apple heeft al pogingen heeft ondernomen om zijn hardware-productie ook in andere landen, zoals India, onder te brengen. Dit is echter een druppel op de bekende gloeiende plaat, vergeleken met wat Apple inbouwt in – en daarom zou moeten exporteren vanuit – China.

De handelsovereenkomst tussen China en de VS staat nog steeds op losse schroeven. President Trump heeft in recente interviews aangegeven dat de tweede fase van zo’n deal niet langer een prioriteit voor hem heeft. Daarnaast zouden, door de nieuwste escalatie van Trump om zich te richten op één van de grootste Chinese bedrijven in de de wereld, onherstelbare schade kunnen toebrengen aan die handelsbesprekingen. In plaats van uitstel te krijgen van die aanstaande belastingverhogingen, zou Apple zichzelf ineens gedwongen kunnen zien om alle kosten van die belastingverhogingen zelf te dragen. Of zelfs met nóg hogere invoerbelastingen te maken krijgen als China – als vergelding  – de handelsoorlog verder laat escaleren.

Apple’s inkomsten uit China

iPhone

De Chinese markt is ook voor Apple zelf van zeer groot belang. Volgens een artikel van The Economist eerder dit jaar, verdiende Apple vorig jaar in totaal 44 miljard dollar in het land. Dat is meer dan enig ander Amerikaans bedrijf. China levert nu al de op twee na grootste bijdrage aan het bedrijfsresultaat van Apple: in de meest recente statuten van het bedrijf (derde kwartaal van 2020) was China goed voor ongeveer 15 procent van de inkomsten van het bedrijf. En in tegenstelling tot Europa of de VS, waar het marktaandeel van de iPhone, iPad en Mac redelijk constant is, heeft China nog steeds een enorm groeipotentieel voor Apple. Slechts ongeveer 9 procent van de totale Chinese smartphonemarkt (die momenteel wordt gedomineerd door Huawei , Vivo, Oppo en Xiaomi) komt voor rekening van de iPhone.

App Store

Maar het zijn ook niet alleen iPhone-verkopen. Chinese klanten gaven alleen al in april 1,53 miljard dollar uit in de App Store. In dat bedrag zijn dan nog niet eens de inkomsten uit diensten opgenomen, zoals iCloud- of Apple Music-abonnementen, die ook een steeds belangrijker onderdeel vormen van Apple’s bedrijfsstrategie.

Apple worstelde de afgelopen jaren sowieso al met het voortzetten van de groei in China. De telefoonverkopen stagneerde en de sluiting van winkels door Corona heeft ook niet echt bij geholpen. Apple bracht zelfs een uiterst zeldzame update uit aan zijn investeerders waarin het het bedrijf de vooruitzichten naar beneden moest bijstellen omdat “de vraag naar producten in China werd beïnvloed door het virus”.

Diensten

De meeste betaalde diensten van Apple – zoals de iTunes Store, Apple Books, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus en de Apple Card – zijn overigens niet beschikbaar in China. Ook dat is een groot probleem voor Apple. Het bedrijf wil namelijk met de terugkerende abonnementen de verminderde opbrengsten door een ​​gestaag verzadigde iPhone-markt opvangen.

Het succes van Apple kan ook een ramp worden

Het succes van Apple onder Tim Cook is voor een groot deel te danken aan de uitbreiding naar China. Dat geldt zowel voor de productie-hub als het aanzienlijk klantenbestand. Het WeChat-verbod van Trump zou wel eens een flinke bres kunnen slaan in die eens zo solide basis. De huidige situatie heeft het potentieel om één ​​van de grootste klantenbastions van Apple te vernietigen. Ook zou het bedrijf in een klap zijn vermogen om bijna al zijn producten te vervaardigen, kunnen worden ontnomen.

Zelfs als dit allemaal overwaait, zal het het Apple met de neus op de feiten drukken. Hoe afhankelijk het is van China en ook hoe gemakkelijk het “precaire huis van zijn hypergeconcentreerde productiehubs, App Store-beleid en internationale zakelijke deals” uit elkaar kan vallen en daarmee mogelijk een groot deel van Apple mee de afgrond in kan slepen.

