Sommige iMacs uit 2020 vertonen displayfout, mogelijk door de grafische kaart

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Nieuwe iMac lijkt op Pro Display
(Afbeelding: Apple)

Een aantal eigenaars van de iMac uit 2020 laten van zich horen: het scherm vertoont namelijk een glitch. Mogelijk heeft dat iets te maken met de grafische kaart in het systeem, de AMD-gpu. Je kunt de ontwikkelingen volgen in dit forumdraadje, waar gebruikers denken dat de AMD Radeon Pro 5700 XT dus mogelijk de boosdoener is.

De nieuwste 27 inch iMac uit 2020 kun je onder meer uitrusten met een AMD Radeon Pro 5700 XT met 16 GB aan werkgeheugen (GDDR6). Het is de hoogst mogelijke configuratie die aangeboden wordt door Apple, maar die configuratie lijkt nu dus helaas voor problemen te zorgen. De oorspronkelijke poster van het draadje laat weten dat zijn nieuwe computer soms op willekeurige momenten lijnen weergeeft op het scherm. Aanvankelijk dacht die persoon dat dit kwam door intensieve workflows en een hoeveelheid warmte, maar na wat dingen zelf getest te hebben, kan dat niet de conclusie zijn.

I’ve just received my new iMac and noticed that from time to time a line glitch appears on my screen. It’s completely random, I thought it was related to intensive work/heat but sometimes even when the computer is idle I see the line on the screen.

The iMac is running fine, I ran all sorts of benchmarks for CPU/GPU and it’s all OK, but from time to time I see this annoying line on my screen.

iMac uit 2020 vertoont kuren

Een andere gebruiker deed ook zelf wat onderzoek, en kwam dus tot de conclusie dat dit mogelijk komt door de hierboven genoemde grafische kaart. De algemene prestaties van de computer lijkt niet te zijn aangetast.

Same problem with my iMac 2020, already appeared during the initial Mac setup and keeps flashing randomly since then. Searching through YouTube and google it seems this is a common problem with the 5700XT gpu that comes with it.

Het is niet bekend hoe vaak dit probleem zich voordoet bij eigenaars. Onthoud in elk geval dat het er vooralsnog op lijkt dat alleen de versies met de hoogste configuraties last lijken te hebben van dit probleem. Daardoor is de groep getroffen gebruikers waarschijnlijk klein, maar dan nog is het fijn als Apple snel met een update komt. Waarschijnlijk wordt dit probleem veroorzaakt door een softwarefout en moeten specifieke drivers van een update voorzien worden.

Apple Support Forums

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Heel irritant, die nieuwe trend met quotes in het engels. Gooi het aub ook ff door de Google Translate, net als jullie artikelen.

  In some cases, I quite like irritating people who need to be irritated.

  Read more: https://www.wiseoldsayings.com/annoying-people-quotes/#ixzz6WgaCGXL0

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je kent vast de term ‘lost in translation’ wel.

  Citaten vertalen is sowieso altijd gevaarlijk.

 • Profielfoto
  interFACE

  Klopt, en er zijn ook mensen die de engelse taal niet zo goed beheersen.

  “For relaxing times, make it Suntory time.”

 • Profielfoto
  Frans

  interFACE op 31 augustus 2020 11:15
  Heel irritant, die nieuwe trend met quotes in het engels. Gooi het aub ook ff door de Google Translate, net als jullie artikelen.

  In some cases, I quite like irritating people who need to be irritated.

  Read more: https://www.wiseoldsayings.com/annoying-people-quotes/#ixzz6WgaCGXL0

  Het valt mij niet eens op dat een ‘quote’ (goed Nederlands voor ‘citaat’;-) ) in het Engels is, maar ja, Engels is mijn tweede moedertaal. Je zou natuurlijk zelf een tekst die je niet kan lezen ‘door de Google Translate’ kunnen gooien, leer je misschien nog Engels van?

 • Profielfoto
  Maarten2015

  Weer zoeen bericht over een mankement in een net uitgebrachte mac. En horen we ook eens hoe dit afloopt? Want nooit meer iets gelezen over mankementen die de 16 inch vertoonde.. of heb ik iets gemist??

  Onderwerp voor een artikel: gemelde mankementen bij net nieuwe uitgebrachte producten versus opgelost of niet en zo ja hoe.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Maarten2015 op 31 augustus 2020 13:18
  Want nooit meer iets gelezen over mankementen die de 16 inch vertoonde.. of heb ik iets gemist??

  ?? 16″??

  Welke was dat? En wat was het probleem? Misschien heb ik iets gemist?

  Maarten2015 op 31 augustus 2020 13:18
  Onderwerp voor een artikel: gemelde mankementen bij net nieuwe uitgebrachte producten versus opgelost of niet en zo ja hoe.

  Lijkt mij een goed plan. ?

   

   

   

 • Profielfoto
  Maarten2015
 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Bij dit artikel over een probleem met de iMac staat een foto van een Pro Display XDR. Beetje raar.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Weer lekker een hoop heisa maken, realistisch betreft het een handvol klanten die drivers moeten updaten.