Facebook maakt bedrijven van zwarte eigenaren gemakkelijker vindbaar

Door: Wesley Akkerman - 43 reacties
Facebook iPhone camera 16x9
(Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Facebook maakt het gemakkelijker voor gebruikers bedrijven te vinden die in handen zijn van zwarte eigenaren. Dit is onderdeel van het initiatief dat op meerdere plekken binnen het beleid van de socialmediagigant terugkomt, waarmee de zwarte gemeenschap beter ondersteund kan worden.

Admins van een pagina die gekoppeld is aan een bedrijf dat in handen is van een zwarte eigenaar, krijgen de optie aan te geven dat dit dus een bedrijfspagina is van een zwarte eigenaar. Er komt echter geen visueel aspect aan te pas. De pagina’s krijgen geen badge of label waaruit blijkt dat het bedrijf in handen is van een zwarte eigenaar. Je vindt de bedrijven wel gemakkelijk op de pagina waar bedrijven in handen van zwarte mensen in de spotlight gezet worden, aanwezig in de tab waar je bedrijven in de buurt vindt. Ze worden dus vertegenwoordigd in een speciale subsectie die hiervoor opgericht is.

Facebook
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Facebook)

Facebook wil zwarte ondernemers helpen

Daarnaast krijgen mensen uit andere, oververtegenwoordigde groepen ook de kans zichzelf beter zichtbaar te maken. Facebook is overigens niet het enige bedrijf dat dergelijke bedrijven beter zichtbaar maakt in zoekresultaten en speciale subsecties. In juli introduceerde Google bijvoorbeeld al een speciale badge waarmee gebruikers die ondernemingen beter kunnen vinden. Daarnaast heeft internetplatform Yelp ook nieuwe tool geïntroduceerd, waardoor bedrijven in handen van zwarte ondernemers beter naar voren komen.

Verder heeft Facebook bekendgemaakt dat de socialmediagigant 40 miljoen dollar opzij zet voor de ondersteuning voor ondernemingen in zwarte handen. Dergelijke bedrijven die tot vijftig werknemers in dienst hebben, kunnen zich aanmelden voor de subsidie. Ook kiest de internetgigant zelf tienduizend ondernemingen uit die een deel van het geld ontvangen.

Het bedrijf heeft bovendien belooft 200 miljoen dollar te investeren in het kader van ondersteuning voor black-owned businesses en organisaties. De helft is gegaan naar kleine bedrijven, creators, en non-profitorganisaties, de andere helft is bedoeld voor leveranciers.

Facebook

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Sudoku

  Dat noemt men met een mooi woord: positieve discriminatie. Raar dat dit dan wel mag. Het is en blijft discriminatie. Stel u eens voor dat FB het omgekeerde zou doen en bedrijven van blanke – of moet ik zeggen lichtgetinte of witte? – een voorkeursbehandeling zou geven? Ja: er zou geen brandstof genoeg zijn om de wereld in brand te steken.

 • Profielfoto
  Bman

  Dit kan echt niet… buitengewoon schadelijke ontwikkeling.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  In Amerika keken we altijd of motels werden gerund door Pakistani*. Dan wist je dat je een ander motel moest zoeken. Dat was 30 jaar geleden zo, en dat is nu nog steeds zo, gek genoeg.

  Hoewel ‘American owned’ ook niet altijd een garantie voor succes is. .;)

  Dus daar krijgen we nu ‘Black-owned’ bij. Ja, probeer op die manier discriminatie maar eens uit de wereld te helpen.

  * De laatste keer dat ik een hotel boekte had ik even niet opgelet. Yep. Pakistaanse eigenaar. Met dit voor mijn kamerdeur (als dat het ergste was).

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Onderaan de streep gewoon discriminatie natuurlijk. Je kunt het ‘positief’ noemen, maar je zult maar als ‘witte’ ondernemer in dezelfde branch actief zijn.;)

 • Profielfoto
  Rolf

  echt on-ge-lo-fe-lijk. Dit gaat ook niet meer stoppen he deze waanzin.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Tja heel simpel, dit is en blijft discriminatie en dus zeer fout.

