Fortnite wordt in tweeën gesplitst: iOS- en macOS-gamers blijven achter

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Fortnite Epic Games Apple App Store
(Afbeelding: AFP / Chris Delmas)

Vandaag verschijnt het nieuwe seizoen in Fortnite, maar gamers op iOS en macOS zullen daar niets van meekrijgen. Dat heeft ontwikkelaar Epic Games bevestigd. Dit heeft alles te maken met de rechtszaak tussen de ontwikkelaar en Apple. Maar helaas is dat niet het enige slechte nieuws voor gamers met een iPhone, iPad of Mac.

Fortnite op iOS en macOS verliest namelijk ook cross-platform multiplayer. Dat betekent dat wanneer je het spel speelt op hardware van Apple, je alleen nog kunt spelen tegen andere mensen die eveneens op hardware van Apple spelen. Het is niet dat het spel volledig onspeelbaar is, want je kunt dus gewoon blijven gamen. Maar de vraag is nu hoe lang het leuk blijft als je het zonder vrienden moet doen die op een console of andere smartphone spelen. Hiermee deelt Epic Games de game in feite op in tweeën: een gestagneerde Apple-versie en een versie voor PlayStation, Xbox, Nintendo Switch pc en natuurlijk Android.

Fortnite epic games
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Epic Games)

Fortnite op iOS krijgt geen nieuwe seizoenen meer

Dit heeft natuurlijk alles te maken met het rechtszaak tussen Apple en Epic Games. Zolang Epic Games de game niet voorziet van een update waarmee het omzeilen van het Apple-betaalsysteem teruggedraaid wordt, hoeft de game niet in de App Store te verdwijnen. Dat heeft een rechter in het voordeel van Apple besloten. Ondertussen moet Apple er wel voor zorgen dat Epic Games de toegang behoudt tot de ontwikkelaarsopties met betrekking tot de Unreal Engine, aangezien andere duizenden andere ontwikkelaars de dupe zijn van het gebakkelei tussen beide grote techbedrijven.

Het nieuwe seizoen voor Fortnite wordt vandaag gelanceerd op alle andere platformen, maar is dus niet beschikbaar voor Apple-apparaten. Dat betekent dat spelers blijven hangen in Chapter 2 – Season 3, terwijl andere smartphonespelers op Android wel gewoon door kunnen. Dat komt doordat Epic Games daar een eigen downloadwinkel heeft kunnen lanceren, waardoor het dus vooralsnog mogelijk blijft – zonder vermelding in Google Play – updates uit te brengen.

Epic Games

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Mooi! Is dat ook opgelost.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Minder Fortnite is prima

 • Profielfoto
  computer space

  Geweldige actie van Epic. Ben beniewd of iemand mee durft te stoken (Netflix please…. doe stiekum een eigen shopje in je app en laat je bannen!).

  Ik was serieus in de markt, voor het eerst, om een appelige telefoon te kopen nadat mijn WP begint te kraken en te piepen (helaas verslaat ie nog steeds alle camera’s zoals de 11Pro, S20 en P40Pro), maar juist door deze Epic actie weet ik het niet meer. Ik dacht dat sideloaden ging op iPhones, dat je net als op de Mac Gatekeeper kunt uitschakelen, maar blijkbaar niet dus.

  Android is kansloos, dus ik stap nu maar het post-smartphone tijdperk in. Ook prima. Ik hoop dat de EU lekker mee gaat stoken. Zet de fik er maar in bij Apple. Heerlijk! Ook ontzettend grappig om Tim met zijn aller sneuste snoet voor het congres te zien zeggen dat 30% wel meevalt, en dat een normale winkel wel 50-60% vroeg….. Er is maar een oplossing op de lange termijn voor Apple: of de EU, of het Amerikaans congres gaat sideloaden afdwingen.

  Je wilt toch niet al die kindertjes naar Android jagen, die komen niet meer terug.

 • Profielfoto
  interFACE

  Ik ging laatst eten bij een restaurant. We bestelden een fles wijn. Door een boer uit Frankrijk gemaakt. Prijs € 45,-. Een paar dagen later zagen we die fles bij Gall&Gall staan. Kostte daar slechts € 12,50
  We mogen van het restaurant niet de fles van Gall&Gall meenemen.
  Bescherming eigen markt. Gebeurt overal

 • Profielfoto
  csteelooper

  A) Sideloaden kan wel degelijk op iPhones. En oh ja: sideloaden en gatekeeper hebben NIETS met elkaar te maken. Dan nog iets: gatekeeper bestaat niet op iOS.

  B) ik weet niet of die actie wel zo slim is van Epic. Dat geldt overigens voor de hele gang van zaken. De meerderheid van de gebruikers van een platform zal écht niet overstappen op een ander platform omwille van één spel dat niet meer gespeeld kan worden.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Ik vraag me af of Epic niet rijp is voor een class action van iOS developers hiertegen.

 • Profielfoto
  Patrik

  Epic heeft zelf de contracten getekend…nu niet gaan blèren. Ik mag ook niet zomaar minder gaan betalen of via een omweg van mijn hypotheek.

 • Profielfoto
  Pjotr

  “Ze hebben ervoor getekend dus nu niet blèren…”

  Als dat een goed argument zou zijn zag ons wetboek er wel anders uit.

  Op meerdere gebieden hebben het recht van een koop af te zien, op te zeggen etc etc. Zult soort wetgeving is democratisch ontstaan met een of meerdere aanleidingen. Juist om oplichting en machtsmisbruik zwendel en fraude te voorkomen. Deze actie van Fortnite kan helpen die wetgeving weer wat aan de passen. Zodat ik geen 30% hoef te betalen op het verspreiden van software die door een ander gemaakt is.

  Wat mij betreft is het opsplitsen van Apple ( en ook van Google) de juiste weg om een eind te maken aan dit machtsmisbruik. Het zijn mondiale oligopolisten die teveel macht hebben.

 • Profielfoto
  Pjotr

  “Ik mag ook niet zomaar minder gaan betalen of via een omweg van mijn hypotheek.”

  Dat mag nou juist wel! Je kan gewoon overstappen en kiezen voor een ander verstrekker of bank. Je mag dan gewoon hetzelfde huis houden.

  Met die iPhone kan dat dus niet. Je kan niet een andere softwareleverancier kiezen, kan ook niet overstappen. Tenzij je een andere telefoon koopt.