TheVerge

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Peter1980

  Zou toch mooi zijn als Apple dreigt om te gaan verhuizen naar China. Omgekeerde psychologie naar Trump toe.

 • Profielfoto
  Willem

  Apple is wat betreft China gigantisch hypocriet. Alles waar Apple zegt voor te staan (privacy, diversiteit, inclusiviteit etc) is wat China juist tegenwerkt en waar het regime daar van gruwelt.

  Elke keer dat die Tim weer zijn mond over die onderwerpen open doet moet ik gewoon ?. Wees eerlijk, en zeg dat je gewoon voor maximale winst gaat en hou op met dat gezever over principes of handel ernaar.

 • Profielfoto
  RW076

  Stikt toch wel echt van de aannames.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Willem op 9 augustus 2020 11:15
  Apple is wat betreft China gigantisch hypocriet. Alles waar Apple zegt voor te staan (privacy, diversiteit, inclusiviteit etc) is wat China juist tegenwerkt en waar het regime daar van gruwelt.

  Elke keer dat die Tim weer zijn mond over die onderwerpen open doet moet ik gewoon ?. Wees eerlijk, en zeg dat je gewoon voor maximale winst gaat en hou op met dat gezever over principes of handel ernaar.

  Men heeft zich aan de lokale wetgeving te houden. Dus wat jij zegt betekent dat Apple daar moet stoppen ook maar iets te maken of aan te bieden, dansen je waarschijnlijk zelf ook hypocriet met al je in China geproduceerde artikelen.

  Apple kan nog steeds in China een redelijk privacy vriendelijk systeem leveren, het is daar niet plots een open platform zonder privacy. Apple’s principes gelden elders ook nog steeds binnen de wetgeving. Het gene wat jij vraagt is dat Apple daar kapt, worden daardoor de omstandigheden beter?

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Dit hele artikel is een grote bevestiging van Trumps gelijk. Het is natuurlijk van de zotte dat door globalisering hele economieën afhankelijk zijn van 1 land. De US (en de EU) zouden er goed aan doe om essentiële industrieën weer in eigen land te hebben.

  Zie ook de problemen met zoiets simpels als paracetamol uit China welke zwaar kankerverwerkende stoffen bevatten.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Swetsenegger op 9 augustus 2020 11:39
  Dit hele artikel is een grote bevestiging van Trumps gelijk. Het is natuurlijk van de zotte dat door globalisering hele economieën afhankelijk zijn van 1 land. De US (en de EU) zouden er goed aan doe om essentiële industrieën weer in eigen land te hebben.

  Zie ook de problemen met zoiets simpels als paracetamol uit China welke zwaar kankerverwerkende stoffen bevatten.

  Een in de VS gefabriceerde Mac wordt onbetaalbaar, dat is het hele probleem. Een werknemer in China krijgt wat? Paar tientjes per maand? Tegenover een 2 a 3000 Dollar voor een werknemer uit de VS, do the math…

  En het is geen Chinese paracetamol maar grondstoffen voor paracetamol wat een kankerverwekkende stof bevat. Overigens zit dat er al jaren in omdat dat eenmaal een neveneffect is van het maken van die stoffen echter nu is de hoeveelheid over de toelaatbare grens gegaan. Mijns inziens zou de toelaatbare grens 0 moeten zijn maar goed. Blijkbaar “mag” men toelaatbare hoeveelheden kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Swetsenegger op 9 augustus 2020 11:39
  Dit hele artikel is een grote bevestiging van Trumps gelijk (…)

  Eh…? Nope! “Trump“ en “gelijk” passen sowieso alleen samen in een ontkennende zin en dat geldt al helemaal voor het dossier China. En dat is niet vanwege het feit dat het economisch onverantwoord beleid is, maar simpelweg omdat China júist de ruimte in zal nemen die vrij komt nu Trump z’n achterlijke America First beleid bezigt.

  check dit artikel artikel over Sinicization maar eens. En zoek daarna voorál nog even door op die term.

 • Profielfoto
  Frans

  De laatste stuiptrekkingen van een gefrustreerde narcist. Over 3 maanden heeft hij niks meer te zeggen.

 • Profielfoto
  RW076

  Jeetje, de politieke omt-er is een deugvleugel eerste klas.
  Maar vooral kop in het zand houden, en opeens weer heel erg verrast zijn en zaken niet aan hebben zien komen.

