Mozilla (bekend van Firefox) ontslaat kwart van zijn personeel

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Mozilla kantoor Berlijn 16x9
(Afbeelding: Mozilla)

Mozilla ontslaat een kwart van zijn personeel, oftewel ongeveer 250 werknemers. De organisatie achter onder andere browser Firefox en e-mailclient Thunderbird zegt last te hebben van de pandemie, die ervoor zorgt dat de inkomsten erg snel opdrogen.

Mitchell Baker, die in april CEO van Mozilla werd, na een jaar interim te zijn geweest, zegt dat de uitbraak van het coronavirus een aanzienlijke impact heeft gehad op de inkomsten van de organisatie. Het is niet de eerste keer dat Mozilla moet inkrimpen, want in januari werden ook al 70 banen geschrapt.

Naast Firefox meer betaalde diensten

Werknemers die hun baan verliezen, krijgen tot het einde van het jaar een maandelijkse ontslagvergoeding die gelijk is aan hun maandsalaris. In de VS wordt heel 2020 ook nog de zorgverzekering van de werknemers betaald. Mozilla belooft de ontslagenen ook zoveel mogelijk te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De organisatie heeft momenteel kantoren in de VS, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland en Taiwan. Het laatstgenoemde kantoor wordt gesloten en 60 medewerkers krijgen een andere functie.

Mozilla schrapt zijn verdere roadmap voor 2020 en zegt dat de herstructurering is bedoeld om meer te werken aan producten die het bedrijf geld op kunnen leveren. “We versterken hiermee onze kracht om producten en diensten te bouwen die mensen alternatieven bieden voor traditionele big tech”, aldus de algemeen directeur. Opvallend is dat ruim 90 procent van de inkomsten van de organisatie van een dergelijke big tech komen. Google betaalt namelijk fors om de standaard zoekmachine in Firefox te zijn.

Mitchell Baker Mozilla
Mozilla-CEO Mitchell Baker in 2013 – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Hubert Figuière (CC BY-SA))

Kleiner, maar sterker?

Kleiner, maar sterker? Dat is de uitdaging waar Mozilla voor staat. Het bedrijf (dat deels een non-profit is) wil zich “anders organiseren”, “sneller en behendiger zijn” en “meer experimenteren om sneller aanpassingen te kunnen doen”, zegt Baker. Veel mooie woorden, maar afgezien van de focus op betaalde producten en diensten heeft de CEO concreet niet veel te melden.

Ze erkent dat het oude model waarin alles gratis was moeilijk voort te zetten is. “Dit wil zeggen dat we verschillende zakelijke kansen moeten verkennen zonder onze fundamentele waarden op te offeren”, aldus Baker. Wil dat zeggen dat je moet betalen voor Firefox? Nee. Mozilla werkt al voorzichtig aan aanvullende betaalde diensten zoals Mozilla VPN, dat momenteel alleen in de VS beschikbaar is. Ook Pocket en Web Assembly krijgen meer aandacht.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Geen goed nieuws. Er zijn al zo weinig bedrijven over die jou niet als het product zien. Alleen Safari en Firefox zijn nog over in browserland.

 • Profielfoto
  rorooke

  Thunderbird was ooit een van de beste e-mailprogrammas maar het evolueert al een paar jaren niet meer.

 • Profielfoto
  tomc

  Ai ai doet pijn. Als web developer heb ik heel veel te danken aan mozilla. En dat allemaal gratis.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Je kunt Mozilla ondersteunen met een donatie. Pagina staat hier.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  xaddict op 11 augustus 2020 21:52
  …Er zijn al zo weinig bedrijven over die jou niet als het product zien. Alleen Safari en Firefox zijn nog over in browserland.

  Eh…

  Brave
  Tor
  Min
  Epic

  Om er maar een paar te noemen?

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  KarelWillem op 12 augustus 2020 13:16

  xaddict op 11 augustus 2020 21:52
  …Er zijn al zo weinig bedrijven over die jou niet als het product zien. Alleen Safari en Firefox zijn nog over in browserland.

  Eh…

  Brave
  Tor
  Min
  Epic

  Om er maar een paar te noemen?

   

  Je bevestigt wat mij betreft precies het punt van xaddict. Brave, Tor, Min, Epic zijn stuk voor stuk nou niet bepaald de bedrijven die het grote publiek hebben weten te trekken. Wat niet is kan nog komen natuurlijk, ik zie het alleen niet snel gebeuren. Het is een beetje gepriegel in de marge volgens mij. En wie zegt dat deze bedrijven niet ook tegen problemen aanlopen door de pandemi ?

  Het zou ’s omgedraaid mogen worden. Ik wil gebruik maken van een dienst van een bedrijf. Daarvoor kan ik of betalen of aan hen informatie bieden. Laten we zeggen voor mijn naam en locatie informatie krijg ik 50 cent, mijn interesses en koopwensen 100 cent, mijn inkomen gegevens 250 cent etc… geen idee of het in deze verhoudingen zou moeten zijn maar aangezien ze hoe dan ook geld verdienen met informatie die ze hebben van mensen, lijkt het me fair dat jij er als consument er ook en deel van ontvangt.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Als je naar de “browser engines” kijkt:

   

  Blink – Google – zit zo’n beetje in bijna alle browsers

  WebKit – Apple – zit in Safari

  Gecko/Servo – Mozilla – zit in Firefox

  Daarna heb je het wel zo’n beetje gehad, met de diversiteit.

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_browser_engines

   

 • Profielfoto
  TheBigZ