Apple zet ontwikkelaarsaccount Epic Games binnenkort op non-actief

Door: Wesley Akkerman - 11 reacties
Fortnite App Store 16x9
(Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Nadat de game Fortnite uit de App Store gehaald werd, sleepte ontwikkelaar Epic Games Apple meteen voor de rechter. Apple deed dat, omdat de ontwikkelaar een betaalmethode invoerde die de App Store omzeilde, waardoor er geen toeslag betaald werd. Nu zegt Epic dat Apple zijn ontwikkelaarsaccount op non-actief zet.

Dat laat Epic Games op Twitter weten. De strijd tussen Apple en de ontwikkelaar achter Fortnite gaat dus hevig door. Volgens de developer doet Apple dit als antwoord op de rechtszaak die nu aangespannen wordt. Apple zou voornemens zijn alle ontwikkelaarsaccounts op non-actief te zetten. Ook zou Epic geen toegang meer krijgen tot vroege releases van iOS en macOS en worden de rechten met betrekking tot tools voor ontwikkelaars teruggehaald. Nu vraagt de ontwikkelaar aan de rechtbank in Californië of die Apple kan blokkeren dit te doen, aangezien dit grote gevolgen kan hebben voor het bedrijf.

Fortnite uit de App Store

Het is nu even de vraag hoe dit zich gaat ontwikkelen. Apple kan de rechten gewoon intrekken als het moet. Epic Games heeft hoog en hard ingezet (met een gecalculeerd protest en die rechtszaak), maar Apple lijkt op juridisch gebied in elk geval het laatste woord te hebben. Desondanks heeft Apple ook aangegeven dat het met Epic Games om tafel wil zitten, zodat Fortnite terug naar de App Store kan komen.

De onderstaande tekst is uit de opening van documenten voor een nieuwe rechtszaak.

Just over two weeks ago, Apple’s CEO Tim Cook was asked during a Congressional hearing whether Apple has “ever retaliated against or disadvantaged a developer who went public about their frustrations with the App Store”. Mr. Cook testified, “We do not retaliate or bully people. It’s strongly against our company culture.”1 But Apple has done just that. When Epic gave users of its app Fortnite a choice of how they wanted to make purchases, Apple retaliated by removing Fortnite from its App Store. Then when Epic sued Apple to break its monopoly on app stores and in-app payments, Apple retaliated ferociously. It told Epic that by August 28, Apple will cut off Epic’s access to all development tools necessary to create software for Apple’s platforms—including for the Unreal Engine Epic offers to third-party developers, which Apple has never claimed violated any Apple policy. Not content simply to remove Fortnite from the App Store, Apple is attacking Epic’s entire business in unrelated areas.

Epic Games claimt verder dat, naast het feit dat “miljoenen, onschuldige gamers wereldwijd getroffen worden”, het ontwikkelaarsaccount op non-actief zetten grote gevolgen kan hebben voor iedereen die gebruikmaakt van de Unreal Engine. Dat is een populaire game engine, als het ware de basis van een videogame.

In addition, Apple’s retaliation represents an existential threat to Epic’s Unreal Engine. OS providers like Apple routinely make certain software and developer tools available to software developers, for free or a small fee, to enable the development of software that will run on the OS. Apple intends to deny Epic access to that widely available material. Without that access, Epic cannot develop future versions of the Unreal Engine for use on iOS or macOS.

Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt dat Apple Fortnite-maker Epic Games op de hoogte brengt van de aankomende non-actiefstelling, geeft het de developer wel extra tijd om zijn stappen te overwegen. Wat de consequenties ook zijn straks, deze strijd is nog lang niet voorbij.

Epic Games

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Hopen dat Epic het been stijf houdt, dat eventueel meerdere grote ontwikkelaars volgen en de App Store openbreken. Kan ontwikkelaars alleen maar ten goede komen:-)

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Dashter op 18 augustus 2020 14:35
  Hopen dat Epic het been stijf houdt, dat eventueel meerdere grote ontwikkelaars volgen en de App Store openbreken. Kan ontwikkelaars alleen maar ten goede komen:-)

  Op grond waarvan denk je dat? Wat is er mis met de App Store (buiten de gebruikelijke imperfecties)?