  De deugsamenleving is ongewenst. En als je eerlijk bent vind jij dat ook.
  Niet meer kunnen zeggen wat je wil of grapjes maken omdat je anders je baan verliest of erger.

  Nee, tikkie stockholm mensen.

 • Profielfoto
  polansky

   

  Een werknemer in China krijgt wat? Paar tientjes per maand? Tegenover een 2 a 3000 Dollar voor een werknemer uit de VS, do the math…

  Dat is wat jij denkt, maar is ver van waar.
  Een Chinees in de huidige tijd verdient bijna net zoveel als jij en ik in de maand.
  De tiijd dat China enkel bestond uit landbouwers die fabrieksarbeiders zijn geworden ligt alweer een flink aantal jaartjes achter ons.

  Heb je weleens gezien hoeveel Chinezen er eigenlijk jaarlijks op vakantie gaan in Europa. Amsterdam zit er (normaal gesproken) compleert bommetje vol mee, je komt ze werkelijk tegenwoordig overal op de wereld tegen.

  Als jij denkt dat zij dit kunnen doen van een paar tientjes in de maand, heb je echt onder een steen gelegen!!

  Het probleem van de US, is dat zij binnenkort onderworpen zullen worden aan de Chinezen, omdat China bijna 1/3e van de schuldpapiertjes van de VS in handen heeft. Daarnaast is de technische kennis momenteel al zo groot dat ze al lang niet meer onderdoen voor de VS of Europa. China is een wereldmacht geworden. Een speler waar je niet meer omheen kunt.

  De economie van China staat op het punt om groter te worden dan die van de VS en daar zit hem nu juist het pijnpunt. Amerika is namelijk binnenkort uitgespeeld. En door die enorme schulden zullen de Chinezen straks de Amerikanen voor hén laten werken tegen een… juist schamel loontje!

 • Profielfoto
  macqintosh

  Valt best tegen vriend: https://www.statista.com/statistics/743509/china-average-yearly-wages-in-manufacturing/

  Dit is van 2018, maar goed 2020 zal niet schrikbarend hoger zijn. Omgerekend een 8700 euro per jaar! Dat is een 725 euro per maand, ik ken geen Westerse arbeider die daar voor aan de gang gaat 40 uur per week 6 dagen per week.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Oke, het zijn geen tientjes meer, maar het is nog steeds slechts een derde van wat een beetje normaal is hier.

 • Profielfoto
  pruus

  Och ik kijk er niet van op als straks andere goedkope landen interessanter worden. Ik noem ze even: Korea, Vietnam, India, Pakistan en Afrika. Hoewel China in Afrika flink heeft huisgehouden. En dat betekent afhankelijk van China zijn. Dus als er productie naar toe gaat, dan houdt China er greep op. En wat stelt “made in” nu voor. Legbatterijeieren worden als vrijeuitloop verkocht. En de basis voor rauwe ham komt uit Nederland. Ik ben er wel voor dat niet alles voor winstmaximalisatie moet gaan. Continuïteit is wat anders dan winstmarge, dividend etc. Een land kun je ook opvoeden tot….je nieuwe klanten. Maar dan moeten ze wel je producten kunnen betalen….

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  polansky op 9 augustus 2020 14:01
  Het probleem van de US, is dat zij binnenkort onderworpen zullen worden aan de Chinezen, omdat China bijna 1/3e van de schuldpapiertjes van de VS in handen heeft. Daarnaast is de technische kennis momenteel al zo groot dat ze al lang niet meer onderdoen voor de VS of Europa. China is een wereldmacht geworden. Een speler waar je niet meer omheen kunt.

  Het is het klassieke verhaal:

  1. land wordt wereldmacht;
  2. land is wereldmacht;
  3. land probeert te voorkomen dat het wereldmacht-af wordt;
  4. land blijft vasthouden aan het idee dat het een wereldmacht ís;
  5. land accepteert dat het geen wereldmacht meer is.

  De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën zat in de 17e eeuw in stap 2, in de 18e eeuw in 3, in de 19e eeuw in 4, en kwam pas in de 20e eeuw op stap 5.

