Trump tekent nieuw bevel: TikTok heeft 90 dagen om zichzelf te verkopen

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
TikTok op iPhone
(Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

President Trump heeft een nieuw decreet getekend waarin staat dat Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, negentig dagen de tijd heeft de Amerikaanse business te verkopen. Trump gelooft dat het Chinese moederbedrijf het in zich heeft “acties uit te voeren die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid”.

Dit is niet het eerste decreet dat de Amerikaanse president uitgebracht heeft omtrent het Chinese bedrijf Bytedance. Vorige week werd er namelijk nog een ander presidentieel bevel uitgebracht waarin stond dat het bedrijf achter TikTok over 45 dagen vanaf dat moment, geen zaken meer mag doen met Amerikaanse bedrijven. CNBC omschrijft het nieuwe decreet als een positieve wending voor Bytedance, zeker in vergelijking met het decreet van vorige week. Mocht Trump zo doorgaan en allerlei besluiten nemen die Chinese bedrijven blijven beperken, dan kan dat ook voor de Amerikaanse economie gevolgen hebben.

TikTok krijgt 90 dagen om Amerikaanse business te verkopen

In de tekst staat onder meer de volgende (korte) passage. Dit is dan ook de reden dat er nu allerlei maatregelen genomen worden.

There is credible evidence that leads me to believe that ByteDance … might take action that threatens to impair the national security of the United States.

Het eerste decreet kon er mogelijk voor zorgen dat Google en Apple de app TikTok uit de app stores zouden moeten halen. Niet alleen in Amerika, maar mogelijk ook wereldwijd. Het nieuwe bevel geeft moederbedrijf Bytedance gewoonweg meer tijd om te kijken naar verschillende opties.

Zo zijn onder meer Microsoft en Twitter in de race voor een mogelijke overname van de Amerikaanse tak van TikTok. Microsoft heeft er de liquide middelen voor, maar Twitter waarschijnlijk niet. Aanvankelijk had Bytedance tot 20 september de tijd om iets te regelen, maar nu is die deadline verschoven naar 12 november. Ondanks het nieuwe decreet is het moederbedrijf nog steeds voornemens de Amerikaanse regering voor de rechter te slepen en de besluiten aan te vechten.

CNBC

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Op basis waarvan kan hij dit bevelen?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Op basis van dat hij de Amerikaanse president is en daarom denkt alles te kunnen doen waarvoor hij niet onmiddellijk teruggefloten wordt. Met andere woorden: dat hij alles kan doen waar hij zin in heeft.

   

  Ronduit belachelijk, als je het mij vraagt, maar ik zeg het al jaren: Trump is een zakenman, geen politicus, en die ziet en doet dingen dus op de manier van een zakenman. „Dit (Noord-Korea, China, Iran, Tik Tok, wat dan ook) is een concurrent, die moet dús buitenspel gezet worden.”

 • Profielfoto
  Demo

  +1 Jakko

 • Profielfoto
  Di May

  Binnen 90 dagen is Trump
  misschien niet meer herverkozen.

  Kan iets betekenen voor dit ‘probleem’.

 • Profielfoto
  inspectorgadget

  Je zou hopen dat er wat meer politici zijn die de Chinese overheid met gelijk gaan behandelen. Wanneer je als Westers bedrijf zaken wilt doen in China: mag niet. Tenzij je een jointventure aangaat met een Chinese partner. En die partner is rechtstreeks verbonden met de Communistische partij. En wat gebeurt er dan: directe overdracht van westerse technologie/kennis aan China. Geld hebben ze niet meer nodig, maar wel know how. Dat leveren je als bedrijf dus in via zo’n constructie. Dank u!

  Het wordt tijd dat het westen datzelfde gaat doen, het speelveld gelijk trekken. Trump is een pipo, maar ziet dit wel goed. Hoop dan ook dat zijn opvolger hetzelfde beleid zal doorzetten. En wij in de EU volgen.

 • Profielfoto
  Di May

  @ inspectorgadget :

  Ik vermoed dat u in belangrijke mate gelijk heb.

  Maar ik vermoed tevens dat iemand als
  Timothy Cook een uiterst talenrijk diplomaat is
  en goed weet wat hij kan doen en laten.

  China is jammer genoeg een realiteit die je
  lastig links kan laten liggen, en ik vermoed dat
  dan een oudere wijsheid als ‘If you can’t beat them,
  join them’ voor een stuk de oplossing is.

  Bovendien is Mister Tim Apple een van de
  weinigen op deze wereld die daar met schijnbaar
  gemak netjes weet tussen te navigeren.

  Tot hiertoe toch.