 • Profielfoto
  Dirkje

  Volgens mij is dit een moderne digitale Joden ster.

 • Profielfoto
  sedikit

  Vorig jaar #MeToo, en nu Black Live Matters. Beiden terecht. Maar ze zijn beiden ontaard in hypes. En die slaan per  definitie door. En dan ook nog eens door mensen, bedrijven e.d. die per se publiekelijk, uit pr-overwegingen de moreel correcte kaart willen trekken van “kijk mij eens” (en dan ook nog eens de verkeerde kaart ? )

  Facebook…..Kilo’s boter op het hoofd w.b. gebrek aan respect voor z’n gebruikers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je ziet vanaf nu opeens een ongelooflijke stijging van het aantal ‘black-owned’ bedrijven. Een zwarte katvanger, waarmee je zorgt dat je bedrijf fijn van deze positieve discriminatie kan profiteren.

 • Profielfoto
  RW076

  Discrimineren kun je leren. Beetje zwart wit allemaal. MEGA triest.

 • Profielfoto
  hansz

  Omgekeerde discriminatie van een data-graaier die correct wil over komen. Ben benieuwd naar de 1e aanklacht hier voor. Het kan ook juist heel negatief uitwerken doordat iemand dan juist besluit om er geen zaken mee te doen. Persoonlijk heb ik geen enkele interesse in welke huidskleur een eigenaar van een bedrijf heeft. Je krijgt dan juist, net als bij sollicitaties dat je op grond van je naam al bij voorbaat aan de kant wordt geschoven.

 • Profielfoto
  Koezel

  Iedere als je denkt het kan niet gekker lees je weer iets wat het tegendeel bewijst.

 • Profielfoto
  Geert

  Wat ik me afvraag is, wie bepaald eigelijk of je ‘zwart’ bent of niet. En bij welke tint ligt de grens. Als ik flink naar de zonnebank ga, en mijn blonde kroeshaar zwart verf. Kan ik dan mijn bedrijf ook hiervoor aanmelden?

 • Profielfoto
  icegodd

  Sudoku op 20 augustus 2020 11:37
  Dat noemt men met een mooi woord: positieve discriminatie. Raar dat dit dan wel mag.

  Who cares… Uber eat heeft hetzelfde regeling een maand geleden. Niemand praat erover, behalve Trump/FvD speelt meteen slachtoffer rol.

 • Profielfoto
  Dgh

  grappig … iedereen die ik ken vind dit belachelijk … en toch houd iedereen gewoon facebook en doet er verder niks an …

 • Profielfoto
  Sannetju

  Werkt dit niet in het nadeel van de getinte medemens? Mensen die het niet zo hebben op onze getinte medemens gaan toch juist die bedrijven mijden als ze ineens te zien krijgen van wie het bedrijf is? Volgens mij werkt dit helemaal averechts zeer slecht plan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoe werkt dat eigenlijk; je gaat naar de Amerikaanse variant van de KvK, en die tekenen aan dat je ‘zwart’ bent?

  ‘Hallo, ik kom mijn bedrijf inschrijven’. ‘Ah, u bent zwart zie ik!’ ‘Vinkje…’.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Dit is gewoon persoonlijke data verzamelen. Zuck let alleen op de centjes.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een onzin allemaal. En dit is geen discriminatie van blanken????

 • Profielfoto
  Night

  Ik weet het niet hoor…. volgens mij werkt dit (m.n. in de VS) juist discriminatie in de hand, in plaats van het ‘op te lossen’.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  sedikit kon het niet beter verwoorden en slaat de nagel op de kop.

  Wokeness verkoopt !  Dan kunnen ze zichzelf op de borst kloppen dat zij het zogezegde morele gelijk aan hun kant te hebben. Of dat denken ze.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Volgens de wet mag dit niet, is onderscheid maken op basis van huidskleur. In mijn beleving zal het effect ook averechts werken en dit veroorzaakt alleen maar meer segregatie. Reken er op als de eerste zwarte eigenaren hun omzet zien zakken dan sterft dit weer een stille dood.

