CoronaMelder Poll: ga jij gebruikmaken van de corona-app?

Door: Thomas Aalderink - 29 reacties
CoronaMelder corona-app
(Afbeelding: Rijksoverheid)

Sinds deze week is hij dan eindelijk te downloaden: de CoronaMelder. Deze veelbesproken corona-app kende een hobbelige aanloop, maar moet er nu voor gaan zorgen dat we het virus onder controle gaan krijgen. Om dat doel te bereiken is het van belang dat zo veel mogelijk mensen de app gaan gebruiken, dus wij zijn benieuwd wat jullie van plan zijn.

De werking en het doel van de app zijn inmiddels duidelijk. Zo niet, lees dan hier alles wat je moet weten. De CoronaMelder is eenvoudig in gebruik en kan ervoor gaan zorgen dat het aantal besmetting wordt teruggedrongen. Toch staat niet iedereen te springen om de corona-app te gaan gebruiken.

Twijfels over de CoronaMelder

Dat heeft vooral met privacy te maken. Volgens de Rijksoverheid is je privacy altijd beschermd. Niemand weet wie je bent, waar je bent en ook de bluetooth-codes die worden uitgewisseld zijn volledig anoniem. Toch zijn er nog steeds veel twijfels. En niet alleen bij gebruikers.

Corona-app CoronaMelder
De CoronaMelder. (Afbeelding: ANP / Vincent Jannink)

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens staat nog niet achter de huidige CoronaMelder. De privacywaakhond heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zelfs afgeraden om de CoronaMelder-app al in gebruik te nemen. Daarvoor hebben ze verschillende redenen. Welke dat zijn lees je hier.

Ga jij de corona-app gebruiken?

Ondanks de twijfels hebben inmiddels al bijna 450.000 mensen de app gedownload. Wij horen daar ook bij en zijn benieuwd hoe het met jullie zit? Heb je de app al op je iPhone staan, of nog niet? En waarom heb je besloten om de app wel of niet te downloaden? Laat het weten in onderstaande poll en in de reacties.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  makasa

  Ik verbaas me wel over alle tegenstanders vanwege privacy. Velen gebruiken ondertussen allerlei social media waarin het privé leven op straat ligt, google etc. Daar is het al helemaal niet goed geregeld. Daarbuiten wordt een mobieltje continue gevolgd, ook zonder Apps. Deze App kan nut voor allen hebben ( bij juist gebruik) en mogelijk bijdragen aan het voorkomen van een volgende lockdown. Maar de belangrijkste factor blijft het gedrag van mensen. Die laat in NL veel te wensen over zoals we dagelijks kunnen zien.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Wel gedownload, maar omdat ik een iPhone 6 heb, waarop max. iOS 12.4.8 wil draaien, werkt de app niet.

  Deze moet minimaal iOS 13.5 hebben.

  Uitgesloten dus, omdat ik nog in de steentijd leef, denk ik.

  Misschien denkt het virus er ook zo over. ?

 • Profielfoto
  icegodd

  Geïnstalleerd en weer verwijdert.

  Batterij gaat snel leeg en privacy issue.

 • Profielfoto
  tarun

  icegodd op 18 augustus 2020 16:23
  Geïnstalleerd en weer verwijdert.

  Batterij gaat snel leeg en privacy issue.

  Vanaf de iPhone 8 heb je de nieuwste Bluetooth die wel zuinig is met energie.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nut bij gebruik door 60% van de bevolking.

  Gaan we ooit meer dan 10.000.000 actieve gebruikers halen?

  Ik denk het niet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  makasa op 18 augustus 2020 15:48
  Ik verbaas me wel over alle tegenstanders vanwege privacy. Velen gebruiken ondertussen allerlei social media waarin het privé leven op straat ligt, google etc. Daar is het al helemaal niet goed geregeld. Daarbuiten wordt een mobieltje continue gevolgd, ook zonder Apps. Deze App kan nut voor allen hebben ( bij juist gebruik) en mogelijk bijdragen aan het voorkomen van een volgende lockdown. Maar de belangrijkste factor blijft het gedrag van mensen. Die laat in NL veel te wensen over zoals we dagelijks kunnen zien.

