Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 13 augustus 2020

Fortnite-maker Epic Games verklaart Apple’s App Store de oorlog

Epic Games, de maker van Fortnite, verklaart Apple’s App Store vandaag de oorlog. Het bedrijf kondigt met veel fanfare een nieuwe optie voor in-app-aankopen aan. Die loopt geheel buiten Apple om en de iPhone-maker krijgt er dus geen 30 procent commissie op. Daardoor betalen gebruikers minder.

Dit is volledig tegen een van de meest elementaire regels van de App Store. Ontwikkelaars moeten Apple’s systeem voor in-app-aankopen gebruiken. Elke poging om deze regel te omzeilen, leidt er normaal toe dat de ontwikkelaar wordt geblokkeerd.

Fortnite met sluipweggetje buiten de App Store

Zowel de Android- als de iOS-versie van Fortnite maken het nu mogelijk om Epic Games direct te betalen bij het kopen van munten, zogenaamde V-Bucks. Spelers kunnen nu kiezen om de betaling via de App Store te doen, of direct aan Epic Games. In dat laatste geval is alles 20 procent goedkoper. Een in-app aankoop van € 9,99 kost dan bijvoorbeeld nog maar € 7,99.

Het persbericht van Epic Games is een indirecte sneer naar Apple’s beleid. Spelers van Fortnite betalen meer voor hun V-Bucks omdat van iedere aankoop 30 procent aan de strijkstok van Apple blijft plakken. Misschien heeft de maker van Fortnite een speciale uitzondering gekregen, maar de agressieve toon en het feit dat aankopen geheel buiten de App Store om gaan, suggereren anders. Apple staat nu voor de keuze: een van de populairste games van de iPhone weren, of toegeven aan Epic Games. Daarna komen ongetwijfeld meer ontwikkelaars aankloppen.

(Afbeelding: Oculus)
Klik/tap voor groter.

Het is niet de eerste keer dat Epic Games zich als uitdager opstelt. Door ‘per ongeluk’ crossplay tussen Fortnite op PlayStation en Xbox aan te zetten, wist de uitgever het protectionistische beleid van Sony te veranderen.

‘Apple en Google zijn parasieten’

Tim Sweeney, de CEO van Fortnite-maker Epic Games haalde al eerder uit naar Apple en Google. Tijdens de Devcom-conferentie in Keulen in 2017 noemde hij de bedrijven, die 30 procent commissie in rekening brengen, parasieten. “Het is merkwaardig omdat MasterCard, Visa en andere bedrijven die betalingen faciliteren maar 2 tot 3 procent in rekening brengen”, aldus de CEO.

Deze move van Epic Games is goed getimed, want Apple heeft te maken met verschillende controverses rondom de App Store. Aan alle beide zijden van de Atlantische Oceaan ligt het bedrijf onder vuur. Onlangs moest Tim Cook zich nog tegenover het Amerikaanse congres verdedigen in een antitrusthoorzitting. Daarbij zei Cook dat Apple iedere ontwikkelaar gelijk behandeld en dat iedereen een eerlijke kans in de App Store krijgt. Dat wordt sterk betwist.

Als Epic Games in-app-aankopen kan blijven aanbieden zonder Apple te betalen, zal dat verder bewijs zijn dat ontwikkelaars niet allemaal hetzelfde worden behandeld. Hoe dan ook, je kunt zolang het kan profiteren van de actie. De prijzen van in-app-aankopen zijn ook met 20% gedaald op computers en traditionele gameconsoles.

Epic Games Tim Sweeney
Epic Games-CEO Tim Sweeney – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fortnite-maker Epic Games verklaart Apple’s App Store de oorlog
Sluiten