Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 17 augustus 2020

Facebook kiest voor Spotify, Microsoft en Epic Games: klaagt ook over App Store

Momenteel is er een flinke rel gaande over Apple’s beleid betreffende de App Store. Diverse partijen klaagden al een tijd over het beleid dat niet als eerlijk wordt gezien. Maar door de actie van Epic Games werd het geheel scherp gezet. En nu mengt ook Facebook zich in de strijd.

Voor wie het gemist heeft: vorige week was Epic Games klaar met een groot percentage afdragen aan Apple en introduceerde het de mogelijkheid om buiten de App Store om in-game purchases te doen. Als gevolg daarvan werd de app uit de store gehaald en komt er nu een rechtszaak. Het geval waar Facebook zich aan ergert ligt iets anders.

Facebook klaagt ook over de App Store

Bij in-app purchases rekent Apple dertig procent commissie bij aankopen die worden gedaan. Dat is althans in het eerste jaar. Het jaar daarop wordt dat 15 procent, wat iets meer in lijn is met andere services (Epic pakt ook iets van 12 procent op games die via hun store wordt verkocht). Toch is dit velen een doorn in het oog. Zo ook Facebook. Het bedrijf heeft binnen zijn platform een nieuwe service opgezet, waarbij het voor kleine ondernemers mogelijk is om online evenementen op te zetten en men via de app zich daarvoor kunnen inschrijven. En dan krijg je dus te maken met het betaalsysteem van Apple en de dertig procent afdracht.

Fortnite Epic Games
Het begon allemaal met Fortnite

Facebook had gevraagd aan Apple of men hier een uitzondering voor kon maken. De opzet van de service was vooral om kleine ondernemers in deze toch lastige tijden te steunen. Wanneer zij dan dertig procent van hun omzet moeten afstaan, dan zou er onder aan de streep niet genoeg overblijven om dit concept interessant te maken. Maar Apple ging daar niet op in, waardoor het bedrijf van Zuckerberg nu ook niet amused is met het bedrijf uit Cupertino.

Verhaal met een staartje

En op deze manier zijn er steeds meer bedrijven die aangeven het niet eens te zijn met de regels van de App Store betreffende de afdracht. Het is echter maar de vraag of er iets gaat veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook kiest voor Spotify, Microsoft en Epic Games: klaagt ook over App Store
Sluiten