Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 18 augustus 2020

Autoriteit Persoonsgegevens raadt af om de CoronaMelder in gebruik te nemen

Gisteren verscheen de CoronaMelder eindelijk in de Google Play en de App Store. De veelbesproken corona-app zorgt al sinds de eerste berichtgeving voor veel discussie. Nu is dit nieuwe middel om het virus in te perken een feit, maar nog niet iedereen is overtuigd. Zo raadt de Autoriteit Persoonsgegevens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport af om de CoronaMelder-app al in gebruik te nemen.

Dit heeft de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), Aleid Wolfsen bekendgemaakt in een persverklaring. Hoewel de app is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt, vindt de AP dat eerst nog een aantal andere belangrijke stappen genomen moeten worden. Zo roept Wolfsen op om eerst duidelijke afspraken te maken met Google en Apple.

Duidelijke afspraken met Apple en Google

De CoronaMelder maakt namelijk gebruik van de Exposure Notification-api die Apple en Google ontwikkeld hebben. Een interessant stukje techniek, maar dat betekent niet dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daar blind op moet vertrouwen. De AP geeft aan dat het vooral belangrijk is om goede afspraken te maken om zo te voorkomen dat Apple en Google op andere manieren data uit de app verwerken.

corona-app CoronaMelder
Klik/tap voor groter.

En dat is niet het enige punt van zorg. Ook wil de AP meer duidelijkheid over de achterliggende server. De Belastingdienst zou deze voor haar rekening gaan nemen, maar die trok zich terug. Ook roept de privacywaakhond op tot een wet. Deze moet het tijdelijk gebruik van de app mogelijk maken. Volgens Wolfsen is het daarbij vooral belangrijk dat er in de wet vermeld staat dat iedereen zelf mag bepalen of hij/zij de app wil gebruiken.

De CoronaMelder gebruiken

Minister Hugo de Jonge is het daar ook mee eens, maar noemt het “wenselijk”. Volgens hem kan de app ingezet worden op basis van expliciete toestemming, maar daar is de Autoriteit Persoonsgegevens het niet mee eens.

De CoronaMelder is nu te downloaden en wordt in een aantal provincies getest. Op 1 september moet de corona-app volledig in gebruik worden genomen. Meer weten over de CoronaMelder? Lees dan hier verder.

Reageer op artikel:
Autoriteit Persoonsgegevens raadt af om de CoronaMelder in gebruik te nemen
Sluiten