Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 24 augustus 2020

Mailwisseling tussen Epic en Apple in aanloop naar Fortnite ban openbaar gemaakt

Het is inmiddels meer dan een week geleden dat Apple besloot om Fortnite uit de App Store te gooien. Voor velen kwam dit als donderslag bij heldere hemel, maar zo plotseling blijkt deze clash niet te zijn. Epic en Apple waren namelijk al langere tijd met elkaar in contact. Zo blijkt uit mails die openbaar zijn gemaakt.

Even snel in het kort: Apple gooide Fortnite uit de App Store omdat de ontwikkelaar van deze game, Epic, een andere manier om te betalen introduceerde. Als je iets wil kopen in de game, dan kun je kiezen tussen de Apple App Store en Epic direct payment. In dat laatste geval vangt Apple geen 30% commissie en betaal je als klant dus minder. Leuk voor ons, maar lang konden gamers daar niet van genieten. Dit is namelijk in strijd met de App Store regels en dus werd Fortnite eruit gezet.

Epic al langere tijd in gesprek met Apple

Nu blijkt dat Epic dit niet zomaar besloten heeft en dat Apple wist dat dit eraan zat te komen. De makers van Fortnite hebben namelijk contact gezocht met Apple. Via mail vroeg Epic CEO Tim Sweeney om vrijstelling van de 30% commissie die Apple vraagt en om toestemming om hun eigen store in de app te bouwen.

(Afbeelding: Oculus)
De nieuwe betalingsoptie.

Deze lobby begon hij al in juni en hij trok het ook breder dan alleen Epic. Sweeney vroeg Apple om de regels te versoepelen voor alle iOS ontwikkelaars: “Op deze manier betalen klanten minder voor hun digitale producten en verdienen ontwikkelaars meer aan hun verkopen. We hopen dat Apple deze opties voor alle ontwikkelaars beschikbaar gaat maken. Dit is nodig om de verkoop en distributie op iOS platformen zo open en competitief te maken als op personal computer.”

Begin van een bijzondere strijd

Uiteraard ging Apple hier niet mee akkoord. Wat volgde is een intense mailwisseling tussen Sweeney en de juridische afdeling van Apple. Deze discussie eindigde uiteindelijk met een mail van Sweeney aan Tim Cook, Phil Schiller, Craig Federighi en Matt Fischer waarin hij duidelijk maakt dat Epic zich niet langer aan de betalingsbeperkingen van Apple zal houden.

De gehele mailwisseling lees je hier

Komt Fortnite nog terug in de App Store?

Hij stuurde deze mail op 13 augustus en we weten allemaal wat er later die dag gebeurde. Epic introduceerde hun eigen betaalsysteem en Apple ging direct over tot actie. Fortnite verdween uit de App Store en daar lijkt voorlopig geen verandering in te gaan komen. Beide partijen houden hun poot stijf. Waarom Epic dat doet mag duidelijk zijn, maar waarom is Apple niet bereid om mee te buigen? Dat legt het bedrijf uit in dit statement.

Reageer op artikel:
Mailwisseling tussen Epic en Apple in aanloop naar Fortnite ban openbaar gemaakt
Sluiten