Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 4 augustus 2020

iOS 14: browsers of email als standaard? Dit moet je als ontwikkelaar doen!

Apple heeft een document uitgebracht met daarin tekst en uitleg over de eisen waar ontwikkelaars aan moeten voldoen wanneer ze hun apps door gebruikers als standaardapp willen laten instellen. Voorheen was dat niet mogelijk op iOS, maar met de release van iOS 14 gelukkig wel.

Voordat we echter straks allemaal de standaardapplicaties op onze iPhone of iPad kunnen aanpassen, moeten ontwikkelaars eerst nog door een aantal hoepels springen. Zo moeten apps die Safari en Mail gaan vervangen bijvoorbeeld voldoen aan eisen met betrekking tot privacy en toegang tot gebruikelijke internetbronnen.

Ontwikkelaars moeten expliciet toestemming vragen aan Apple wanneer ze willen dat hun app een standaardapp wordt. Dat moet via de mail gebeuren. Anders wordt hun app geweigerd uit de App Store.

Standaardapps instellen met iOS 14

Webbrowsers moeten bovendien allerlei standaardfuncties aanbieden, zoals een tekstveld voor het invullen van een url. Ook moet er een lijst voor opgeslagen webpagina’s bestaan (zoals bijvoorbeeld Bladwijzers in Chrome). Daarnaast mogen ze niet gebouwd zijn op basis van UIWebView (aangezien daar vorig jaar de stekker uitgetrokken werd), maar op het nieuwe WKWebView.

Verder moeten dergelijke apps de gebruiker altijd omleiden naar websites die ze verwachten en moeten er waarschuwingen gegeven kunnen worden voor malafide of andere verdachte websites en content.

In de documentatie staat tevens vermeld dat standaardapps voor iOS 14 niet zomaar lukraak persoonlijke data mogen raadplegen of verzamelen. Webbrowser met toegang tot HomeKit, Gezondheidsdata en locatiediensten die altijd aan staan, worden sowieso niet toegelaten. De meeste regels gelden ook voor e-mailapplicaties die als standaard ingesteld willen worden. De app in kwestie moet gebruikers in elk geval in staat stellen elk e-mailadres te kunnen gebruiken die ze maar willen.

Apple zal vanaf nu elke app die aangemeld is onder de loep nemen om te checken of ze gebruik mogen maken van de nieuwe api, waarmee ze dus als standaard ingesteld kunnen worden op iOS 14. Zo wil het bedrijf voorkomen dat gebruikers niet per ongeluk een verkeerde app kunnen instellen.

Reageer op artikel:
iOS 14: browsers of email als standaard? Dit moet je als ontwikkelaar doen!
Sluiten