  Engeland en Frankrijk zitten tegenwoordig op 3 of 4, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt — noem het 3½; Amerika zit dan op 2½, zou ik zeggen.

  macqintosh op 9 augustus 2020 15:58
  Oke, het zijn geen tientjes meer, maar het is nog steeds slechts een derde van wat een beetje normaal is hier.

  Absolute waardes zeggen niet zoveel. Wat is de koopkracht van dat geld in het betreffende land?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Verdomme, waarom zit die -knop er als hij geen nummertjes voor de regels zet?! O, omdat er een belachelijke routine in het forum zit die genummerde lijstjes vervangt door P-tags met BR-tags voor de regeleindes … Welke halve zool dacht dat dat een goed idee was?

 • Profielfoto
  Night

  Omdat je aan het einde van de opsommingsregel een harde return moet geven (zoals je in je eigen, door mij aangepaste, post kan zien). Maar kennelijk heeft er iemand met de CSS lopen rommelen, want ze zijn ineens wel erg groot…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Night op 9 augustus 2020 20:25
  Omdat je aan het einde van de opsommingsregel een harde return moet geven (zoals je in je eigen, door mij aangepaste, post kan zien). Maar kennelijk heeft er iemand met de CSS lopen rommelen, want ze zijn ineens wel erg groot…

  LOL die CSS zuigt eigenlijk over deze hele site gezien wel behoorlijk… En als de CSS nou het enige was… Tijd voor een stilistische opfrisbeurt zou ik zeggen. Was die niet al (heel) lang geleden soort van in het vooruitzicht gesteld?
  En als dat dan eindelijk gebeurt, doe dan meteen een PWA-versie voor mobiele apparaten (lees: telefoons) zodat die standalone app eindelijk ook het vuilnis in kan… Want die is zo mogelijk nóg archaïscher dan het ontwerp van de site…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Hele productie van apple producten 100% robotiseren en naar westerse wereld halen. Lage lonen is steeds minder belangrijk, massa productie faciliteiten wel. Daar is china goed in. Precies dat moeten we hier weer opbouwen.

 • Profielfoto
  RMartijnR

  Een ban in de VS kan betekenen dat WeChat niet meer beschikbaar zal zijn in de VS App Store, maar zal nog wel beschikbaar zijn in de overige landen.

 • Profielfoto
  RW076

  RMartijnR op 10 augustus 2020 07:40
  Een ban in de VS kan betekenen dat WeChat niet meer beschikbaar zal zijn in de VS App Store, maar zal nog wel beschikbaar zijn in de overige landen.

  Ooh in dat geval, vpn-etje en klaar.

 • Profielfoto
  recoiller

  Peter1980 op 9 augustus 2020 11:02
  Zou toch mooi zijn als Apple dreigt om te gaan verhuizen naar China. Omgekeerde psychologie naar Trump toe.

  Een beetje zoals hier met Brexit. Alle bedrijven zouden van de UK naar het vaste land komen en wij zin Shell en Unilever juist vertrekken..

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Night op 9 augustus 2020 20:25
  Omdat je aan het einde van de opsommingsregel een harde return moet geven (zoals je in je eigen, door mij aangepaste, post kan zien).

  Dat had ik gedaan: alles op een eigen regel, dan die regels geselecteerd en op die nummerknop gedrukt. In het tekstvak waarin ik het typte stonden er dan nummers, maar in het geplaatste bericht niet meer.

  lordoftheflatbush op 10 augustus 2020 07:07
  Hele productie van apple producten 100% robotiseren en naar westerse wereld halen. Lage lonen is steeds minder belangrijk, massa productie faciliteiten wel. Daar is china goed in. Precies dat moeten we hier weer opbouwen.

  Dat hangt ervanaf hoe die verordening precies in elkaar steekt. Als het bijvoorbeeld een verbod is op Chinese software te verkopen of door te geven in de VS, dan heb je gelijk. Maar als het een verbod is om met Chinese bedrijven zaken te doen, wordt het moeilijker. Hoewel Apple dan — lijkt me — het gewoon de app store bij een „onafhankelijke” dochteronderneming in het buitenland onder zou kunnen brengen, natuurlijk. Als multinational kun je eigenlijk elke wet ontduiken die je wilt.