Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 augustus 2020

Nieuw in macOS Big Sur: 4K YouTube op de Mac (eindelijk!)

Op dinsdagavond werd een vierde bèta van macOS 11.0 Big Sur naar ontwikkelaars gestuurd. Op het eerste gezicht zit er weinig spannends in, maar schijn bedriegt. Safari ondersteunt in deze nieuwe versie 4K-video (2160p) op YouTube. Eindelijk!

Tot nu toe was de browser van Apple beperkt tot Full HD (1080p) en moest je overschakelen naar Google Chrome om te kunnen profiteren van de hogere resolutie op de Mac. Dat ging echter niet altijd even vlot en met macOS Big Sur is het straks helemaal niet meer nodig.

YouTube 4K in Safari is efficiënter dan Chrome

YouTube komt op steeds meer Apple-apparaten in 4K beschikbaar. Officieel heeft Apple alleen beschikbaarheid op de Apple TV met tvOS 14 aangekondigd, maar op de iPhone zagen we vorige maand al de eerste 2160p video’s van Google’s videoplatform op iOS 14. Nu is het ook op de Mac aanwezig.

Wat bij een eerste test opvalt, is hoeveel efficiënter Safari is bij het afspelen van 4K-video op YouTube. Waar Google Chrome op onze MacBook Air 2020 (i5) bij het starten van video in 2160p meteen de volledige CPU gebruikt, speelt Safari dezelfde video op dezelfde resolutie af met ongeveer 15 procent CPU-gebruik. Dat is ook goed voor je accu. Het was het wachten dus waard.

YouTube Mac Safari macOS Big Sur screenshot
Klik/tap voor groter.

Codec-oorlog tussen Apple en Google voorbij?

Het heeft zo lang geduurd omdat Apple en Google in een codec-oorlog zitten, of zaten. Apple gebruikt voor 4K-video de HEVC-standaard (High Efficiency Video Codec) die ook wel bekend staat als H.265. Google gebruikt zijn eigen VP9-codec en biedt 4K-video in YouTube niet in andere formaten aan. Het lijkt erop dat Apple er nu voor heeft gekozen om in iOS 14, tvOS 14 en macOS Big Sur toch VP9 te gaan ondersteunen.

Er wordt overigens ook alweer aan de opvolger van HEVC en VP9 gesleuteld. Een nieuwe, open videocodec genaamd AV1 moet in de toekomst door zowel Apple als Google gebruikt gaan worden. De twee bedrijven hebben zich al achter de nieuwe codec geschaard.

Reageer op artikel:
Nieuw in macOS Big Sur: 4K YouTube op de Mac (eindelijk!)
Sluiten