Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 19 augustus 2020

Oculus-headset binnenkort niet te gebruiken zonder Facebook

Oculus maakt het gebruik van een Facebook-profiel binnenkort verplicht voor de virtual reality-headset. Het bedrijf, dat onderdeel is van Facebook, verwijdert vanaf oktober de ondersteuning van alle aparte accounts (het account dat je nu gebruikt). Huidige gebruikers kunnen die accounts wel tot 1 januari 2023 blijven gebruiken.

Alle gebruikers behouden wel een apart VR-profiel, met een aparte vriendenlijst. Nieuwe gebruikers kunnen vanaf oktober dus alleen nog maar een Oculus-headset gebruiken in combinatie met een Facebook-account. Bestaande gebruikers krijgen de melding dat ze hun accounts (permanent) kunnen samenvoegen. Oude headsets met accounts die niet gelinkt zijn blijven werken, maar het kan voorkomen dat bepaalde apps en games niet meer goed werken. Ontwikkelaars gebruiken niet-gekoppelde accounts zonder sociale functies, maar voor Business-gebruikers verandert er niets. Die hebben een ander profiel.

Oculus niet te gebruiken zonder Facebook

Facebook maakt verder bekend dat alle toekomstige Oculus-headsets ook niet zonder Facebook-profiel te gebruiken zijn. Dat geldt ook voor de mensen die nu nog een apart account hebben. De verwachting is dat Facebook in de herfst de nieuwe Quest-headset presenteert. Reken er dus maar op dat je dat ding op één manier kunt gebruiken tegen de tijd dat die verkrijgbaar is.

Er komt tevens een nieuw privacybeleid. Facebook verzorgt dat beleid en maakt ook het besluit over wat er met je gegevens gedaan wordt. Oculus moet de kernwaarden van de richtlijnen van Facebook overnemen, waar het bedrijf een toegewijde sectie voor virtual reality in plaatst. Een enkel profiel voor allerlei Facebook-producten kan ook positief zijn; het versimpelt lanceringen zoals Horizon, de sociale VR-wereld waar het sociale medium aan werkt.

Toen Oculus overgenomen werd door Facebook, beloofde oprichter Palmer Luckey nog dat hij “garandeert dat je niet telkens moet inloggen met je Facebook-account wanneer je de Rift wil gebruiken”. Dat bericht is niet heel goed oud geworden.

Reageer op artikel:
Oculus-headset binnenkort niet te gebruiken zonder Facebook
Sluiten