Mailwisseling tussen Epic en Apple in aanloop naar Fortnite ban openbaar gemaakt

Door: Thomas Aalderink - 12 reacties
Fortnite Epic Apple App Store
(Afbeelding: Epic Games)

Het is inmiddels meer dan een week geleden dat Apple besloot om Fortnite uit de App Store te gooien. Voor velen kwam dit als donderslag bij heldere hemel, maar zo plotseling blijkt deze clash niet te zijn. Epic en Apple waren namelijk al langere tijd met elkaar in contact. Zo blijkt uit mails die openbaar zijn gemaakt.

Even snel in het kort: Apple gooide Fortnite uit de App Store omdat de ontwikkelaar van deze game, Epic, een andere manier om te betalen introduceerde. Als je iets wil kopen in de game, dan kun je kiezen tussen de Apple App Store en Epic direct payment. In dat laatste geval vangt Apple geen 30% commissie en betaal je als klant dus minder. Leuk voor ons, maar lang konden gamers daar niet van genieten. Dit is namelijk in strijd met de App Store regels en dus werd Fortnite eruit gezet.

Epic al langere tijd in gesprek met Apple

Nu blijkt dat Epic dit niet zomaar besloten heeft en dat Apple wist dat dit eraan zat te komen. De makers van Fortnite hebben namelijk contact gezocht met Apple. Via mail vroeg Epic CEO Tim Sweeney om vrijstelling van de 30% commissie die Apple vraagt en om toestemming om hun eigen store in de app te bouwen.

(Afbeelding: Oculus)
De nieuwe betalingsoptie. (Afbeelding: Epic Games)

Deze lobby begon hij al in juni en hij trok het ook breder dan alleen Epic. Sweeney vroeg Apple om de regels te versoepelen voor alle iOS ontwikkelaars: “Op deze manier betalen klanten minder voor hun digitale producten en verdienen ontwikkelaars meer aan hun verkopen. We hopen dat Apple deze opties voor alle ontwikkelaars beschikbaar gaat maken. Dit is nodig om de verkoop en distributie op iOS platformen zo open en competitief te maken als op personal computer.”

Begin van een bijzondere strijd

Uiteraard ging Apple hier niet mee akkoord. Wat volgde is een intense mailwisseling tussen Sweeney en de juridische afdeling van Apple. Deze discussie eindigde uiteindelijk met een mail van Sweeney aan Tim Cook, Phil Schiller, Craig Federighi en Matt Fischer waarin hij duidelijk maakt dat Epic zich niet langer aan de betalingsbeperkingen van Apple zal houden.

De gehele mailwisseling lees je hier

Komt Fortnite nog terug in de App Store?

Hij stuurde deze mail op 13 augustus en we weten allemaal wat er later die dag gebeurde. Epic introduceerde hun eigen betaalsysteem en Apple ging direct over tot actie. Fortnite verdween uit de App Store en daar lijkt voorlopig geen verandering in te gaan komen. Beide partijen houden hun poot stijf. Waarom Epic dat doet mag duidelijk zijn, maar waarom is Apple niet bereid om mee te buigen? Dat legt het bedrijf uit in dit statement.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Dus eerst gebruik maken van het IOS platform om ook in dat kanaal te groeien om vervolgens de afspraken, waar zij vanaf dag één mee akkoord zijn gegaan, te omzeilen om meer geld te verdienen. Daarna als een klein kind mailverkeer lekken om zieltjes te winnen. Slechte verliezers. Hoop dat ze een flinke tik krijgen in de rechtszaal.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Monopolie

  Stevopolie

  Applopolie

  Geenbelastingopolie

  Wel belastingheffenopolie

   

 • Profielfoto
  Di May

  Olie, Olie, Olie, Olie ? …

  Wie steekt daar zijn geld nog in.

 • Profielfoto
  Di May

  Geen Belasting op Olie.
  Wel Belasting Heffen op Olie.

  . . .

 • Profielfoto
  NapO

  Zolang iedereen die meuk van appel blijft kopen, hebben ze geld te veel en zijn ze arrogant,….

  Als je ergens keihard voor moet knokken en je hebt niet de middelen ben je flexibeler dan ooit.

  Iedereen moet die spullen gewoon een tijd niet meer kopen.

 • Profielfoto
  Chuck

  Hoeveel aannames zijn dat in één bericht,.. een stuk of 7?

 • Profielfoto
  Tee Loo

  SteveSnobs op 24 augustus 2020 12:26
  Dus eerst gebruik maken van het IOS platform om ook in dat kanaal te groeien om vervolgens de afspraken, waar zij vanaf dag één mee akkoord zijn gegaan, te omzeilen om meer geld te verdienen. Daarna als een klein kind mailverkeer lekken om zieltjes te winnen. Slechte verliezers. Hoop dat ze een flinke tik krijgen in de rechtszaal.