  +1 voor je privacybetoog. Al vraag ik me, samen met (gelukkig) steeds meer wetenschappers, af in hoeverre de ándere maatregelen (en dan vooral dat social-distancinggedoe) écht effect hebben. De enige effectieve maatregel is hygiëne… En verder contactonderzoek (al dan niet met de CoronaMelder) en TESTEN! En oh ja: heb je klachten of ben je positief getest? Blijf de f— thuis! Wat is daar zo moeilijk aan?

 • Profielfoto
  makasa

  De uitslag van de test staat ter discussie. https://youtu.be/ktFDN5cBFgw

 • Profielfoto
  RW076

  Ik ben niet overtuigd dat de app iets toe gaat voegen aan mijn situatie. Ik ben zeer netjes als het op Corona aankomt, en heb me prima ingelezen over het hoe en wat. Vind de App hiermee meer iets voor mensen die het op de een of andere manier “te druk” hebben met andere dingen.

 • Profielfoto
  ¿`„

  RW076 op 18 augustus 2020 18:40
  Ik ben niet overtuigd dat de app iets toe gaat voegen aan mijn situatie. Ik ben zeer netjes als het op Corona aankomt, en heb me prima ingelezen over het hoe en wat. Vind de App hiermee meer iets voor mensen die het op de een of andere manier “te druk” hebben met andere dingen.

  Ik ben er ook niet per se van overtuigd. En ik denk dat eigenlijk niemand dat is. Het is een experiment. Op zichzelf heb ik het idee dat de privacy wel in orde is. Hoorde net ook, het is een experiment om te zien of zo’n app voordelen heeft in de bestrijding van corona.

  Op zich geloof ik ook niet dat de app zelf slecht is of zelfs schadelijk is.

  Laten we het experiment aangaan. Wellicht wordt het dan duidelijk of het wel of niet effectief is en waarom.

 • Profielfoto
  pruus

  Nu allemaal dus toch een virusscanner op onze Apple-telefoon. Wie had dat gedacht.

 • Profielfoto
  marchi

  pruus op 18 augustus 2020 20:06
  Nu allemaal dus toch een virusscanner op onze Apple-telefoon. Wie had dat gedacht.

  LOL

 • Profielfoto
  leavestone

  Geïnstalleerd en draait qua batterij verbruik merk ik er niks van want heb altijd Bluetooth aan AirPods en Apple watch. Tech minded mensen zoals hier zouden dit allemaal moeten doen en aanmoedigen het gaat toch ook om jou ouders. Laten we ophouden over privacy een 2e lockdown geeft meer beperkingen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Nee, en zeker niet van plan ook. Zie het nut er niet van in, en ik geloof ook nooit dat genoeg mensen mee gaan doen.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Pete.Z op 18 augustus 2020 20:49
  Nee, en zeker niet van plan ook. Zie het nut er niet van in, en ik geloof ook nooit dat genoeg mensen mee gaan doen.

  Tjonge wat een redenering. je hebt je research gedaan. Poe poe.

 • Profielfoto
  Farl

  Ik ben altijd kritisch op elke vorm van privacyschending. Het blijkt zo vaak achteraf dat er toch wat gelekt is of dat data te herleiden is naar mensen, misschien met toekomstige kunstmatige intelligentie in combinatie met deze big data. Ik doe niet mee. Houd gewoon 1,5 meter afstand en we zijn er ook.

 • Profielfoto
  Frans

  Nee, want mijn telefoon is niet geschikt voor iOS 13.

  (Overigens vind ik het heel slecht dat in de App Store staat dat iOS 11 of later vereist is, maar dat blijkt onjuist, minimaal iOS 13.5 is nodig.)

