Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 4 augustus 2020

Waarom je MacBook volgens Apple niet oplaadt terwijl de kabel wel ingeplugd is

Ik weet niet hoe het met de gemiddelde lezer van deze website zit, maar ik wil eigenlijk altijd de batterij van mijn MacBook boven de vijftig procent hebben. Wanneer hij daaronder valt, word ik nerveus. En als hij dan niet oplaadt terwijl de kabel er wel in zit, dan begint het helemaal te kriebelen.

Toch is dat een bewuste keuze die Apple maakt. Het bedrijf heeft op zijn website een nieuw document geplaatst, waarin wordt uitgelegd waarom de MacBook niet altijd oplaadt, terwijl er wel een kabel in zit.

Dit is waarom je MacBook niet altijd oplaadt

Wanneer je gebruik maakt van een MacBook die Thunderbolt 3-porten gebruikt en draait op versie 10.15.5 of later, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met het probleem dat je MacBook niet oplaadt, terwijl je er wel een kabel in hebt zitten. Maar geen nood: dit is juist de bedoeling van Apple. Door het opladen te pauzeren, gaat de batterij uiteindelijk langer mee. Het is onderdeel van de Battery health management-functie. Het is dus een geval van ‘It is not a bug, but a feature’. De onderstaande quote un je vinden op de website.

If your Mac notebook has Thunderbolt 3 ports and uses macOS Catalina 10.15.5 or later, you can use battery health management to help extend the life of your battery. Battery health management is designed to improve your battery’s lifespan by reducing the rate at which it chemically ages. The feature does this by monitoring your battery’s temperature history and charging patterns.

MacBook Air 2020 - review - algemeen
Klik/tap voor groter.

Daarnaast kun je ook merken dat de kracht waarmee de batterij wordt opgeladen lager is. Het opladen gaat dus minder snel. Ook dit heeft weer te maken met de Battery health management-functie van de MacBook. Onderaan de streep is het dus goed dat het allemaal net even iets anders werkt.

Aanhoudende problemen

Mochten de problemen echter aanhouden, dan kan het alsnog zijn dat er iets mis is met de kabel waarmee je de MacBook oplaadt. Dan is het de hoogste tijd om even bij Apple zelf langs te gaan. Maar het tijdelijk niet opladen is dus eigenlijk de bedoeling van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je MacBook volgens Apple niet oplaadt terwijl de kabel wel ingeplugd is
Sluiten