 • Profielfoto
  recoiller

  En wanneer is iemand zwart genoeg voor een vinkje? Byonce is niet zo zwart maar wel een beetje, of Megan Markle, Is ze zwart genoeg voor een vinkje? En wat waar Michael Jackson geweest, op welk moment zou hij het vinkje verliezen?

 • Profielfoto
  BigFreak

  Man man man … wat een discriminatie weer… is er al een goed alternatief voor FaceBook?

 • Profielfoto
  Frans

  BigFreak op 20 augustus 2020 23:55
  Man man man … wat een discriminatie weer… is er al een goed alternatief voor FaceBook?

  Echte vrienden?;-)

 • Profielfoto
  Dgh

  Grappig dat iedereen er tegen is … maar alles blijft gebeuren. Massaal facebook opzeggen doet men dan weer niet … want je privacy opgeven bij facebook weegt blijkbaar zwaarder voor de meeste mensen dan hun “verontwaardiging” over gediscrimineerd worden.

  werkelijk iedereen vind het discriminatie .. maar niemand doet wat ( anders had facebook niet meer bestaan ) .

  Andere bevolkingsgroepen staan wel op hun achterste poten … en daarom zijn de veranderingen steeds meer die kant op.

   

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Frans op 21 augustus 2020 00:52

  BigFreak op 20 augustus 2020 23:55
  Man man man … wat een discriminatie weer… is er al een goed alternatief voor FaceBook?

  Echte vrienden?;-)

  Weer vind je die nog anno 2020?:)

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is echt discriminatie, we weten het maar het raakt ons niet genoeg om er inderdaad iets tegen te doen. Overigens hoorde ik bij de eerste 500 mensen op Facebook in Nederland maar is mijn account inmiddels wel weg en ik probeer ook zo min mogelijk whatsapp te gebruiken.
  De overgrote meerderheid wil er iets actief mee doen maar het onderbuikgevoel groeit wel. De kloof tussen blank en gekleurd groeit alleen maar door dit soort acties en BLM werkt ook discriminatie in de hand. Het omgekeerde effect wordt bereikt.

 • Profielfoto
  Milez

  Lokale ondernemers meer zichtbaarheid geven, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ondernemers die toevallig zwart zijn, schoenmaat 42 hebben of elk jaar op vakantie gaan naar Italië: wat is daar de relevantie van?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ivo-tje op 21 augustus 2020 08:26

  Frans op 21 augustus 2020 00:52

  BigFreak op 20 augustus 2020 23:55
  …is er al een goed alternatief voor FaceBook?

  Echte vrienden?;-)

  Weer vind je die nog anno 2020?:)

  Op Facebook?

  Ik heb ooit een ex-vriendinnetje weer teruggevonden op Hyves, dus het kan altijd erger. Maar we zijn na 25 jaar nu nog steeds bevriend, ook in het ‘echt’.

   

 • Profielfoto
  ldb

  Hmm…. Wil je als zwarte ondernemer wel zo’n stempel hebben?

  Of wil je als gelijke behandeld worden, zonder voor- of nadelig oordeel?

  Een domme actie van Facebook, wat een averechts effect heeft op de zwarte ondernemer. In mijn ogen is een ondernemer een ondernemer, van welke kleur of religie dan ook. Hier ga je niet mee adverteren, zo wordt de kloof (als die er al is) alleen maar groter. Ik vraag me af of iemand eerst gaat kijken wat de kleur is van de eigenaar van een internetwinkel of hij daar wel of niet gaat kopen…. Facebook brengt zo wel mensen op een idee…..

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Milez op 21 augustus 2020 08:41
  …Ondernemers die toevallig zwart zijn, schoenmaat 42 hebben of elk jaar op vakantie gaan naar Italië: wat is daar de relevantie van?

  De relevantie daarvan is dat Facebook ELKE bevolkingsgroep tot in detail in kaart kan brengen. Op kleur, op inkomen, op beroep, op risicofactoor voor gezondheid, en noem het maar op. En die informatie is goud geld waard.

