Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 14 augustus 2020

Spotify en Tinder steunen Epic Games in strijd tegen Apple

Fortnite-maker Epic Games heeft een bondgenoten gevonden in de strijd tegen Apple’s App Store. Ook Spotify vindt dat er wat moet veranderen.

Het was gisteren groot nieuws. Epic Games verklaarde Apple de oorlog door het in-app-aankopen-systeem van Apple te ontwijken bij haar game Fortnite. Dit is tegen de regels van de App Store en dus besloot Apple Fortnite uit de App Store te verwijderen. Even later volgde Google die dezelfde maatregel nam. Het verwijderde Fortnite uit de Play Store nadat Epic Games ook daar het betalingssysteem ontweek.

Kritiek op de Apple en de App Store

Er is al langer kritiek op de App Store van Apple. Een aantal bedrijven vindt dat het te veel geld moet afstaan aan de iPhone-maker. Bij een aankoop krijgt Apple normaal een commissie van 30 procent en bij abonnementen langer dan een jaar 15 procent. Apple zou volgens criticasters hierbij een monopoly-positie hebben, omdat app-makers hun product niet makkelijk via een andere manier hun app voor iOS kunnen aanbieden.

Spotify en Tinder steunen Epic Games

Spotify is een van de bedrijven die al langer kritiek heeft Apple. Ze gaan echter met hun acties niet zover al de Fortnite-maker maar spreken wel hun steun uit. “We applaudisseren voor de beslissing van Epic Games om op te staan tegen het misbruik door Apple door diens dominante positie. Apple’s oneerlijke behandeling zijn al veel te lang nadelig voor concurrenten en klanten,” laat de muziekstreamingdienst weten aan Peter Kafka op Twitter. Zij zijn overigens niet de enige. Ook Tinder laat weten volledig achter Epic Games te staan.

Naar de rechter

Epic Games laat het er echter niet bij zitten. Het daagt zowel Apple als Google voor de rechter. De Fortnite-maker noemt Apple een kolos te zijn die markten wil beheersen, concurrenten uit te schakelen en innovatie te onderdrukken.” Daarmee zorgt het volgens het bedrijf voor “monopolistische praktijken”. De strijd wordt ongetwijfeld snel vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify en Tinder steunen Epic Games in strijd tegen Apple
Sluiten