Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 18 augustus 2020

Apple zet ontwikkelaarsaccount Epic Games binnenkort op non-actief

Nadat de game Fortnite uit de App Store gehaald werd, sleepte ontwikkelaar Epic Games Apple meteen voor de rechter. Apple deed dat, omdat de ontwikkelaar een betaalmethode invoerde die de App Store omzeilde, waardoor er geen toeslag betaald werd. Nu zegt Epic dat Apple zijn ontwikkelaarsaccount op non-actief zet.

Dat laat Epic Games op Twitter weten. De strijd tussen Apple en de ontwikkelaar achter Fortnite gaat dus hevig door. Volgens de developer doet Apple dit als antwoord op de rechtszaak die nu aangespannen wordt. Apple zou voornemens zijn alle ontwikkelaarsaccounts op non-actief te zetten. Ook zou Epic geen toegang meer krijgen tot vroege releases van iOS en macOS en worden de rechten met betrekking tot tools voor ontwikkelaars teruggehaald. Nu vraagt de ontwikkelaar aan de rechtbank in Californië of die Apple kan blokkeren dit te doen, aangezien dit grote gevolgen kan hebben voor het bedrijf.

Fortnite uit de App Store

Het is nu even de vraag hoe dit zich gaat ontwikkelen. Apple kan de rechten gewoon intrekken als het moet. Epic Games heeft hoog en hard ingezet (met een gecalculeerd protest en die rechtszaak), maar Apple lijkt op juridisch gebied in elk geval het laatste woord te hebben. Desondanks heeft Apple ook aangegeven dat het met Epic Games om tafel wil zitten, zodat Fortnite terug naar de App Store kan komen.

De onderstaande tekst is uit de opening van documenten voor een nieuwe rechtszaak.

Just over two weeks ago, Apple’s CEO Tim Cook was asked during a Congressional hearing whether Apple has “ever retaliated against or disadvantaged a developer who went public about their frustrations with the App Store”. Mr. Cook testified, “We do not retaliate or bully people. It’s strongly against our company culture.”1 But Apple has done just that. When Epic gave users of its app Fortnite a choice of how they wanted to make purchases, Apple retaliated by removing Fortnite from its App Store. Then when Epic sued Apple to break its monopoly on app stores and in-app payments, Apple retaliated ferociously. It told Epic that by August 28, Apple will cut off Epic’s access to all development tools necessary to create software for Apple’s platforms—including for the Unreal Engine Epic offers to third-party developers, which Apple has never claimed violated any Apple policy. Not content simply to remove Fortnite from the App Store, Apple is attacking Epic’s entire business in unrelated areas.

Epic Games claimt verder dat, naast het feit dat “miljoenen, onschuldige gamers wereldwijd getroffen worden”, het ontwikkelaarsaccount op non-actief zetten grote gevolgen kan hebben voor iedereen die gebruikmaakt van de Unreal Engine. Dat is een populaire game engine, als het ware de basis van een videogame.

In addition, Apple’s retaliation represents an existential threat to Epic’s Unreal Engine. OS providers like Apple routinely make certain software and developer tools available to software developers, for free or a small fee, to enable the development of software that will run on the OS. Apple intends to deny Epic access to that widely available material. Without that access, Epic cannot develop future versions of the Unreal Engine for use on iOS or macOS.

Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt dat Apple Fortnite-maker Epic Games op de hoogte brengt van de aankomende non-actiefstelling, geeft het de developer wel extra tijd om zijn stappen te overwegen. Wat de consequenties ook zijn straks, deze strijd is nog lang niet voorbij.

Reageer op artikel:
Apple zet ontwikkelaarsaccount Epic Games binnenkort op non-actief
Sluiten