 • Profielfoto
  ldb

  Als ik de reactie van Aartjan lees is dat eigenlijk de meest logische. 200 miljoen investeren om zo veel mogelijk data van zwarte ondernemers te verzamelen is een prikkie. Dit levert een veelvoud op aan advertentieverkopen. Black lives uitbuiten op een hele slimme manier. Staaltje uber marketing.

 • Profielfoto
  Milez

  KarelWillem op 21 augustus 2020 08:55De relevantie daarvan is dat Facebook ELKE bevolkingsgroep tot in detail in kaart kan brengen. Op kleur, op inkomen, op beroep, op risicofactoor voor gezondheid, en noem het maar op. En die informatie is goud geld waard.

  Dat begrijp ik. Mijn vraag was eerder: waarom moet je dat als Facebook-gebruiker interessant vinden?

   

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als het licht uitgaat hebben we allemaal dezelfde kleur. Dit werkt het wij-zij alleen maar meer in de hand. Zo jammer dit van FB.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Milez op 21 augustus 2020 09:56

  KarelWillem op 21 augustus 2020 08:55De relevantie daarvan is dat Facebook ELKE bevolkingsgroep tot in detail in kaart kan brengen…..

  Dat begrijp ik. Mijn vraag was eerder: waarom moet je dat als Facebook-gebruiker interessant vinden?

  Miljoenen Facebook-gebruikers zijn eigenaar van een bedrijf. Als jij ‘een doelgroep’ wilt aanspreken is die informatie heel fijn. Ofwel; als jij via Facebook adverteert, kan Facebook jouw advertenties exact daar doorplaatsen waar het voor beide partijen het meeste oplevert.

   

 • Profielfoto
  Sunshine

  Nou, dit raakt wel wat als je de reacties ziet.
  Vreemd dat het postief zou zijn om de huidskleur van de eigenaar te vermelden.
  Wanneer je de sexuele geaardheid zou vermelden zou dat waarschijnlijk een flinke rel opleveren.
  Je kunt toch verschillen niet overbruggen door ze te gaan bevoordelen.

 • Profielfoto
  RW076

  icegodd op 20 augustus 2020 17:30

  Sudoku op 20 augustus 2020 11:37
  Dat noemt men met een mooi woord: positieve discriminatie. Raar dat dit dan wel mag.

  Who cares… Uber eat heeft hetzelfde regeling een maand geleden. Niemand praat erover, behalve Trump/FvD speelt meteen slachtoffer rol.

  I see what you did there.

 • Profielfoto
  icegodd

  ldb op 21 augustus 2020 08:53
  Hmm…. Wil je als zwarte ondernemer wel zo’n stempel hebben?

  Of wil je als gelijke behandeld worden, zonder voor- of nadelig oordeel?

  JA Deze actie van uber is een groot succes:

  Support Black-Owned Restaurants
  Uber Eats is launching an in-app promotion for Black-owned independent restaurants…. To make it as easy as possible for Uber Eats users to support their favorite Black-owned(#BLM) businesses on the app, customers will receive a $0 Delivery Fee.

 • Profielfoto
  hummel003

  Dan zijn die zwarte ook beter op te sporen. Ook weer een voordeel natuurlijk

 • Profielfoto
  GuZ

  Misschien kunnen ze ook een update doen voor Joodse ondernemers en een mooie gele ster badge plaatsen ⭐️
  Maar in feite is Facebook al eenvoudig te gebruiken om mensen te profileren en specifiek te targetten – dat is namelijk het hele verdien model van ‘gratis’ socials

 • Profielfoto
  recoiller

  Maar hoe zwart is zwart genoeg voor facebook?

 • Profielfoto
  maconly

  icegodd op 20 augustus 2020 17:30

  Sudoku op 20 augustus 2020 11:37
  Dat noemt men met een mooi woord: positieve discriminatie. Raar dat dit dan wel mag.

  Who cares… Uber eat heeft hetzelfde regeling een maand geleden. Niemand praat erover, behalve Trump/FvD speelt meteen slachtoffer rol.

  Waar is black is beautiful gebleven.

  wat een zielige tijd waarin we leven met allemaal zielige mensen met hele lange emotionele teentjes.