TikTok-deal wordt gedwarsboomd door China: verkoop kan lastig worden

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
TikTok op iPhone
(Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

China gooit mogelijk roet in het eten als het gaat om de verkoop van TikTok aan een Amerikaans bedrijf, zoals Microsoft of Oracle. De regels met betrekking tot export vanuit China zijn namelijk onlangs aangepast. Daar vallen nu ook “gevoelige technologieën” onder, zoals een engine voor aanbevelingen binnen de app.

Het officiële Chinese nieuwsmedium Xinhua laat dit weekend weten dat de nieuwe regels er mogelijk voor zorgen dat Bytedance, het bedrijf achter TikTok, eerst een licentie moet krijgen voordat de verkoop door kan gaan. Het is geen geheim dat de populaire videodeelapp in de verkoop staat, om ervoor te zorgen dat die app in de Verenigde Staten gebruikt kan blijven worden. En op deze manier probeert China alsnog een vinger in de pap te houden. Dit is ook een volgende stoot in de bokswedstrijd tussen China en Amerika. De Chinese regering kan de Trump-administratie het hiermee alsnog lastiger maken dan nodig.

TikTok iOS
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Lionel Bonaventure / AFP

TikTok-deal mogelijk in gevaar

Dit geeft reden tot speculatie. De verkoop kan geblokkeerd worden, de prijs kan omhoog geschroefd worden of er komen voorwaarden aan die China meer invloed geven. Wat het doel ook is, een neveneffect kan zijn dat veel geïnteresseerde kopers hierdoor mogelijk afhaken. Veel bedrijven die hun interesse uitgesproken hebben, zijn namelijk ook in China actief. En die positie is er één die niet elk bedrijf wil opgeven.

De New York Times heeft nog om een reactie gevraagd bij zowel Microsoft als Oracle, momenteel de twee grootste bedrijven in de race om de Amerikaanse tak van TikTok. Maar geen enkele vertegenwoordiger wilde er afgelopen commentaar op geven. Daarnaast hebben Bytedance, het Witte Huis en de Amerikaanse ambassade in China ook geen reactie gegeven op de situatie.

President Trump denkt dat TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Hij wil Amerikaanse burgers beschermen door de Amerikaanse tak ook volledig in Amerika te laten fungeren, maar dat gaat dus zomaar niet. Dat zou technisch heel moeilijk zijn, maar politiek gezien zijn er dus ook flinke drempels.

New York Times

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Sal

  Trump is gek en die Chinezen zijn zo gek nog niet. Oppassen voor beiden dus. Ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen, zeker nu de VS en China weer zakelijk met elkaar in gesprek zijn. Beetje hypocriet is het allemaal wel.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bij Epic/Apple gaat het nog ergens over. Bij TikTok denk ik iedere keer: boeiuh. Het internet sterft van de filmpjes. Ook grappige. Maar goed: neemt niet weg dat Trump en Xi hun spelletje “Wie heeft de grootste” nu wel weer eens mogen staken.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Mogelijk heeft die Trump wel een punt. Al die gesloten software uit het buitenland zorg ervoor dat je niet weet hoe veilig je zelf bent. Het weren van software van een ander continent is dan een begrijpelijke weg.

  Wanneer we dat in Nederland zouden doen, zouden we ook TikTok moeten verbieden, evenals MS Office, safari, Adobe CS etc etc etc. Wordt dan een megagroot gat in de US begroting.

  Voor Nederland een moeizame en supersnelle transitie naar Linux en ander open source software.