 • Profielfoto
  RW076

  ¿`„ op 18 augustus 2020 19:29

  RW076 op 18 augustus 2020 18:40
  Ik ben niet overtuigd dat de app iets toe gaat voegen aan mijn situatie. Ik ben zeer netjes als het op Corona aankomt, en heb me prima ingelezen over het hoe en wat. Vind de App hiermee meer iets voor mensen die het op de een of andere manier “te druk” hebben met andere dingen.

  Ik ben er ook niet per se van overtuigd. En ik denk dat eigenlijk niemand dat is. Het is een experiment. Op zichzelf heb ik het idee dat de privacy wel in orde is. Hoorde net ook, het is een experiment om te zien of zo’n app voordelen heeft in de bestrijding van corona.

  Op zich geloof ik ook niet dat de app zelf slecht is of zelfs schadelijk is.

  Laten we het experiment aangaan. Wellicht wordt het dan duidelijk of het wel of niet effectief is en waarom.

  Ik denk dat mensen voorlichten van de ernst en onderwijzen in het omgaan met, meer effect heeft en ook geen onwil creëert dan een app.
  Met de app staat de overheid al met 3-0 achter, en het doorzetten geeft enkel voer aan “hongerige” mensen. Nog los van het “overheid en ICT” argument (waaronder zeker privacy mag vallen), zou een eerlijkere aanpak (in de zin van, we hebben fouten gemaakt en we doen ons stinkende best maar weten het ook echt niet zeker) echt veel beter werken. RIVM en Overheid verliezen (oa door halsstarrig te blijven) momenteel enkel geloofwaardigheid. Dit resulteert weer in mensen die niet willen luisteren, met alle gevaren van dien. Ik hoop echt dat onze volksvertegenwoordigers hier van leren, en een volgende keer (niet perse corona) het toch echt anders gaan doen. Dit had ons als Nederlanders bij elkaar kunnen krijgen, het huidige resultaat is nog meer polarisatie en gevaar voor de zwakkeren onder ons. (en dat is best heel erg kut)

 • Profielfoto
  mr.ray

  voor diegene die lullen over privacyschending: doe toch eens moeite en lees hoe het systeem werkt?? Dit is GDPR proof gemaakt, anders zouden apple en google AL LANG door de mand gevallen zijn. We leven in de 21e eeuw, waar niks meer te verbergen valt. Alles wat apple en/of google maken worden gecontroleerd door allerlei aasgieren die niks liever doen dan fact checken en dan op op social media een leugen van die concerns boven te halen en op de borst kloppen. Als ze toch persoonlijke gegevens zouden gebruiken, zou dat al lang gelekt zijn.

  Bovendien kan Bluetooth niet eens zomaar zoveel bijhouden als wordt gevreesd. Het is alsof je bij hoog en bij laag zou beweren dat een tesla in de lucht kan vliegen en als bommenwerper functioneren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Lang bezwaar gevoeld, maar me gewoon ingevroten in hoe het werkt en geconstateerd dat er oprecht goed is nagedacht over de balans tussen privacy en volksgezondheid. Dus: geïnstalleerd en geactiveerd.

  Gaat het in mijn geval veel doen? dat denk ik dan weer niet. Ik werk thuis, ga nauwelijks naar feestjes in elk geval geen drukbezochte, ga niet met OV, hou 1,5 meter, was gewoon mijn handen enzo. De kans is derhalve toch al wel geminimaliseerd. Maar goed: mocht ik toch magisch een asymptomatische koekenbakker hebben getroffen, dan weet nu zeker dat dat nieuws met respect voor de privacy ook mij bereikt.

 • Profielfoto
  maconly

  zolang we een “regering” hebben die fout op fout stapelt heeft het allemaal geen zin.

  je vraagt je wel eens af of het wel fouten zijn.

 • Profielfoto
  Tjaa

  Frans op 18 augustus 2020 23:00
  Nee, want mijn telefoon is niet geschikt voor iOS 13.

  (Overigens vind ik het heel slecht dat in de App Store staat dat iOS 11 of later vereist is, maar dat blijkt onjuist, minimaal iOS 13.5 is nodig.)

