Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 augustus 2020

iOS 13.7 komt eraan, maakt corona-apps praktisch overbodig

Apple heeft zojuist de eerste testversie van iOS 13.7 uitgebracht. Deze update voor de iPhone en iPad (iPadOS 13.7) komt binnen enkele weken naar ieder apparaat. Dit maakt de corona-app ‘CoronaMelder‘ die de Nederlandse overheid uit heeft gebracht grotendeels overbodig.

In de volgende iOS-versie kunnen consumenten straks contactopsporing inschakelen zonder eerst een app te downloaden. Dit stond altijd al op de planning, maar volgt nu wel erg snel na de landelijke uitrol van de Nederlandse Coronamelder op 1 september. Ook Android krijgt deze verbetering binnenkort.

iOS 13.7 met ingebouwde blootstellingsmeldingen

Na de installatie van iOS 13.7 vraagt een iPhone automatisch of je de blootstellingsmeldingen voor COVID-19 wil activeren. Je kunt dit weigeren, maar de knop “Ga door” om ze aan te zetten is het meest prominent in beeld. Daarna wordt je gevraagd in welke regio je bent (coronameldingen gebruiken je locatie niet) en daarna is alles geactiveerd. Als je in een land woont waar de overheid geen contactonderzoek via smartphones doet, kun je een seintje krijgen wanneer het wel beschikbaar is.

Of dit de Nederlandse CoronaMelder-app volledig overbodig maakt, is op dit moment niet duidelijk. Het lijkt er wel op, maar we hebben de makers om toelichting gevraagd. De in iOS ingebouwde methode is net zo privacyvriendelijk.

iOS 13.7 Corona-app COVID-19
Klik/tap voor groter.

Corona-apps hebben het nog moeilijk

Deze verbetering is een belangrijk steuntje in de rug voor corona-apps. Hoewel de bedoelingen goed zijn, is het nog niet overal een succes. De Franse CoronaMelder-app (genaamd StopCovid) is 2,3 miljoen keer gedownload. Hij registreerde 1.169 gebruikers die een positieve diagnose meldden en maakte 72 meldingen van risicovolle contacten. Op 66,99 miljoen inwoners is dat weinig. Het is zeker niet de benodigde 60 procent van de bevolking die vaak genoemd wordt om de app succesvol te maken.

In Duitsland gaat het iets beter. Daar is de Corona-Warn-App ruim 17 miljoen keer gedownload en ongeveer 5 procent van de besmettingen per dag wordt aan de app gerelateerd. Als contactopsporing straks volledig is geïntegreerd in de iPhone en Android-toestellen, gaan ongetwijfeld meer mensen het gebruiken. Een app downloaden is dan niet meer nodig.

Zo werkt het

De ingebouwde blootstellingsmeldingen van iOS 13.7 werken precies zoals de CoronaMelder-app. Ze werken alle twee met Apple’s achterliggende Exposure Notification API. Dit is een privacy­vriendelijke manier van doorlopend contactonderzoek. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Zodra de blootstellingsmeldingen ingeschakeld zijn, stuurt je smartphone steeds een willekeurig nummer via Bluetooth de lucht in. Als je dichtbij iemand bent geweest, registreert je smartphone welke nummers in de lucht zijn gestuurd. Deze worden op een lijstje op je telefoon bijgehouden en worden niet naar de cloud gestuurd. Hoe sterker het signaal, hoe dichterbij je was.

Als je het coronavirus krijgt, kun je dit (vrijwillig) via de CoronaMelder-app laten weten. Op dat moment worden alle willekeurige nummers die je telefoon de afgelopen twee weken uitgezonden heeft naar de cloud geüpload. Iedereen die jouw willekeurige nummer op zijn lijstje heeft staan, krijgt een melding. Je bent dan immers dicht in de buurt bij een besmet persoon geweest. Het is niet te achterhalen wie dit is en waar je die persoon bent tegengekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13.7 komt eraan, maakt corona-apps praktisch overbodig
Sluiten