Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 31 augustus 2020

Sommige iMacs uit 2020 vertonen displayfout, mogelijk door de grafische kaart

Een aantal eigenaars van de iMac uit 2020 laten van zich horen: het scherm vertoont namelijk een glitch. Mogelijk heeft dat iets te maken met de grafische kaart in het systeem, de AMD-gpu. Je kunt de ontwikkelingen volgen in dit forumdraadje, waar gebruikers denken dat de AMD Radeon Pro 5700 XT dus mogelijk de boosdoener is.

De nieuwste 27 inch iMac uit 2020 kun je onder meer uitrusten met een AMD Radeon Pro 5700 XT met 16 GB aan werkgeheugen (GDDR6). Het is de hoogst mogelijke configuratie die aangeboden wordt door Apple, maar die configuratie lijkt nu dus helaas voor problemen te zorgen. De oorspronkelijke poster van het draadje laat weten dat zijn nieuwe computer soms op willekeurige momenten lijnen weergeeft op het scherm. Aanvankelijk dacht die persoon dat dit kwam door intensieve workflows en een hoeveelheid warmte, maar na wat dingen zelf getest te hebben, kan dat niet de conclusie zijn.

I’ve just received my new iMac and noticed that from time to time a line glitch appears on my screen. It’s completely random, I thought it was related to intensive work/heat but sometimes even when the computer is idle I see the line on the screen.

The iMac is running fine, I ran all sorts of benchmarks for CPU/GPU and it’s all OK, but from time to time I see this annoying line on my screen.

iMac uit 2020 vertoont kuren

Een andere gebruiker deed ook zelf wat onderzoek, en kwam dus tot de conclusie dat dit mogelijk komt door de hierboven genoemde grafische kaart. De algemene prestaties van de computer lijkt niet te zijn aangetast.

Same problem with my iMac 2020, already appeared during the initial Mac setup and keeps flashing randomly since then. Searching through YouTube and google it seems this is a common problem with the 5700XT gpu that comes with it.

Het is niet bekend hoe vaak dit probleem zich voordoet bij eigenaars. Onthoud in elk geval dat het er vooralsnog op lijkt dat alleen de versies met de hoogste configuraties last lijken te hebben van dit probleem. Daardoor is de groep getroffen gebruikers waarschijnlijk klein, maar dan nog is het fijn als Apple snel met een update komt. Waarschijnlijk wordt dit probleem veroorzaakt door een softwarefout en moeten specifieke drivers van een update voorzien worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sommige iMacs uit 2020 vertonen displayfout, mogelijk door de grafische kaart
Sluiten