Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 12 augustus 2020

Facebook en Instagram in strijd met Zwarte Piet: afbeeldingen worden verwijderd

Facebook en Instagram hebben laten weten dat afbeeldingen en foto’s van Zwarte Piet, met discriminerende, stereotiepe kenmerken, niet meer welkom zijn op de sociale sites. Wanneer een gebruiker een dergelijke afbeelding rapporteert, dan wordt de afbeelding in kwestie verwijderd. Dat staat nu vermeld in de nieuwe richtlijnen.

Facebook laat weten dat het team dat verantwoordelijk is voor die richtlijnen, maar liefst negen maanden gewerkt heeft aan de nieuwe huisregels. In de nieuwe richtlijnen wordt nadrukkelijk vermeld dat het discriminerende stereotype ‘blackface’ geen plaats meer krijgt op beide diensten. Dit is overigens niet de enige stereotype waar het bedrijf korte metten mee maakt. Schadelijke Joodse stereotypen, zoals het idee of de uitlating dat Joden de wereld regeren, zijn ook niet meer welkom op de sites en diensten van het bedrijf. Er wordt nu dus een harde vuist gemaakt tegen allerlei racistische uitingen.

Facebook logo iOS 13 achtergrond 16x9
Klik/tap voor groter.

Facebook en Instagram maken vuist tegen racisme

De nieuwe richtlijnen gelden voor alle gebruikers wereldwijd. Echter, in Nederland en België, waar er nog altijd aanhangers van Zwarte Piet rondlopen, woedt er al lange tijd een discussie omtrent het karikatuur. Daar zullen veel gebruikers dus mogelijk hinder ondervinden aan het gebruik van Facebook en Instagram, wanneer andere gebruikers geplaatste afbeeldingen dus rapporteren. Wanneer iemand een foto of afbeelding rapporteert, dan zal een teamlid die afbeelding bekijken of waar nodig verwijderen.

Let wel: het personage Piet is niet verboden. Je mag een foto van een Regenboogpiet of Schoorsteenpiet plaatsen, aangezien die geen racistische aard hebben. Foto’s van pieten zonder blackface zijn welkom, met blackface (of andere stereotiepe kenmerken) zijn dat dus niet.

Facebook en Instagram vinden beide stereotypen, blackface en de ideeën over Joden, discriminerend en kwetsend. In een persbericht schrijft het moederbedrijf dat Joodse stereotypen gebruikt worden voor het aanwakkeren van antisemitisme, terwijl blackface wereldwijd een probleem is in het kader van dehumaniseren en ontzegde burgerrechten.

Reageer op artikel:
Facebook en Instagram in strijd met Zwarte Piet: afbeeldingen worden verwijderd
Sluiten