Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 27 augustus 2020

TikTok-CEO is klaar met Trump en besluit op te stappen

TikTok-CEO Kevin Mayer heeft zijn positie neergelegd bij het bedrijf, omdat er veel onrust heerst door de besluiten van president Trump. Mayer kondigt zijn vertrek aan in een interne e-mail die in handen kwam van de Financial Times. General manager Vanessa Pappas zal de positie voorlopig interim waarnemen.

In de brief schrijft Mayer, voormalig directeur bij The Walt Disney Company, onder meer het volgende.

In recent weeks, as the political environment has sharply changed, I have done significant reflection on what the corporate structural changes will require, and what it means for the global role I signed up for. Against this backdrop, and as we expect to reach a resolution very soon, it is with a heavy heart that I wanted to let you all know that I have decided to leave the company.

Een vertegenwoordiger van TikTok heeft in een statement tegenover de redactie van The Verge de volgende reactie gegeven.

We appreciate that the political dynamics of the last few months have significantly changed what the scope of Kevin’s role would be going forward, and fully respect his decision. We thank him for his time at the company and wish him well.

TikTok-CEO legt functie neer

Het is ook niet heel vreemd dat de kersverse CEO van TikTok besluit zijn functie neer te leggen, als je kijkt naar wat er de afgelopen weken gebeurd is (en wat er mogelijk nog gaat gebeuren) — dit is niet waarvoor hij een paar maanden geleden getekend had.

President Trump wil de populaire videodeelapplicatie namelijk verbieden in de Verenigde Staten, omdat de app een “gevaar voor nationale veiligheid” zou zijn (terwijl TikTok niet per se meer of minder gegevens verzamelt dan andere sociale apps). De Amerikaanse business van het bedrijf moet daarom verkocht worden aan Amerikaanse partners, want anders is de app niet meer welkom in de VS. En dat is nogal complex, omdat het nou eenmaal een wereldwijd bedrijf is.

Er zijn nu veel mogelijke partners met interesse voor TikTok. Microsoft staat, volgens de geruchten, vooraan in de rij, maar ook Oracle, Twitter en zelfs Netflix hebben laten weten geïnteresseerd te zijn. Onlangs sleepte het bedrijf de Amerikaanse regering nog voor de rechter voor het besluit de app te verbannen uit Amerika, omdat het van mening is dat het niet anders kan en dat het zijn rechten moet beschermen.

Mayer was sinds mei actief als CEO van TikTok en heeft daardoor zijn hooggeplaatste positie bij Disney+ achtergelaten.

Reageer op artikel:
TikTok-CEO is klaar met Trump en besluit op te stappen
Sluiten