  Overheid …

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Tjaa op 19 augustus 2020 08:05

  Frans op 18 augustus 2020 23:00
  Nee, want mijn telefoon is niet geschikt voor iOS 13.

  (Overigens vind ik het heel slecht dat in de App Store staat dat iOS 11 of later vereist is, maar dat blijkt onjuist, minimaal iOS 13.5 is nodig.)

  Overheid …

  Nee, Apple. Die heeft alleen maar de benodigde API in iOS 13 & 14 ingebouwd. Zonder die speciale API werk de app niet goed.

  Mijn telefoon heeft wel iOS 13, ik denk dat ik het wel ga installeren aangezien bij mij in de buurt de besmettingsgraad weer oploopt.

 • Profielfoto
  Sal

  maconly op 19 augustus 2020 07:13
  zolang we een “regering” hebben die fout op fout stapelt heeft het allemaal geen zin.

  je vraagt je wel eens af of het wel fouten zijn.

  Er zijn altijd wel mensen die denken dat zij het beter weten. Daar hebben in Nederland sinds mensenheugenis al last van. Een oud gezegde leert dan ook: De beste stuurlui staan aan wal. En daar helpt geen lieve moedertje aan.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  KarelWillem op 18 augustus 2020 17:24
  Nut bij gebruik door 60% van de bevolking.

  Gaan we ooit meer dan 10.000.000 actieve gebruikers halen?

  Ik denk het niet.

  Dat cijfer van 60% is al maanden geleden genuanceerd en achterhaald verklaard. Beetje met je tijd mee, KarelWillem!

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Frans op 18 augustus 2020 23:00
  Nee, want mijn telefoon is niet geschikt voor iOS 13.

  (Overigens vind ik het heel slecht dat in de App Store staat dat iOS 11 of later vereist is, maar dat blijkt onjuist, minimaal iOS 13.5 is nodig.)

  Dat is goed verklaarbaar. Apple ondersteunt de benodigde API pas vanaf 13.5, maar de app is al te installeren vanaf iOS 11 zodat mensen die de update naar iOS 13 nog niet gedaan hebben daarin begeleid kunnen worden, indien hun toestel dat ondersteunt.

 • Profielfoto
  Neowip

  Ik beschouw mezelf als zeer privacy bewust. Geen Facebook, WhatsApp. Altijd VPN. Signal als default messenger en telefoon app. DuckDuckGo als zoekmachine en als default browser.

  Techniek achter deze app en api bekeken en zie hier echt geen issue in. Geïnstalleerd en aan staan, net als de hele familie.

 • Profielfoto
  AppleBoy

  KarelWillem op 18 augustus 2020 17:24
  Nut bij gebruik door 60% van de bevolking.

  Gaan we ooit meer dan 10.000.000 actieve gebruikers halen?

  Ik denk het niet.

  15.000.000 inwoners leeftijd 15+, dus 9.000.000 gebruikers voor 60% dekking.
  Gaat het dus nooit worden. Niet iedereen heeft een smartphone van die 15 milj.

  Daarnaast is het een NL app en wat dan met alle toeristen?

  Toeristen de komende maanden weigeren is de beste oplossing.

  App zal echt niks brengen, al zal de overheid daar wel de cijfers van uitgeven.

   

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  KarelWillem op 18 augustus 2020 17:24
  Nut bij gebruik door 60% van de bevolking.

  Gaan we ooit meer dan 10.000.000 actieve gebruikers halen?

  Ik denk het niet.

  Je hebt hopelijk door dat dit een self fulfilling prophecy is?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zie grote voordelen en de werking is anoniem. Locaties worden niet opgeslagen bij de registraties en je krijgt alleen te horen dát je in de buurt van een besmette persoon bent geweest – als dat zo is. Lijkt me prima en erg belangrijk. Batterij zou volgens Apple juist niét snel leeg gaan, omdat een vorm van Bluetooth wordt gebruikt die weinig batterij gebruikt.