Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 31 augustus 2020

TikTok-deal wordt gedwarsboomd door China: verkoop kan lastig worden

China gooit mogelijk roet in het eten als het gaat om de verkoop van TikTok aan een Amerikaans bedrijf, zoals Microsoft of Oracle. De regels met betrekking tot export vanuit China zijn namelijk onlangs aangepast. Daar vallen nu ook “gevoelige technologieën” onder, zoals een engine voor aanbevelingen binnen de app.

Het officiële Chinese nieuwsmedium Xinhua laat dit weekend weten dat de nieuwe regels er mogelijk voor zorgen dat Bytedance, het bedrijf achter TikTok, eerst een licentie moet krijgen voordat de verkoop door kan gaan. Het is geen geheim dat de populaire videodeelapp in de verkoop staat, om ervoor te zorgen dat die app in de Verenigde Staten gebruikt kan blijven worden. En op deze manier probeert China alsnog een vinger in de pap te houden. Dit is ook een volgende stoot in de bokswedstrijd tussen China en Amerika. De Chinese regering kan de Trump-administratie het hiermee alsnog lastiger maken dan nodig.

TikTok iOS
Klik/tap voor groter

TikTok-deal mogelijk in gevaar

Dit geeft reden tot speculatie. De verkoop kan geblokkeerd worden, de prijs kan omhoog geschroefd worden of er komen voorwaarden aan die China meer invloed geven. Wat het doel ook is, een neveneffect kan zijn dat veel geïnteresseerde kopers hierdoor mogelijk afhaken. Veel bedrijven die hun interesse uitgesproken hebben, zijn namelijk ook in China actief. En die positie is er één die niet elk bedrijf wil opgeven.

De New York Times heeft nog om een reactie gevraagd bij zowel Microsoft als Oracle, momenteel de twee grootste bedrijven in de race om de Amerikaanse tak van TikTok. Maar geen enkele vertegenwoordiger wilde er afgelopen commentaar op geven. Daarnaast hebben Bytedance, het Witte Huis en de Amerikaanse ambassade in China ook geen reactie gegeven op de situatie.

President Trump denkt dat TikTok een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Hij wil Amerikaanse burgers beschermen door de Amerikaanse tak ook volledig in Amerika te laten fungeren, maar dat gaat dus zomaar niet. Dat zou technisch heel moeilijk zijn, maar politiek gezien zijn er dus ook flinke drempels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
TikTok-deal wordt gedwarsboomd door China: verkoop kan lastig worden
Sluiten