Jeroen Kraak
Jeroen Kraak App Store 17 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump heeft nieuwe vijand in China gevonden: Alibaba

Donald Trump is de laatste maanden voor de presidentsverkiezingen flink bezig met Chinese bedrijven. Huawei en ByteDance zijn al de klos, maar mogelijk geldt dat ook voor het grote Alibaba.

Trump is al een tijdje bezig met de Chinese techbedrijven. Hij vindt ze een gevaar voor de Amerikaanse samenleving. Hij is bang dat de gegevens van Amerikaanse burgers in handen zou kunnen vullen van de Chinese overheid.

Trump treedt op tegen TikTok

Trump liet eerder al weten dat het Chinese bedrijf ByteDance binnen negentig dagen haar Amerikaanse activiteiten moet verkopen. ByteDance is op dit moment de eigenaar van TikTok, de populaire video-app van jongeren. De video-app is inmiddels al 2 miljard gedownload wereldwijd, waarvan 175 miljoen keer in de Verenigde Staten. Het is dus zeker een interessante markt.

Veel andere bedrijven zien het potentieel van TikTok in en willen dan ook maar al te graag het bedrijf of het Amerikaanse deel over te kopen. Een van de belangrijkste gegadigden lijkt Microsoft. Het Amerikaanse tech-bedrijf zou zo’n 30 miljard dollar overhebben voor de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse versie van de videodienst. Het zou daarnaast ook geïnteresseerd om het gehele bedrijf op te kopen.

Mogelijk nu ook gevolgen voor Alibaba

Alibaba is mogelijk een van de volgende slachtoffers van president Donald Trump. De grote Chinese internetreus is vooral bekend van hun webwinkel AliExpress, maar het bedrijf is nog in veel meer andere sectoren actief. Zo heeft het ook betaaldienst AliPay en heeft net als Google een eigen zoekmachine en advertentieverkoop. Het bedrijf is wel erg gericht op China en wat minder op de rest van de wereld. Het is dan ook de vraag hoe erg een maatregel van Trump het bedrijf zal treffen, dat overigens wel geregistreerd staat op de Amerikaanse beurs.

Donald Trump is al een hele tijd in gevecht met Chinese bedrijven, maar kort voor de verkiezingen laait de strijd weer verder op. Het is dan ook een van zijn belangrijkste thema’s tijdens de campagne voor de Amerikaanse verkiezingen. Tot nu toe lijkt ByteDance dus het grootste slachtoffer. Het Chinese bedrijf onderneemt echter juridische stappen tegen de Amerikaanse overheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Donald Trump heeft nieuwe vijand in China gevonden: Alibaba
Sluiten