  Ik vind het als gebruiker voor mijn veiligheid cruciaal dat Apple de App Store 100% onder controle houdt. En ik wil dat Apple er goed aan verdient zodat ze al die mooie spullen kunnen blijven maken.

  Zoals ik het zie mogen Epic CS een veeg uit de pan krijgen.

 • Profielfoto
  Night

  Inderdaad. “Retaliate” legt Epic natuurlijk uit als “Apple doet de deur op slot omdat we commentaar hebben”. Dat de reden gewoonweg is, dat er een slotje opgaat omdat Epic zich niet aan de regels houdt, hoor je ze niet over.

 • Profielfoto
  Di May

  Is Epic niet de uitgever van een ‘vechters’game ?

  ’t Is te merken, ’t zijn ruziezoekers.
  Ze gedragen zich Trumpiaans.

 • Profielfoto
  Dashter

  Planeten Paultje op 18 augustus 2020 15:35

  Dashter op 18 augustus 2020 14:35
  Hopen dat Epic het been stijf houdt, dat eventueel meerdere grote ontwikkelaars volgen en de App Store openbreken. Kan ontwikkelaars alleen maar ten goede komen:-)

  Op grond waarvan denk je dat? Wat is er mis met de App Store (buiten de gebruikelijke imperfecties)?

  Ik vind het als gebruiker voor mijn veiligheid cruciaal dat Apple de App Store 100% onder controle houdt. En ik wil dat Apple er goed aan verdient zodat ze al die mooie spullen kunnen blijven maken.

  Zoals ik het zie mogen Epic CS een veeg uit de pan krijgen.

  Dat doet Apple op macOS ook, en daar wordt je als gebruiker niet langs alle kanten fijngeknepen.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  30% blijf ik echt absurd veel vinden. Uiteraard biedt Apple een winkel aan en houdt iOS ook schoon maar het heroverwegen om de 30% te verlagen lijkt me geen slecht idee.

 • Profielfoto
  yellow

  Denk je dat de duizenden engineers van Apple een Jan Modaal inkomen verdienen? Apple verdient veel, maar dat is een beloning voor het risico dat ze nemen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Feitelijk is Apple de uitgeverij met een eigen App store. Een uitgevers fee van 30% is niet zo vreemd. Kijk naar de marge die een supermarkt pakt, dat us vaak nog veel meer dan 30%.

 • Profielfoto
  Sensas06

  Ik snap het gezeur over die 30% niet.

  Als je kijkt naar retail is een marge van 30% voor de winkel echt minimaal

  Epic kan het wel veel vinden, maar dat is makkelijk praten als je genoeg klanten hebt die direct willen kopen

  Het is een beetje zoals een supermarkt ruzie heeft met Coca-Cola over marges en dan geen Coca-Cola meer verkoopt.

  Dus Epic moet niet zeuren, gewoon vragen wat ze willen (bv €10) en de marge gewoon aan de winkel laten

  In de AppStore dus ca €14, google play store ook €14 en vage android shop dus een €10

  En als de consument het teveel vindt wisselt hij wel van platform of gaat klagen bij de winkel

 • Profielfoto
  Dashter

  Sensas06 op 18 augustus 2020 23:32
  Ik snap het gezeur over die 30% niet.

  Als je kijkt naar retail is een marge van 30% voor de winkel echt minimaal

   

  Eerst en vooral: Je kan de vergelijking met een winkel niet maken, aangezien iedereen concurrerende winkels kan/mag opzetten. De App Store heeft een monopolie op iOS, het is niet toegelaten een andere distributiewijze te kiezen. Daarom is de vergelijking met retail winkels van in het begin appels met peren vergelijken, de vergelijking heeft 0,0 raakvlakken.

  Ten tweede: 30% Minimaal? WTF?

  Dat komt neer op een cut van 15 miljard dollar per jaar… Het onderhouden van de App Store+redelijke winstmarge zou zelfs niet in de grootte-orde van dat bedrag liggen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is overigens 15%, alleen het eerste jaar rekent Apple 30%