Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 3 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Google brengt interessante nieuwe extensie uit voor de Chrome-browser

Google zet de laatste tijd in op een betere ervaring als het om advertenties gaat. Nu brengt het bedrijf er een speciale Chrome-extensie voor uit. Met die extensie is het voor gebruikers mogelijk te achterhalen waar de reclame precies vandaan komt. Zo kun je je ook over advertenties dus beter laten informeren. Goed voor jou en goed voor Google.

Wanneer je de extensie installeert, dan zal die actief pagina’s scannen. Na het scannen komt naar voren welke advertenties er allemaal draaien op de desbetreffende website. Het gaat dan ook echt om alle sites en pagina’s, niet alleen de websites die afkomstig zijn van Google zelf. De nieuwe Chrome-extensie maakt gebruikt van de zogenaamde Ad Disclosure-api (een api is een tool voor ontwikkelaars). Die api zorgt ervoor dat we meer inzicht krijgen over de advertenties die we te zien krijgen. Zo kun je achterhalen waarom juist deze advertentie wordt gepresenteerd op de pagina waar je je op dat moment op bevindt.

Nieuwe extensie Google Chrome biedt meer inzicht over herkomst advertenties. (Afbeelding: Google)

Google brengt interessante Chrome-extensie uit

Vooralsnog wordt de Google Chrome-extensie alleen gebruikt voor het weergeven van informatie. Je kunt op dit moment geen invloed uitoefenen op die advertenties, maar het bedrijf belooft dat dit in de toekomst wel kan. Het doel van de zoekgigant is dat gebruikers meer vertrouwen krijgen in de reclame die ze te zien krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien dat het bedrijf natuurlijk bestaansrecht geeft.

Eerder voerde Google al een andere belangrijke verandering door voor de ervaring aangaande advertenties in de Chrome-browser. Zo worden ontzettend zware of vervelende advertenties voortaan automatisch geblokkeerd door het bedrijf. Mocht je zo’n geblokkeerde advertentie zien, dan kom je een blok met daarin de volgende tekst tegen: “Deze advertentie gebruikt te veel bronnen voor je apparaat, dus Chrome heeft de advertentie verwijderd”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Google brengt interessante nieuwe extensie uit voor de Chrome-browser
Sluiten