Mark Hofman
Mark Hofman App Store 10 augustus 2020

Streamen op je smartphone: hoeveel data kosten je favoriete diensten?

Streamingdiensten zijn zonder enige twijfel een fantastische uitkomst. Geen last meer van reclames, kijken wat je wilt,  wanneer je wilt en vooral waar je wilt. We streamen hele albums weg en bingen series, maar hoeveel data kost dat ons eigenlijk op onze smartphones.

In dit artikel beantwoorden we die vraag voor je. We gaan niet iedere dienst apart voor je uitlichten, maar pakken het gemiddelde. Op die manier weet jij direct met hoeveel data je per aflevering van je favoriete serie of je meest geluisterde afspeellijst rekening moet houden.

Streamingdiensten op je smartphone

Het lekkere aan diensten als Spotify, Apple Music, Netflix en Amazon Prime Video is dat je er overal gebruik van kunt maken. Je bent niet gebonden aan de bank in je woonkamer, maar kijkt of luistert ook met gemak onderweg. Het is een fantastische uitkomst en we zijn er groot fan van.

Maar we weten ook wat het kan kosten. Een aflevering van een serie kijken lijkt in eerste instantie alleen geld te kosten, omdat je er een abonnement voor nodig hebt. Maar je hebt ook internet nodig om het te bekijken. Thuis met een wifi-verbinding zit je gebakken, maar hoe zit het met je data wanneer je geen onbeperkt internet hebt?

Het antwoord vind je in dit artikel!

Streamingdiensten voor video

Netflix iOS app komt nog niet naar de Mac
Klik/tap voor groter

Wie regelmatig een film of serie kijkt, zal daar waarschijnlijk Netflix, Amazon Prime Video of Disney+ voor gebruiken. Het bekijken van de content van de streamingdiensten is prima te doen, maar hou wel rekening met de data die verbruikt wordt.

Logischerwijs kost het streamen van SD-kwaliteit video’s een stuk minder dan het streamen van 4K-kwaliteit video’s. Daarom kunnen we bij streamingdiensten op je smartphone van het volgende uitgaan:

  • Mobiel (lage kwaliteit) | 300MB per uur
  • SD | 700MB per uur
  • HD |  2.6GB per uur
  • Ultra HD | 7GB per uur

Dit is een gemiddelde, maar over het algemeen ligt het wel in lijn met wat de meeste diensten aanbieden. Streamingdiensten die content in lage kwaliteit aanbieden kosten allemaal 300 MB per uur, maar op HD kwaliteit kan het nogal wat verschillen. Bij Amazon Prime Video en Netflix kost het je namelijk 3 GB per uur, waar het bij Disney+ 2 GB per uur is.

Muziek streamen op je smartphone

Apple Music iOS 14 muziek-app icon 16x9
Klik/tap voor groter

Als we praten over het streamen van muziek, dan hebben we het eerder over het aantal MB’s dan over het aantal GB’s. Streamingdiensten als Apple Music en Spotify zijn dus een stuk toegankelijker wat dat betreft.

Als we het gemiddelde pakken, dan ziet het datagebruik voor de diensten op je smartphone er als volgt uit:

  • Laag | 80kbps / 0,60MB per minuut / 36MB per uur
  • Normaal | 144kbps / 1,08MB per minuut / 64,8MB per uur
  • Hoog | 279kbps / 1,87MB per minuut / 125,55MB per uur

Er zit wel aardig wat verschil tussen de diensten. Als we bijvoorbeeld de twee grootste diensten pakken, Apple Music en Spotify, dan zien we wel een aardig verschil. Die laatste gebruikt bijvoorbeeld 96kbps wanneer je gebruik maakt van de laagste kwaliteit. Apple Music verbruikt, met 64kbps, aanzienlijk minder. Maar dat merk je dan ook zeker in kwaliteit.

Streamingdiensten voor games

Google Stadia controller 16x9
Klik/tap voor groter.

Sinds kort is het ook mogelijk om games te streamen naar je smartphone. Deze markt staat nog in de kinderschoenen, waardoor er niet heel veel data bekend is voor een gemiddelde. Maar wanneer je de streamingdienst Google Stadia bijvoorbeeld gebruikt op je smartphone, dan heb je te maken met de volgende hoeveelheden:

  • Tot 720P | Maximaal 75MB per minuut / 4.5GB per uur
  • Tot 1080P | Maximaal 210MB per minuut / 12.6GB per uur
  • Tot 4K | Maximaal 333MB per minuut / 20GB per uur

Zoals gezegd is dit lastig te berekenen, omdat het speelveld in deze nog niet zo groot is. De Microsoft Game Pass, beter bekend als Project xCloud, is vanaf 15 september beschikbaar. Er wordt op dit moment rekening gehouden met een verbruik van 2.92GB per uur. Een stuk lager dan Google Stadia dus, maar dan wordt er nog niet gesproken over de beeldkwaliteit.

Reageer op artikel:
Streamen op je smartphone: hoeveel data kosten je favoriete diensten?
Sluiten