  Eens!!!

   

 • Profielfoto
  Ken

  SteveSnobs op 24 augustus 2020 12:26
  Dus eerst gebruik maken van het IOS platform om ook in dat kanaal te groeien om vervolgens de afspraken, waar zij vanaf dag één mee akkoord zijn gegaan, te omzeilen om meer geld te verdienen. Daarna als een klein kind mailverkeer lekken om zieltjes te winnen. Slechte verliezers. Hoop dat ze een flinke tik krijgen in de rechtszaal.

  Afspraken? Dit zijn dictaten, geen afspraken. Apple heeft er overigens zelf net zoveel, zo niet nog meer belang bij dat zulke grote ontwikkelaars apps op hun platform verkopen dan de ontwikkelaars zelf. Als ontwikkelaars een vuist maken en niet meer voor iOS ontwikkelen, zal de iPhone-verkoop hier de negatieve gevolgen van ervaren. Dat terwijl het de ontwikkelaars zijn die vele arbeidsuren in de ontwikkeling van hun apps steken en Apple hier zomaar 30% van de omzet afsnoept.

 • Profielfoto
  Sensas06

  Hou nou eens op te zeuren over die 30%!

  in iedere winkel wordt een marge aangehouden voor de winkel en die is vaak veel hoger dan 30%!

  in mijn optiek is hier niks vreemds aan de hand…

   

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Sensas06 op 24 augustus 2020 21:42
  Hou nou eens op te zeuren over die 30%!

  in iedere winkel wordt een marge aangehouden voor de winkel en die is vaak veel hoger dan 30%!

  in mijn optiek is hier niks vreemds aan de hand…

   

  Men zeurt hier nu eenmaal graag. Is het prima platform voor

 • Profielfoto
  swappa001

  Op zich zijn marges van 30% niet heel gek, en volgens mij niet ongebruikelijk. De Nintendo E-store & microsoft game-store vragen soortgelijke bedragen. En als een app in eerste instantie gratis wordt aangeboden snap ik dat er een percentage van de vervolgdiensten wordt gevraagd. Winkeliers moeten immers ook wat op hun producten verdienen om personeel, winkelhuur etc te betalen. Dat Apple nou al een vermogende partij is, zou hier denk ik niet voor uit moeten maken.

  Epic zou dit kunnen oplossen om net als Spotify haar abonnementen niet meer via de app af te laten sluiten. (Geen betaalmogelijkheden at al in de app aan te bieden maar door te verwijzen naar eigen website) Dit zou hun abonnees kosten omdat het gemak afneemt en tieners dan minder makkelijk de creditcard van ouders kunnen gebruiken. Wel is met Spotify gebleken dat men bereid is de extra stap te nemen (anders zouden ze het al hebben teruggedraaid).

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Ken op 24 augustus 2020 18:54

  SteveSnobs op 24 augustus 2020 12:26
  Dus eerst gebruik maken van het IOS platform om ook in dat kanaal te groeien om vervolgens de afspraken, waar zij vanaf dag één mee akkoord zijn gegaan, te omzeilen om meer geld te verdienen. Daarna als een klein kind mailverkeer lekken om zieltjes te winnen. Slechte verliezers. Hoop dat ze een flinke tik krijgen in de rechtszaal.

  Afspraken? Dit zijn dictaten, geen afspraken. Apple heeft er overigens zelf net zoveel, zo niet nog meer belang bij dat zulke grote ontwikkelaars apps op hun platform verkopen dan de ontwikkelaars zelf. Als ontwikkelaars een vuist maken en niet meer voor iOS ontwikkelen, zal de iPhone-verkoop hier de negatieve gevolgen van ervaren. Dat terwijl het de ontwikkelaars zijn die vele arbeidsuren in de ontwikkeling van hun apps steken en Apple hier zomaar 30% van de omzet afsnoept.

  Rare mindset heb je. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen zijn er nou eenmaal keiharde regels nodig waar iedereen zich aan dient te houden. Als je ermee akkoord gaat, ongeacht of je vindt dat het dictaten zijn, dan moet je naderhand niet zeuren nadat je ervan hebt geprofiteerd. Zomaar 30% afsnoepen? Dat is nou eenmaal de fee. Daar is men nou eenmaal mee akkoord gegaan. Door die 30% is het anders wel één van de meest stabiele en veiligste mobiele store wereldwijd zonder mallware of privacy schendende tools. Om dit in stand te houden is er wel een few nodig.

  Denk je nou echt dat Apple hierom een telefoon minder gaat verkopen? Kruip maar terug naar je gamehoek maat en koop gewoon een blackberry of een Nokia.:)