Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 19 augustus 2020

Instagram brengt universele QR-codes voor profielen in nieuwe update

Instagram rolt momenteel een update uit naar zijn mobiele app op zowel Android als iOS. Die update voegt universele QR-codes toe aan profielen. Je kunt daardoor als gebruiker van het sociale netwerk gemakkelijker je profiel delen met andere gebruikers. Je kunt de code scannen met een camera-app.

Het feit dat je QR-codes kunt scannen is niet nieuw op Instagram. Dat kon namelijk al eerder. Echter, destijds werd er een speciale QR-code gegeneerd, die alleen gescand kon worden door de ingebouwde camerafunctie van de fotodeeldienst. Met de nieuwe, gestandaardiseerde QR-code kan iedereen de code scannen en profielen bezoeken, mits ze een camera-applicatie hebben die scannen van QR-codes ondersteunt. Onlangs voegde moederbedrijf Facebook al een soortgelijke functie toe aan WhatsApp, aangezien je daar elkaar nu ook kunt toevoegen middels een deelbare QR-code.

Instagram QR codes
Klik/tap voor groter.

QR-codes scannen voor profielen op Instagram

De functie zal niet voor iedereen geschikt of handig zijn. Soms is het namelijk handiger om gewoon elkaar even op te zoeken via de zoekfunctie. Maar er bestaan wel degelijk scenario’s waarin het handig is om te werken met een QR-codes. Zo kunnen bedrijven, zoals bijvoorbeeld horecagelegenheden, QR-codes aanbieden op merchandise of bijvoorbeeld menukaarten, waardoor je dat bedrijf heel snel kunt vinden en volgen op Instagram.

De functie werd vorig jaar reeds geïntroduceerd in Japan en wordt nu wereldwijd beschikbaar gemaakt. Omdat de functie behoorlijk lang getest is, is de kans groot dat je geen vreemde bugs tegenkomt wanneer je de QR-code scant.

Je kunt natuurlijk zelf een QR-code genereren voor je Instagram-profiel. Daarvoor ga je naar de instellingen van de app, waar je het kopje voor het aanmaken van de code aantreft. Dit nieuwe systeem vervangt het Nametags-systeem dat de dienst eerder dus al introduceerde, daar hoef je dus geen rekening meer mee te houden. De update wordt nu naar iedereen uitgerold.

Reageer op artikel:
Instagram brengt universele QR-codes voor profielen in nieuwe update
Sluiten