Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 19 augustus 2020

Geheime iPod van Amerikaanse regering werd onder Steve Jobs’ neus gemaakt

De iPod geldt als één van de grootste successen die Apple ooit heeft gekend. Het apparaat ging vele miljoenen keren over de toonbank en dat zorgde er voor dat de regering van de Verenigde Staten er wel oren naar had.

Sterker nog, op een gegeven was er een project binnen Apple in opdracht van de Amerikaanse regering zonder dat de grote man Steve Jobs er iets van wist. Dat is althans hetgeen dat nu door de voormalige iPod engineer David Shayer naar buiten is gebracht.

De geheime iPod van de Amerikaanse regering

De iPod is uiteindelijk nooit gemaakt, maar het project heeft daadwerkelijk bestaan. Waarom de Amerikaanse regering oren had naar een speciaal gemaakte iPod, dat is niet duidelijk. Vandaag de dag zou je denken aan mogelijkheden om mensen af te luisteren om te volgen, maar Shayer zelf denkt dat het iets anders ligt. Hij kreeg namelijk de opdracht om samen te werken met twee werknemers van de US Department of Energy om op die manier samen iets te maken. Hij dacht zelf aan een concept van een apparaat dat zou werken als een normale iPod, maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid had om als een Geiger teller te werken om op die manier onopgemerkt op zoek te gaan naar radio actieve stoffen. Het verhaal dat Shayer naar buiten brengt, kent een aantal prachtige alinea’s, die aangeven hoe geheim dit project was.

It was a gray day in late 2005. I was sitting at my desk, writing code for the next year’s iPod. Without knocking, the director of iPod Software—my boss’s boss—abruptly entered and closed the door behind him. He cut to the chase. “I have a special assignment for you. Your boss doesn’t know about it. You’ll help two engineers from the US Department of Energy build a special iPod. Report only to me.”

Only four people at Apple knew about this secret project. Me, the director of iPod Software, the vice president of the iPod Division, and the senior vice president of Hardware. None of us still work at Apple. There was no paper trail. All communication was in person.

Echt bestaan

En als je twijfelt aan het bestaan, dan is er nog Tony Fadell die het verhaal bevestigt. Hij was de voormalige iPod vice president en waarschijnlijk één van de vier mensen die afwist van dit project.

Reageer op artikel:
Geheime iPod van Amerikaanse regering werd onder Steve Jobs’ neus gemaakt
Sluiten