Microsoft steunt Epic Games in strijd tegen nieuwe maatregelen Apple

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
Fortnite App Store 16x9
(Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Fortnite-maker Epic Games heeft in een rechtszaak het argument aangedragen dat Apple’s plan de rechten van het Developer Program-abonnement in te trekken, een onevenredige maatregel is, die het ook andere ontwikkelaars moeilijk kan gaan maken. Het gaat dan om de ontwikkelaars die gebruikmaken van Epic’s Unreal Engine. Microsoft sluit zich hierbij aan.

Zonder dat abonnement kunnen ontwikkelaars geen gebruikmaken van de App Store en wordt alle software geweerd. De rechten zijn op moment van schrijven nog niet teruggetrokken. Maar dat gaat wel gebeuren wanneer Epic Games besluit volhardend te zijn, en Fortnite niet opnieuw aan te bieden met alleen het betaalsysteem van Apple. Eerder besloot de ontwikkelaar dat het tijd was om Apple en Google te ondermijnen door zijn eigen betaalsysteem te introduceren. Beide bedrijven reageerden heel snel door de game uit de App Store te halen, maar Epic had toen al de papieren voor een rechtszaak klaarliggen.

Fortnite epic games
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Epic Games)

Microsoft schaart zich achter Epic Games

Wanneer die rechten teruggetrokken worden, dan verliest Epic Games meer dan alleen de mogelijkheid Fortnite voor iOS uit te brengen en te updaten. Ook de Unreal Engine wordt getroffen door dat besluit. De Unreal Engine is een populaire game engine (de basis van een videogame), waar duizenden iOS- en macOS-ontwikkelaars gebruik van maken.

In een nieuw document (.pdf) voor de rechtszaak tussen Epic Games en Apple laat de Fortnite-maker weten dat heel veel ontwikkelaars en uitgevers hun zorgen uitgesproken hebben over de kwestie. Eén van die bedrijven is Microsoft.

Maatregelen raken niet alleen Fortnite

In een losse verklaring (.pdf) legt Microsoft uit waarom het bedrijf zich achter Epic schaart. Kevin Gammill, een gaming executive bij het bedrijf, schrijft daar het volgende over.

Apple’s discontinuation of Epic’s ability to develop and support Unreal Engine for iOS or macOS will harm game creators and gamers.

Gammill zegt dat spellen die ontwikkeld zijn in de Unreal Engine nu ineens een ongewoon nadeel hebben ten opzichte van games die in een andere engine gebouwd zijn. Als voorbeeld geeft hij Forza Street aan, een racegame ontwikkelt door Microsoft, die uitgebracht is voor Android en iOS.

Apple houdt echter voet bij stuk en zegt dat de Fortnite-studio dit zichzelf aangedaan heeft door zich bewust niet te houden aan de richtlijnen. De ontwikkelaar had in de ogen van Apple de rechtszaak ook kunnen aanspannen zonder de betaaloptie te introduceren. Mocht Epic zich willen conformeren aan die richtlijnen, dan is het spel wederom welkom in de App Store, aldus het bedrijf uit Cupertino.

Epic Games (.pdf)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Mocht Epic zich willen conformeren willen knielen voor die ontwrichtende, op machtsmisbruik terende richtlijnen, dan is het spel wederom welkom in de App Store, aldus het bedrijf uit Cupertino.

  FTFY

 • Profielfoto
  interFACE

  Tja, en welk percentage berekend Epic ook alweer met zijn Unreal Engine?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Ach. Apple doet er van alles aan om gamers dwars te zitten. Ik kan nu al de helft van mijn games niet meer spelen via Steam.

 • Profielfoto
  Dashter

  interFACE op 24 augustus 2020 11:41
  Tja, en welk percentage berekend Epic ook alweer met zijn Unreal Engine?

  Maar 12%