Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 14 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Instagram bewaarde verwijderde foto’s en berichten meer dan een jaar

Verwijder jij wel eens jouw foto’s en berichten van Instagram? Dan wil je die berichten niet meer zien. Toch worden ze bewaard.

Als je iets verwijdert, hoop je dat je het voorgoed uit je leven kan bannen. Dat werkt natuurlijk precies hetzelfde op Instagram. Denk aan die vervelende ex waarmee je nog steeds op de foto staat, of een ongewenst bericht in je messages. Als je op delete drukt, zie je die post niet meer, maar dat betekent niet dat het voor altijd weg is.

Verwijderd betekent niet verwijderd

Sterker nog, Instagram bewaarde de die verwijderde foto’s en berichten nog een jaar. Daar is onderzoeker Saugat Pokharel achtergekomen. Hij vroeg aan de dienst een kopie van foto’s en berichten die hij had geplaatst. Op dat verzoek kreeg hij data toegestuurd dat zelfs meer dan een jaar geleden was verwijderd. Het liet hem zien dat de informatie dus meer dan een jaar op de servers blijft staan, terwijl het door de gebruiker gewoon verwijderd was.

Instagram geeft als reactie dat het gaat om een bug in het systeem. De dienst van Facebook zegt dat het probleem inmiddels verholpen is. Als goedmakertje heeft het bedrijf Pokharel 6.000 dollar gekregen uit het reward-systeem. Gebruikers die bugs melden bij Instagram kunnen een beloning krijgen van de dienst.

Instagram heeft het probleem opgelost

Het probleem speelde echter wel langer. Volgens de berichtgeving meldde hij het probleem bij de dienst in oktober. Pas eerder deze maand is de bug gefixt. “We hebben het probleem opgelost en er is geen bewijs dat deze informatie misbruikt is. We bedanken de onderzoeker die het probleem aan ons heeft gemeld,” reageert Instagram op vragen van TechCrunch.

Het is overigens niet zo dat berichten die je nu verwijdert meteen van de servers van Instagram zijn verdwenen. Het bedrijf zegt dat het normaal rond de 90 dagen duurt om de data compleet te verwijderen.

Het is niet de eerste keer dat Instagram in de problemen heeft met privacy. Eerder zorgde een andere bug er al voor dat de app de hele tijd toegang tot je camera had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Instagram bewaarde verwijderde foto’s en berichten meer dan een jaar
Sluiten