Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 9 augustus 2020

Teardown toont aan dat de 2020 27-inch iMac niet kan worden uitgebreid met extra opslag

Een tear-down van de 2020 27-inch iMac laat zien dat de nieuwste iMac na aanschaf niet meer is te voorzien van extra of andere opslag.

OWC heeft de 27-inch versie van de allernieuwste iMac volledig gedemonteerd. De binnenkant onthulde dat Apple een paar wijzigingen heeft aangebracht ten opzichte van het vorige model. Zo is de mogelijkheid voor het plaatsen van een harddisk volledig verwijderd. Ook zijn er geen SATA-connectoren meer aanwezig, zodat een toekomstige uitbreiding onmogelijk is geworden. Daarnaast is de SSD is nu volledig geïntegreerd in het moederbord. Tot slot zijn er nog een aantal andere, kleine, wijzigingen.

Zelfde uiterlijk

Op 4 augustus presenteerde Apple de nieuwe 2020 versie van de 27-inch iMac. De iMac met het grote scherm kreeg een flinke speed-bump maar behield tegelijkertijd hetzelfde fysieke ontwerp als zijn voorganger. Bij de demontage van het nieuwe model blijkt dan ook dat het grootste deel van de wijzigingen op het moederbord aantreffen.

Bij het 2020 model heeft Apple de optie verwijderd voor gebruikers om de opslag zelf te upgraden. Dit is ook te zien in de OWC demontage-video. Het verwijderen van het scherm van de iMac is vergelijkbaar met eerdere modellen, met één klein verschil. Aan de scherm-unit zit nu een extra kabel. Dat komt omdat de camera nu – in tegenstelling tot de eerdere modellen – onderdeel is geworden van de scherm-unit.

Iets gewijzigde binnenkant

Eenmaal geopend, lijkt de binnenkant vrij veel op eerdere modellen. Er zijn echter wel verschillen. Zo ontdekte OWC een extra microfoon, die aan de behuizing is bevestigd. Ook viel het ontbreken van een harde schijf op. Een onderzoek van het moederbord wees verder uit dat er geen mogelijkheid was voor de gebruiker om de opslag in een later stadium te upgraden, aangezien in het onderzochte mode helemaal geen SATA-connectoren op het bord zaten.

Opslag niet meer te upgraden

Er werden wel enkele soldeerpunten op het bord gevonden, die het systeem niet leken te gebruiken. Er wordt echter aangenomen dat de 4-terabyte en 8-terabyte flash-opslagopties in een slot worden geïnstalleerd, die op die positie zou kunnen worden geplaatst. Voor lagere opslagcapaciteiten is de flash-opslag in het midden van het moederbord geïntegreerd. Daardoor kan deze niet veilig worden verwijderd.

Is het een ramp dat je zelf de opslag niet meer kan upgraden? Niet echt. Door de snelle Thunderbolt 3 (USB-C) aansluitingen is de optie van externe opslag geen enkel probleem en zal ook nauwelijks een vertragende factor zijn.

Toekomstige processor-upgrade wel mogelijk?

Na het verwijderen van de heatsink blijkt dat Apple heeft gekozen voor een processor met socket, in plaats van een gesoldeerde versie. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot een toekomstige upgrade-optie, hetzij door Apple zelf (bij het verschijnen van een nóg nieuwer Intel model), hetzij door de gebruiker. Het geheugen is als vanouds in slots geplaatst en kan dus volledig door de gebruiker zelf worden aangepast en uitgebreid.

Al met al zien we niet al te grote verassingen. De nieuwste 27-inch iMac ziet er uiterlijk precies zo uit als zijn voorganger, maar is een wel een lekker stuk sneller en kan meer geheugen herbergen. Een heerlijke machine, die – als je nu een nieuwe iMac wil aanschaffen – met gemak alle uitdagingen voor de nabije toekomst aankan. Mochten we binnenkort nog speedtests tegenkomen, dan zullen we jullie die niet onthouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teardown toont aan dat de 2020 27-inch iMac niet kan worden uitgebreid met extra opslag
Sluiten