Google gaat Apple achterna: Fortnite verdwijnt uit de Google Play

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
Fortnite
(Afbeelding: Epic Games)

Vlak nadat Apple de game Fortnite uit de App Store gooide, deed Google precies hetzelfde om dezelfde reden. Ontwikkelaar Epic Games introduceerde namelijk een betaalsysteem dat de toeslag omzeilde van de platformhouders. Dat gaat tegen de regels in van de digitale winkels, waardoor het spel dus niet meer welkom is.

In een statement laat Google weten dat het Android-ecosysteem “open is en ontwikkelaars de mogelijkheid geeft apps en games via meerdere app stores te distribueren. Voor ontwikkelaars die ervoor kiezen gebruik te maken van Google Play, bestaat er een consistent beleid dat eerlijk is voor ontwikkelaars en gebruikers veilig houdt. Fortnite blijft ondertussen beschikbaar op Android, maar staat nu niet meer in de Play Store omdat Epic Games de regels overtreedt.” Desondanks is Google bereidt met Epic Games in gesprek te gaan over de situatie, zodat het spel kan terugkeren naar de downloadwinkel van Android.

Fortnite wordt ingezet als wapen

Ondertussen is bekendgemaakt dat zowel Apple als Google voor de rechter gesleept worden. Dit gebeurde slechts uren nadat de games uit beide downloadwinkels gehaald waren. Daar waar Epic Games bij Apple er een onvervalste antitrustrechtzaak van maakt, speelt de ontwikkelaar hier meer op de man door te stellen dat het bedrijf zijn grootte misbruikt om slechte dingen te doen. Die slechte dingen hebben effect op de concurrentie, innovators, klanten en gebruikers op de markten waar Google een monopolie heeft. De term “don’t be evil”, die jarenlang in de gedragscode van het bedrijf stond, is nu slechts een bijzaak, aldus Epic Games.

Dat is niet het enige. Want Epic Games haalt ook een deal aan met OnePlus die niet door kon gaan. OnePlus-telefoons zouden namelijk voorzien worden van de Epic Games Store-app, maar voor die deal stak Google een stokje. Ondertussen kun je Fortnite nog wel spelen op zowel Android als iOS, maar kan het dus zijn dat je tegen beperkingen in de winkel aanloopt. Mocht je de game alsnog willen installeren op Android, dan kan dat door middel van sideloading (vanuit elke browser), de Epic Games Store-app of via de Galaxy App Store op Samsung-smartphones.

Google Play

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een app store zou ingezet moeten waarvoor het in eerste instantie is ontwikkeld: apps. Niet als verdienmodel voor elke handeling die aan die app verbonden kan zijn.

  Reken dan bijvoorbeeld een eenmalige extra fee voor apps die abonnementen aanbieden. Maar die 30% van elke aankoop gedaan binnen een app is buitensporig.

 • Profielfoto
  Di May

  Weet wij echt het fijne van wat er
  tussen Epic en Apple gaande is ?

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  Zolang de App Store de enige manier blijft om apps te installeren, en de wallen garden dus in stand blijft, vind ik alles best. Geen tweede Android aub.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  @KarelWillem die 70% die Epic voor elke handeling aftroggelt dat vind ik pas buitensporig. Zoals je zelf aangeeft, Epic zou zelf ook een eenmalig extra fee kunnen vragen