iPhone in China: 95% laat Apple links liggen als WeChat verdwijnt

Door: Wesley Akkerman - 12 reacties
iPhone jongeren generation Z beste chatapps
(Afbeelding: Unsplash / Ben Weber)

Het lijkt erop dat Apple heel wat klanten gaat verliezen in China die nu nog een iPhone gebruiken aldaar. Dat heeft allemaal te maken met een potentiële ban op de populaire berichtendienst WeChat. Die app is namelijk ontzettend populair in China en als gebruikers er geen toegang meer tot hebben, moeten ze dus elders kijken.

Er bestaan nu verhalen over een mogelijke ban op de populaire berichtendienst WeChat, die daardoor uit de App Store van Apple kan verdwijnen. Uit een poll blijkt nu dat 95 procent van alle iPhone-gebruikers in China naar een andere smartphone overstapt wanneer het zover komt. Dat is ook niet zo vreemd: bijna iedereen in China maakt gebruik van de chatdienst. En als die verdwijnt, dan hebben ze dus geen reden meer om de smartphone van Apple te gebruiken wanneer bijvoorbeeld Android-smartphones die mogelijkheid wel aanbieden. De app begon als berichtendienst, maar is inmiddels uitgegroeid tot zoveel meer.

Geen WeChat, geen iPhone in China

WeChat is naast berichtendienst namelijk ook een app waarmee je betalingen verricht, rekeningen betaalt, reiskaartjes koopt en nog veel meer. Mocht de app straks daadwerkelijk ontbreken dan is dat dus een serieuze zaak. Er wordt ook wel gesteld dat een iPhone zonder WeChat minder bruikbaar is in China, dan een Android-telefoon zonder Google Mobile Services in het westen.

Eerder verscheen al in het nieuws dat uit onderzoek bleek dat zo’n 678 duizend mensen in China de iPhone achter zich zouden laten wanneer WeChat onbeschikbaar is. De poll werd gehouden op het Chinese sociale medium Weibo (vergelijkbaar met Twitter).

Bloomberg voegt daaraan toe dat dat aantal inmiddels is opgelopen naar 1,2 miljoen mensen. 95 procent van het aantal mensen dat gereageerd heeft op de poll geeft aan over te stappen naar een andere smartphone. In datzelfde bericht staat dat tijdens een omzetbespreking verschillende hooggeplaatste medewerkers van moederbedrijf Tencent denken dat de ban alleen actief zal zijn in de Verenigde Staten. Desondanks zijn ze niet zeker van hun zaak, gezien de harde taal van de Amerikaanse president.

Mocht het echt zover komen, dan kan dat dus rampzalige gevolgen hebben voor de iPhone. De bekende analist die Apple op de voet volgt, Ming-Chi Kuo, is van mening dat het aantal verscheepte iPhones wereldwijd met dertig procent kan afnemen wanneer WeChat uit de Chinese App Store verdwijnt.

Bloomberg

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Hoog tijd dat die jonge blonde snaak
  die in Amerikske aan de knoppen draait,
  van het toneel verdwijnt.

 • Profielfoto
  GAM

  Waarom staan dit soort semi/fake berichten hier?

  Ik zie niet in waarom we lezen dat een Chinese app (WeChat) in China verbannen zou worden, zelfs als hij in de VS niet meer mag.
  Zelfs in Europa mag WeChat dan gewoon gebruikt worden. En Trump heeft niets te zeggen over de Chinese Apple-shop.

  Waarschijnlijk wil iemand Apple in een negatieve daglicht zetten. Snap ik, maar niet op een Apple-fan site.

  PS Bedenk dat ‘een andere merk’ ook gewoon een USA softwareplatform is.

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  Wel ironisch dat er steeds over monopolies wordt gesproken in de context van Apple, maar dat daadwerkelijk bestaande monopolies (WeChat) of marktmacht steeds worden ingezet om een ongelijke behandeling in de App Store af te dwingen (Amazon waar je niet omheen kunt). Er wordt hier  toch wel met twee maten gemeten.

  Natuurlijk is het een ramp voor Apple als WeChat in China moet verdwijnen, maar is het probleem niet dat WeChat een monopolie is, gebaseerd op censuur? Blijkbaar is dat geen probleem, maar juist een argument.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Dat hangt af van de tekst van het decreet, waarmee Trump bedrijven opdracht geeft geen zaken meer te doen met WeChat. Als die tekst erg strikt is, dan zit er niks anders op voor Apple om die app te verwijderen uit de app-store, ook de Chinese. 

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik reageerde hierboven op GAM

 • Profielfoto
  GAM

  Ome Kor op 14 augustus 2020 13:51
  Dat hangt af van de tekst van het decreet, waarmee Trump bedrijven opdracht geeft geen zaken meer te doen met WeChat. Als die tekst erg strikt is, dan zit er niks anders op voor Apple om die app te verwijderen uit de app-store, ook de Chinese. 

  En zou Trump dat willen?(afgezien dat het hoogst twijfelachtig is of het kan) Dan zouden Amerikaanse bedrijven (want dan ook Google) omzetverlies hebben …

   

 • Profielfoto
  icegodd

  Trump create jobs, MAGA….

  meer werkloos ooit en 32.9% krimp = job wel done.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @GAM, ja hoor, dat kan hij. Google maar eens op executive order. De maatregelen tegen Huawei zijn ook het gevolg van een executive order van hem.

 • Profielfoto
  Di May

  ‘Make America Great’.

  Trump lalt het.
  Apple & Google doen het.

 • Profielfoto
  wacon

  Met pakweg 80% van de berichten op OMT kan ik echt helmaal niets meer eigenlijk. Allemaal ‘non’ nieuws wat mij betreft iig. Plaats gewoon 80% minder berichten evt maar dan wel meer inhoudelijke berichten, testen, eigen bevindingen. Het zal wel deels aan mij liggen maar zie toch een duidelijke tendens.

 • Profielfoto
  Loyd

  icegodd op 14 augustus 2020 16:40
  Trump create jobs, MAGA….

  meer werkloos ooit en 32.9% krimp = job wel done.

  Wat een domme opmerking. De huidige situatie heeft niets met Trump en alles met de pandemie te maken.

 • Profielfoto
  interFACE

  wacon op 14 augustus 2020 23:29
  Met pakweg 80% van de berichten op OMT kan ik echt helmaal niets meer eigenlijk.

  OMT is verworden tot een vertaal/copy/paste-blogje met ontelbare fouten. Alles voor de banner inkomsten. Zonde.