Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 26 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Lek in Safari zorgt ervoor dat mensen je browsegeschiedenis kunnen inzien

Een nieuw beveiligingslek, gevonden in iOS 13 en macOS Catalina, zorgt ervoor dat iemand zomaar je browsergeschiedenis van Safari kan bekijken. Dat komt door onvoorspelbaar gedrag van de Safari Web Share-api. De api heeft toegang tot systeembestanden die gemakkelijk gedeeld kunnen worden met andere apps.

Hackers kunnen met een gemodificeerde knop via de Safari Web Share-api toegang krijgen tot interne bestanden die normaliter onbereikbaar zijn voor de gebruiker, schrijft gespecialiseerde beveiligingsblog Redteam. De Web Share-api biedt apps en sites toegang tot de Share Sheet waarmee razendsnel informatie onderling uitgewisseld kan worden. Wanneer je op de deelknop drukt, kun je dus bijvoorbeeld een url of bestand delen. En om de één of andere redenen kan iedereen dus zomaar code schrijven die kan vragen om systeembestanden met daarin gevoelige informatie door gebruik te maken van de file:-regeling.

Lek in Safari gespot door beveiligingsblog

Redteam heeft de deelknop laten verwijzen naar het History.db-bestand, waar de volledige browsergeschiedenis van de Safari-browser staat. Normaliter komen gebruikers hier nooit, maar de Web Share-api kan dat bestand dus lezen en delen met andere applicaties. Wanneer dit specifieke bestand naar iemand anders gestuurd is, dan kan het geopend worden via apps die gebruikmaken SQLite-databases.

Hoewel dit beveiligingslek door iedereen met een basale kennis van HTML misbruikt kan worden, hoeft er niet per se nu iets aan de hand te zijn. Het lek functioneert pas volledig wanneer de gebruik een handmatige handeling verricht heeft, aangezien de gegevens niet automatisch gedeeld worden. Bovendien moet zo iemand ook nog overgehaald worden de gegevens via bijvoorbeeld een mail te versturen en op dat moment moet er toch wel een belletje rinkelen.

Het team heeft het lek in Safari aangegeven bij Apple. Het bedrijf laat weten nu op de hoogte te zijn en te kijken wat er nu gedaan kan worden. Er is nog geen update beschikbaar die het lek verhelpt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Lek in Safari zorgt ervoor dat mensen je browsegeschiedenis kunnen inzien
Sluiten