Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Fitbit-fitnesstrackers identificeren corona al voordat symptomen optreden

Fitbit heeft onderzoek gedaan naar het coronavirus en claimt in veel gevallen de verschijnselen van het virus vroeg te identificeren. Dat gebeurt zelfs voordat de patiënten zelf symptomen vertonen die gekoppeld zijn aan covid-19. Dit geldt helaas niet voor iedereen die meedeed aan het onderzoek van de fitnesstracker-fabrikant.

In het onderzoeksverslag staat onder meer vermeld dat zaken als ademhalingssnelheid, je hartslag in rust en de hartslagvariabiliteit prima variabelen zijn als het gaat om het vroegtijdig ontdekken van het coronavirus. De aspecten worden niet heel de dag gevolgd, maar juist wanneer je slaapt. Fitbit laat weten dat de informatie zo ook weinig ruis heeft (als in: er zijn minder factoren die invloed hebben op het beeld), waardoor de uitkomsten dus scherper zijn. Hierdoor kon in bijna de helft van alle onderzochte gevallen al vastgesteld worden dat ze besmet waren met het virus, nog voordat er symptomen waren opgetreden bij die mensen.

Fitbit AFP
Klik/tap voor groter.

Corona identificeren met je Fitbit

Er zijn ook gevallen bekend waarbij het identificeren van corona nog sneller ging. Bijvoorbeeld een week voordat de eerste, lichamelijke klachten tevoorschijn kwamen. Hoewel dat dus lang niet in alle gevallen het geval is, is het wel een veelbelovende ontdekking. Want hoe eerder je het vermoeden hebt dat je mogelijk het coronavirus opgelopen hebt, des te sneller je actie kunt ondernemen. Denk dan aan in quarantaine gaan of bij de GGD een test laat afnemen zodat je het zeker weet. Zo voorkom je mogelijk in veel gevallen dat het virus zich minder snel verspreidt dan nu het geval is.

Naast een blogpost heeft Fitbit ook een uitgebreid onderzoeksverslag gepubliceerd. Let wel: het gaat hier om de eerste bevindingen, die nog niet zijn peer reviewed. Het bedrijf is in elk geval voornemens een algoritme te schrijven waarmee het virus betrouwbaar en snel geïdentificeerd kan worden, nog voordat de symptomen zich voordoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Fitbit-fitnesstrackers identificeren corona al voordat symptomen optreden
Sluiten