Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 17 augustus 2020

Trump tekent nieuw bevel: TikTok heeft 90 dagen om zichzelf te verkopen

President Trump heeft een nieuw decreet getekend waarin staat dat Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, negentig dagen de tijd heeft de Amerikaanse business te verkopen. Trump gelooft dat het Chinese moederbedrijf het in zich heeft “acties uit te voeren die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid”.

Dit is niet het eerste decreet dat de Amerikaanse president uitgebracht heeft omtrent het Chinese bedrijf Bytedance. Vorige week werd er namelijk nog een ander presidentieel bevel uitgebracht waarin stond dat het bedrijf achter TikTok over 45 dagen vanaf dat moment, geen zaken meer mag doen met Amerikaanse bedrijven. CNBC omschrijft het nieuwe decreet als een positieve wending voor Bytedance, zeker in vergelijking met het decreet van vorige week. Mocht Trump zo doorgaan en allerlei besluiten nemen die Chinese bedrijven blijven beperken, dan kan dat ook voor de Amerikaanse economie gevolgen hebben.

TikTok krijgt 90 dagen om Amerikaanse business te verkopen

In de tekst staat onder meer de volgende (korte) passage. Dit is dan ook de reden dat er nu allerlei maatregelen genomen worden.

There is credible evidence that leads me to believe that ByteDance … might take action that threatens to impair the national security of the United States.

Het eerste decreet kon er mogelijk voor zorgen dat Google en Apple de app TikTok uit de app stores zouden moeten halen. Niet alleen in Amerika, maar mogelijk ook wereldwijd. Het nieuwe bevel geeft moederbedrijf Bytedance gewoonweg meer tijd om te kijken naar verschillende opties.

Zo zijn onder meer Microsoft en Twitter in de race voor een mogelijke overname van de Amerikaanse tak van TikTok. Microsoft heeft er de liquide middelen voor, maar Twitter waarschijnlijk niet. Aanvankelijk had Bytedance tot 20 september de tijd om iets te regelen, maar nu is die deadline verschoven naar 12 november. Ondanks het nieuwe decreet is het moederbedrijf nog steeds voornemens de Amerikaanse regering voor de rechter te slepen en de besluiten aan te vechten.

Reageer op artikel:
Trump tekent nieuw bevel: TikTok heeft 90 dagen om zichzelf te verkopen
Sluiten