TikTok-CEO is klaar met Trump en besluit op te stappen

Door: Wesley Akkerman - 10 reacties
TikTok op iPhone
(Afbeelding: EPA/Hayoung Jeon)

TikTok-CEO Kevin Mayer heeft zijn positie neergelegd bij het bedrijf, omdat er veel onrust heerst door de besluiten van president Trump. Mayer kondigt zijn vertrek aan in een interne e-mail die in handen kwam van de Financial Times. General manager Vanessa Pappas zal de positie voorlopig interim waarnemen.

In de brief schrijft Mayer, voormalig directeur bij The Walt Disney Company, onder meer het volgende.

In recent weeks, as the political environment has sharply changed, I have done significant reflection on what the corporate structural changes will require, and what it means for the global role I signed up for. Against this backdrop, and as we expect to reach a resolution very soon, it is with a heavy heart that I wanted to let you all know that I have decided to leave the company.

Een vertegenwoordiger van TikTok heeft in een statement tegenover de redactie van The Verge de volgende reactie gegeven.

We appreciate that the political dynamics of the last few months have significantly changed what the scope of Kevin’s role would be going forward, and fully respect his decision. We thank him for his time at the company and wish him well.

TikTok-CEO legt functie neer

Het is ook niet heel vreemd dat de kersverse CEO van TikTok besluit zijn functie neer te leggen, als je kijkt naar wat er de afgelopen weken gebeurd is (en wat er mogelijk nog gaat gebeuren) — dit is niet waarvoor hij een paar maanden geleden getekend had.

President Trump wil de populaire videodeelapplicatie namelijk verbieden in de Verenigde Staten, omdat de app een “gevaar voor nationale veiligheid” zou zijn (terwijl TikTok niet per se meer of minder gegevens verzamelt dan andere sociale apps). De Amerikaanse business van het bedrijf moet daarom verkocht worden aan Amerikaanse partners, want anders is de app niet meer welkom in de VS. En dat is nogal complex, omdat het nou eenmaal een wereldwijd bedrijf is.

Er zijn nu veel mogelijke partners met interesse voor TikTok. Microsoft staat, volgens de geruchten, vooraan in de rij, maar ook Oracle, Twitter en zelfs Netflix hebben laten weten geïnteresseerd te zijn. Onlangs sleepte het bedrijf de Amerikaanse regering nog voor de rechter voor het besluit de app te verbannen uit Amerika, omdat het van mening is dat het niet anders kan en dat het zijn rechten moet beschermen.

Mayer was sinds mei actief als CEO van TikTok en heeft daardoor zijn hooggeplaatste positie bij Disney+ achtergelaten.

Financial Times

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  HA Rold

  Heel goed. Wegwezen met je Chinese troep!

 • Profielfoto
  gipsman

  By the way Ha Rold: heb je een iPhone made in China?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Regering Trump is het grootste gevaar voor de wereld momenteel.

  Elke hersen-oprisping wordt daar rücksichtlos doorgedrukt. En ze komen er nog mee weg ook. Dat is een veel groter gevaar dan privacy-problemen bij TikTok of andere social media apps.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Really?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik ben ook niet fan van Trump, maar die chinezen zijn door onze eigen stommiteiten erg machtig geworden. Maar FB en Google slurpen ook aardig wat gegevens iedere dag weg. Ik ben bang dat het allemaal erg complex is geworden, hoe komen wij van onze China verslaving af? Het is erger dan suiker.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  We thank him for his time? Hij zat er maar kort maar dat is behoorlijk zouteloos

 • Profielfoto
  PowerMac

  Trumps acties passen goed bij zijn MAGA, maar, uiteraard, is dit in eerste instantie een “geef het volk brood en spelen”, oftewel leidt de aandacht af van alle grove fouten en onzin die je de afgelopen 3.5 jaar hebt uitgehaald.

  Oh, en bij de weg, er is echt niets mis met China: ik woon er alweer meer dan drie jaar en is een prachtig land. Verder verschilt het niet met andere grote landen (zoals de USA en Rusland). De mensen zijn bijzonder vriendelijk, en zijn echt niet uit op allerlei gedoe etc.

  De 40% dat Facebook nu zegt te gaan mislopen omdat Apple de veiligheid wat opgeschroefd heeft in iOS 14. Hm, wacht even: TikTok probeert allerlei info uit je account en surfgedrag te slepen? Oo oh oh, die vervelende Chinezen!

   

 • Profielfoto
  Patrik

  Gelukkig trekken steeds meer grote tech bedrijven weg uit China. Algemeen bekend dat ze niet te vertrouwen zijn. En daarom gebruik ik TT niet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  PowerMac op 29 augustus 2020 12:02
  …en is een prachtig land. … De mensen zijn bijzonder vriendelijk, en zijn echt niet uit op allerlei gedoe etc.

  De 40% dat Facebook nu zegt te gaan mislopen omdat Apple de veiligheid wat opgeschroefd heeft in iOS 14. Hm, wacht even: TikTok probeert allerlei info uit je account en surfgedrag te slepen? Oo oh oh, die vervelende Chinezen!

  Fijn om eens een nuchter tegengeluid te horen.

  Dat beetje – vermeende – spionagegedrag van Chinese bedrijven staat in geen verhouding tot de data-honger van de Amerikaanse tech-bedrijven. Maar dat is opeens geen gevaar, want Amerika is uiteraard een zeer integer land op dat gebied. .;)

 • Profielfoto
  Pjotr

  Weg met TikTok. Weg met al die software en IT die door overheden in andere continenten ondersteunt wordt. Dan dus ook met Google MS Apple en ja, TikTok. Weg met het afluisteren van burgers en regeringen van bevriende landen.

  Lang leve Linux en open source !!