Raymon Mens
Raymon Mens App Store 11 augustus 2020

Parallels Desktop 16 is klaar voor macOS Big Sur en maakt grafisch grote sprongen

Parallels Desktop 16 is uit. De nieuwste versie van de virtualisatie­software brengt een lange lijst aan nieuwe functies. Misschien wel het belangrijkste is volledige compatibiliteit met macOS Big Sur. De software is aan de achterkant grotendeels opnieuw opgebouwd om native aan te sluiten bij de laatste macOS-versie.

Dat klinkt als een routineklusje, maar dat is alles behalve waar. Parallels Desktop had voorheen namelijk zijn eigen kernel­extensie, maar Apple heeft die in macOS Big Sur uitgefaseerd. Daardoor draait de software nu met de native virtualisatie­functie van macOS Big Sur.

Parallels Desktop 16 is meer native dan ooit

Iedereen die wel eens met virtuele machines op zijn Mac heeft gewerkt, kent het wel. Je moet na installatie nog naar systeemvoorkeuren om je wachtwoord in te vullen en een extensie te activeren. Apple wil van deze kernel­extensies af omdat ze heel diep op het systeem ingrijpen en als ze bugs bevatten ook het hele systeem kunnen laten crashen.

Daarom zijn kernel­extensies op macOS Big Sur niet langer vereist. Het native framework voor virtualisatie (voor de kenners: de hypervisor van DriverKit) wordt nu gebruikt. Parallels heeft naar eigen zeggen jaren intensief met Apple samengewerkt om dit mogelijk te maken. Als de native hypervisor gebruikt kan worden, gebruikt Parallels Desktop 16 die nu ook. Dit wil niet zeggen dat je de software met 1 klik kunt installeren. Je hoeft weliswaar geen kernel­extensies meer te accorderen, maar je moet de app nog wel toegang geven tot je Downloads, Desktop, camera en microfoon. Daar is weinig aan te doen, want dit komt door de ingebouwde beveiliging van macOS zelf.

Parallels Desktop 16 macOS Big Sur
Klik/tap voor groter.

Grafische primeur met Metal

Parallels Desktop 16 maakt een sprong voorwaarts op grafisch gebied door het gebruik van Apple’s Metal API. Het is de eerste virtualisatie­software die Apple’s grafische API ondersteunt. Dit laat zich zien in ondersteuning voor applicaties die OpenGL 3.2 onder Windows 10 vereisen. DirectX 11 op Windows 10 is ook tot 20 procent sneller.

Bij het draaien van een virtuele macOS-machine op macOS valt op dat in Parallels Desktop 16 alles volledig grafisch strak is. Door ondersteuning van Metal is het dock semi-transparant, zoals op een echte Mac. Ook de 3D-functies van Apple Maps werken.

Prestaties en kleine handigheden

Over prestaties gesproken: Mac Pro-gebruikers kunnen tot 32 vCPU’s en 128 GB vRAM per virtuele machine toewijzen. En als je in plaats daarvan een kleine Mac met weinig opslagruimte hebt, zul je de nieuwe optie waarderen die automatisch ongebruikte ruimte terugwint door een virtuele machine wanneer deze in de sluimerstand wordt gezet.

Aan de softwarekant wordt de modus voor “Niet storen” van macOS gesynchroniseerd met het equivalent in Windows 10. Parallels Desktop 16 kan ook de reismodus van Windows 10 activeren wat overeenkomt met de energiebesparingsmodus van iOS. Aan de hardwarekant worden de multitouch-trackpads van Apple beter ondersteund in Windows 10, met twee nieuwe gebaren voor zoomen en draaien. Wie nog met papier werkt onder Windows, zal de volledige toegang tot alle functies van Mac-printers, inclusief dubbelzijdig afdrukken en papierformaten van A0 tot enveloppen, kunnen waarderen.

Olifant in de kamer: Apple Silicon

Opvallend genoeg ontbreekt enige vermelding over Apple Silicon, de nieuwe chips voor de Mac die de Intel CPU’s gaan vervangen. We hebben bij Parallels aangedrongen op meer informatie over virtualisatie op Mac-computers met Apple Silicon. Helaas zei het bedrijf daarover op dit moment niets te mogen kunnen melden. We kunnen er echter wel vanuit gaan dat er ook op dit gebied intensief met Apple wordt samengewerkt.

Parallels Desktop 16 is een betaalde upgrade

Parallels Desktop 16 is een betaalde update, tenzij je het abonnement van € 79,99 per jaar hebt. Anders tel je € 99,99 neer voor een nieuwe licentie, of € 49,99 om iedere oudere versie te upgraden. De Pro-editie van het pakket is alleen als abonnement te krijgen. Er is een 14-daagse demoversie beschikbaar om de app te ontdekken.

Reageer op artikel:
Parallels Desktop 16 is klaar voor macOS Big Sur en maakt grafisch grote sprongen
Sluiten