Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 13 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten

Apple haalt Fortnite uit App Store, laat niet met zich sollen

Apple heeft Fortnite uit de App Store gehaald. De battle royale is niet langer te downloaden. Het bedrijf grijpt in nadat Fortnite-maker Epic Games besloot een alternatief betaalsysteem te lanceren om zijn in-app-aankopen te faciliteren. Dat gaat geheel buiten Apple om.

Op deze beslissing kon je wachten en het is precies wat Epic Games wil. Het persbericht waar het eigen betaalsysteem in werd aangekondigd sloeg oorlogstaal uit. Apple staat niets anders toe dan zijn eigen systeem voor in-app-aankopen. Daarmee verdient de iPhone-maker 30 procent commissie en dat is vaak een doorn in het oog van ontwikkelaars.

Apple totaal verrast door streek Epic Games

“Vandaag heeft Epic Games de regels van de App Store overtreden. Regels die van toepassing zijn op elke ontwikkelaar”, legt Apple uit in een verklaring waarvan de eerste zin op zijn best een twijfelachtig statement is. “Als gevolg hiervan is de app uit de App Store verwijderd. Epic activeerde een functie die niet was beoordeeld of goedgekeurd door Apple. Het was duidelijk de bedoeling om de App Store-regels met betrekking tot in-app-aankopen te overtreden”.

Apple legt uit dat Epic ten volle heeft geprofiteerd van het ecosysteem rondom de iPhone, “inclusief de tools en het test- en distributiesysteem dat aan alle ontwikkelaars wordt geleverd”. “Dat Epic uit zakelijke belangen een speciale deal wil, verandert niets aan het feit dat de App Store-regels een gelijk speelveld creëren voor alle ontwikkelaars.” Apple zegt al het mogelijke te willen doen om een overeenkomst met Epic Games te bereiken, zodat Fortnite terug naar de iPhone en iPad komt.

(Afbeelding: Oculus)
Spelers van Fortnite kunnen kiezen: het betaalsysteem van Epic gebruiken en korting krijgen, of via Apple’s systeem gaan en het volle pond betalen – Klik/tap voor groter.

Wie heeft het meest te verliezen?

In dit verhaal zullen we zien wie het meeste te verliezen heeft. Fortnite heeft honderden miljoenen spelers, waaronder een flink aantal op iOS. Apple kan het zich nauwelijks veroorloven om deze gebruikers te vervreemden. Het is in het belang van alle partijen om de game via de App Store te verspreiden. Gezien de verklaring van Apple begrijpen we dat Epic al een tijdje probeert een betere deal te krijgen. Gebruikers die Fortnite al op hun iOS-apparaat hebben geïnstalleerd, kunnen de game overigens blijven spelen.

Epic begraaft de strijdbijl niet. De ontwikkelaar heeft een video gemaakt die een parodie op een van de bekendste Apple-advertenties uit 1984 is. Het wil naar eigen zeggen “de strijd met het App Store monopolie aan”. Het is duidelijk dat de uitgever deze move tot in de puntjes heeft voorbereid, want het gaat de strijd verder voor de rechter uitvechten.

Apple’s statement is twijfelachtig

Apple’s statement over dat de regels in de App Store voor iedere ontwikkelaar hetzelfde zijn, is overigens nogal twijfelachtig. Onlangs bleek dat Apple in 2016 de gebruikelijke App Store-commissie van 30 procent voor Amazon halveerde. In ruil daarvoor kwam Amazon Prime Video naar iOS en de Apple TV.

De App Store ligt al langer onder vuur. Vorig jaar besloten Netflix en Spotify te stoppen met het aanbieden van abonnementen als in-app-aankopen, omdat de bedrijven zich de commissie van 30 procent niet langer konden veroorloven. Inmiddels wordt zowel in de Verenigde Staten als Europa onderzocht of de iPhone-maker zijn dominante positie misbruikt om het concurrenten moeilijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple haalt Fortnite uit App Store, laat niet met zich sollen
Sluiten