Raymon Mens
Raymon Mens App Store 5 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten

TikTok verzamelt niet meer (of minder) gegevens dan andere social media-apps

Video-app TikTok is the talk of the town. Zeker nadat Donald Trump de app in de Verenigde Staten wilde verbieden omdat deze een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Sindsdien wordt vaak aangenomen dat de app een ongekend privacy­risico is. Maar is dat ook zo? Spoiler alert: nee.

TikTok verzamelt niet meer of minder gegevens dan Facebook, Snapchat, Instagram of andere sociale netwerken. Dat bevestigt beveiligings­onderzoeker Robert Baptiste, ook bekend als @fs0c131y. Hij heeft uitvoerig onderzoek gedaan en een uitstekend track record.

Deze gegevens verzamelt TikTok

De Franse onderzoeker heeft de Android-versie van TikTok onder de loep genomen. Hij keek daarbij niet alleen naar het netwerk­verkeer dat de app genereert, maar ook naar de daadwerkelijke broncode. TikTok verzamelt informatie over het apparaat waarop de app draait (type, merk, versie van het besturingssysteem, etc.), de applicatie zelf (taal, versie, etc.) en de gebruiker (je geografische locatie op basis van je IP-adres, geen GPS). De gegevens worden naar een server in de VS gestuurd, niet naar China.

Eventueel worden hier gegevens die je tijdens het aanmaken van een account invoert aan toegevoegd. Denk aan je gebruikersnaam, geboortedatum, e-mailadres, interacties met content, bekeken video’s en advertenties. Dit komt volledig overeen met wat in het privacybeleid van de app staat. Het zijn best veel gegevens, maar zoals Baptiste schrijft, is dit zo ongeveer standaard bij social media-apps. “Je kunt er zeker van zijn dat de meeste apps die je gebruikt dezelfde gegevensverzamelingsprocessen hebben.”

TikTok nederand 001
Klik/tap voor groter.

De onderzoeker zag geen zorgelijke praktijken in de broncode van TikTok, tenzij je van mening bent dat alle sociale netwerken veel te veel informatie verzamelen. Bedenk je dat Facebook veel ergere dingen heeft gedaan. “Ik heb de inhoud van de app ontcijferd en geanalyseerd. Van wat ik heb gezien, gedraagt ​​TikTok zich in de huidige staat niet achterdochtig en filtert het geen ongebruikelijke gegevens”, concludeert Baptiste.

iOS en Android geven gebruikers de mogelijkheid om goed in de gaten te houden om welke permissies een app vraagt. Voor gebruik zonder account vraagt TikTok alleen om toestemming voor het sturen van pushberichten. De app gebruikt je GPS-locatie niet en wil geen toegang tot je foto’s of microfoon. Zonder account kun je overigens alleen kijken en zelf niets posten. Bedenk je echter dat de apps van Facebook of Instagram zonder account vrijwel onbruikbaar zijn.

Donald Trump vs. TikTok

TikTok krijgt momenteel de wind van voren. De applicatie vormt volgens het Witte Huis een risico voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Donald Trump dreigde al met een regelrechte ban van de app. Microsoft is echter op de bres gesprongen om de Amerikaanse operatie van TikTok over te nemen en beschikbaar te houden. Eigenaar Bytedance heeft 45 dagen de tijd om een westers onderkomen voor de Amerikaanse versie van zijn app te zoeken. We weten momenteel niet of dit impact op de Europese versie heeft.

De angst van de Trump-regering is gebaseerd op de banden tussen TikTok en Beijing. De Chinese regering bevestigde vorige week opnieuw dat ontwikkelaar Bytedance wordt gezien als volledig Chinees bedrijf. In China is een aparte versie van TikTok genaamd Douyin te downloaden. De westerse versie kan niet gebruikt worden en in de Chinese versie wordt volop gecensureerd en mogelijk ook meer data verzameld. Deze analyse van de westerse versie staat daar echter los van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
TikTok verzamelt niet meer (of minder) gegevens dan andere social media-apps
Sluiten