Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 3 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

iPadOS 14 geeft de Apple Pencil een flinke boost in productiviteit

iPadOS 14 verschijnt later dit jaar voor iedereen. Hoewel de nieuwste versie van het besturingssysteem misschien niet zo’n grote update is als vorig jaar, is er genoeg om van te houden. Zeker wanneer je een fervent gebruiker bent van de Apple Pencil. Dan biedt het nieuwe iPadOS een aantal interessante productiviteitsopties aan.

Zo hebben we tijdens WWDC20 de mogelijkheid Scribble voorbij zien komen. De software is in staat handschrift te herkennen en dat om te zetten naar digitale tekst. Verschillende gebruikers hebben Scribble op iPadOS 14, middels de bèta, nu kunnen uitproberen en daaruit blijkt dat de software het vaak bij het juiste eind heeft. Het gaat vaker goed dan fout. En als het misgaat, dan ligt het soms eerder aan jezelf dan aan de feature. Mocht je bepaalde letters net even anders opschrijven waardoor een m als een v herkend wordt, dan kan de software er verder ook niets aan doen.

iPadOS 14
Schrijven op je iPad met iPadOS 14.

Productiviteitsopties voor iPadOS en Apple Pencil

Wat Scribble op iPadOS 14 doet als het ware is simpelweg presenteren wat jouw input is. Er wordt niet meteen aan autocorrectie gedaan, maar je krijgt wel een lijn onder een woord te zien wanneer de software denkt dat het fout gaat. Je kunt dan op het woord tappen en het vervangen waar mogelijk.

Bovendien is het maken van correcties ook zo gebeurd. Je kunt een woord of zin omcirkelen om aan te geven dat je iets wil aanpassen. En door een streep onder een woord te zetten, kun je hem in tweeën opdelen. Woorden samenvoegen gaat door een streep omhoog te trekken. Wil je een woord weghalen? Prima, dan kras je hem lekker door.

Naast Scribble heeft Notes ook een update gekregen in iPadOS 14. Handgeschreven tekst wordt nu hetzelfde behandeld als digitaal getypte tekst. Daardoor is het mogelijk dat je er ook nog iets mee kunt doen na het schrijven. Zo kun je de geschreven tekst kopiëren en elders plakken als digitale tekst. Daarnaast is er natuurlijk objectherkenning. Als je een bepaalde vorm tekent, zoals een cirkel of ster, dan past de software die automatisch aan naar een nette en correcte versie.

Verder worden er verschillende datapunten herkend. Typ je bijvoorbeeld een url van een website in, dan kun je daar achteraf op tappen om de site te bezoeken. En ja, dit werkt ook voor handgeschreven teksten. Dit geldt voor allerlei vormen van data: van telefoonnummers tot websites.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPadOS 14 geeft de Apple Pencil een flinke boost in productiviteit
Sluiten