Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 28 augustus 2020

Facebook wordt ook aangepakt door Apple, Epic Games is niet de enige

Apple zorgde ervoor dat Facebook-gebruikers niet op de hoogte kon brengen van het feit dat de iPhone-maker dertig procent toeslag rekent op aankopen die gedaan worden via een nieuwe feature die in de planning staat, vertelt het bedrijf aan Reuters. Volgens Apple houdt het sociale medium zich niet aan de richtlijnen.

Eén van de regels voor ontwikkelaars is dat ze iPhone-gebruikers niet lastig vallen met “irrelevante informatie”. De nieuwe, geplande functie voor de Facebook-app stelt je in staat direct kaartjes te kopen in de app, voor een evenement. In de regels van de App Store staat dat het aanschaffen van digitale content gedaan moet worden via het betaalsysteem van Apple, waardoor het bedrijf dus die toeslag kan rekenen. Facebook heeft Apple gevraagd om die extra kosten kwijt te schelden, zodat al het geld naar de organisatoren van een evenement kan gaan. Maar Apple weigerde.

Facebook
Klik/tap voor groter.

Ook Facebook krijgt geen speciale behandeling

Eerder lanceerde Facebook al screenshots waarop de boodschap te zien was. De functie is inmiddels gelanceerd in de Verenigde Staten, maar dan wel zonder de bovenstaande boodschap. Je ziet de boodschap in kleine letters, onder de grote blauwe knop staan. Rechts zie je de Android-versie staan, met daar een andere boodschap. Ook die boodschap is helaas geschrapt en zien Android-gebruikers dan weer niet staan.

Een Facebook-vertegenwoordiger zegt het volgende over de situatie.

Now more than ever, we should have the option to help people understand where money they intend for small businesses actually goes. Unfortunately Apple rejected our transparency notice around their 30-percent tax but we are still working to make that information available inside the app experience.

Het is niet duidelijk hoe het bedrijf die boodschap nu via de app over kan brengen. Het is niet vreemd dat Apple dit gedrag vertoont, want dat doe het vaker. Andere apps waarin je iets kunt kopen of afnemen, zoals Netflix en Spotify, mogen dergelijke praktijken ook niet kenbaar maken. Ook mag er geen link geplaatst worden naar een betaalsysteem buiten de app om.

Reageer op artikel:
Facebook wordt ook aangepakt door Apple, Epic Games is niet de enige
Sluiten