Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 augustus 2020

Mozilla (bekend van Firefox) ontslaat kwart van zijn personeel

Mozilla ontslaat een kwart van zijn personeel, oftewel ongeveer 250 werknemers. De organisatie achter onder andere browser Firefox en e-mailclient Thunderbird zegt last te hebben van de pandemie, die ervoor zorgt dat de inkomsten erg snel opdrogen.

Mitchell Baker, die in april CEO van Mozilla werd, na een jaar interim te zijn geweest, zegt dat de uitbraak van het coronavirus een aanzienlijke impact heeft gehad op de inkomsten van de organisatie. Het is niet de eerste keer dat Mozilla moet inkrimpen, want in januari werden ook al 70 banen geschrapt.

Naast Firefox meer betaalde diensten

Werknemers die hun baan verliezen, krijgen tot het einde van het jaar een maandelijkse ontslagvergoeding die gelijk is aan hun maandsalaris. In de VS wordt heel 2020 ook nog de zorgverzekering van de werknemers betaald. Mozilla belooft de ontslagenen ook zoveel mogelijk te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De organisatie heeft momenteel kantoren in de VS, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland en Taiwan. Het laatstgenoemde kantoor wordt gesloten en 60 medewerkers krijgen een andere functie.

Mozilla schrapt zijn verdere roadmap voor 2020 en zegt dat de herstructurering is bedoeld om meer te werken aan producten die het bedrijf geld op kunnen leveren. “We versterken hiermee onze kracht om producten en diensten te bouwen die mensen alternatieven bieden voor traditionele big tech”, aldus de algemeen directeur. Opvallend is dat ruim 90 procent van de inkomsten van de organisatie van een dergelijke big tech komen. Google betaalt namelijk fors om de standaard zoekmachine in Firefox te zijn.

Mitchell Baker Mozilla
Mozilla-CEO Mitchell Baker in 2013 – Klik/tap voor groter.

Kleiner, maar sterker?

Kleiner, maar sterker? Dat is de uitdaging waar Mozilla voor staat. Het bedrijf (dat deels een non-profit is) wil zich “anders organiseren”, “sneller en behendiger zijn” en “meer experimenteren om sneller aanpassingen te kunnen doen”, zegt Baker. Veel mooie woorden, maar afgezien van de focus op betaalde producten en diensten heeft de CEO concreet niet veel te melden.

Ze erkent dat het oude model waarin alles gratis was moeilijk voort te zetten is. “Dit wil zeggen dat we verschillende zakelijke kansen moeten verkennen zonder onze fundamentele waarden op te offeren”, aldus Baker. Wil dat zeggen dat je moet betalen voor Firefox? Nee. Mozilla werkt al voorzichtig aan aanvullende betaalde diensten zoals Mozilla VPN, dat momenteel alleen in de VS beschikbaar is. Ook Pocket en Web Assembly krijgen meer aandacht.

Reageer op artikel:
Mozilla (bekend van Firefox) ontslaat kwart van zijn personeel
Sluiten