Apple werkt mogelijk aan eigen zoekmachine als alternatief voor Google

Door: Jeroen Kraak - 15 reacties
iOS 14 privacy tracking adverteerders
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Als je iets op het internet zoekt, gebruik je waarschijnlijk Google. Dat wil Apple veranderen. Het werkt mogelijk aan een eigen zoekmachine.

Googelen is inmiddels een goed ingeburgerd Nederlands werkwoord. Dat is ook best logisch omdat het veruit de meest gebruikte zoekmachine ter wereld is. Concurrenten als Bing en DuckDuckgo volgen op een wel heel grote afstand.

Een zoekmachine van Apple

Apple denkt de concurrentie met Google wel aan te kunnen wel blijkt uit onderzoek van Coywolf. Zij zien verschillende redenen die wijzen op het werken aan een eigen zoekmachine. Daarvoor heeft het verschillende redenen. Google betaalt Apple nu een fikse som geld om het de standaard zoekmachine op iOS, iPadOS en macOS te laten zijn. Mogelijk komt die deal nu tot een eind en is een eigen zoekmachine een beter alternatief voor het bedrijf.

Coywolf baseert zijn vermoedens op de vacatures van Apple. Het bedrijf is op zoek naar engineers die onder andere artificial intelligence machine learning kunnen verbeteren voor hun services en apps. Normaal zou dit niet bijzonder zijn ware het niet dat iOS 14 en iPadOS 14 geen zoekresultaten weergeven in spotlight. In de vorige versies werd hierbij nog gebruik gemaakt van Google resultaten. Nu passeert Spotlight Search Google en verwijst het direct door.

Wat is het voordeel?

Wat interessant wordt is hoe Apple een eigen zoekmachine gaat inrichten. Het bedrijf pakt zaken altijd anders aan dan andere concurrenten. Waar Google bijvoorbeeld vooral verdient aan advertenties en het opslaan van gegevens, is het voor Apple wellicht anders. Het grote voordeel is dat het een eigen dienst dieper kan integreren met haar verschillende besturingssystemen om er zo een gepersonaliseerde functie van te maken die aansluit op de behoefte van de gebruiker. Het is dan ook vergelijkbaar met Google Assistant.

Apple zou met die eigen dienst haar eigen producten en diensten kunnen promoten zoals Apple News+, Apple Music en Apple TV+. Daarnaast worden gebruikers meer afhankelijk van het Apple ecosysteem waardoor ze minder snel zullen overstappen. Ook kan het zijn dat app-makers nu direct hun apps kunnen promoten in de zoekresultaten.

iOS 14 belooft meer op het gebied van privacy. Facebook krijgt het een stuk lastiger op het nieuwe besturingssysteem. Gebruikers kunnen er namelijk voor kiezen op gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen. Dit betekent dat Facebook flink wat advertentie-inkomsten gaat mislopen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Heeft de redactie nog nooit gehoord van Startpage?

  Wel de voordelen, maar niet de nadelen van Google’s nieuwsgierigheid

  en honger naar content.

   

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Laat me Apple’s presentatie raden, De zoekmachine werkt dan machinelearning op het device ipv een server, veel privacy, ook iets met AR enzo en uiteraard alleen brave zoekresultaten die voldoen aan de Apple values. Daarna willen ze uiteraard ook een eigen Youtube beginnen maar voorlopig zijn het nog slechts een pretentieuze hobbyprojecten, is het net niet wat je zou willen en gaat uiteindelijk niemand het gebruiken.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik zou, maakt me niet uit wie het doet, een zoekmachine willen die prioriteit kan geven aan sites die het SLECHTSTE, ja je leest het goed, het SLECHSTE webstandaarden ondersteunen. Ik merk steeds vaker, hoe slechter de site, hoe beter de content!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat een slecht idee als dit klopt. En wat een rare voordelen: dat zijn exact het soort dingen die ik niet wil: personalisering. Ik gebruik DDG al jaren naar tevredenheid. Geen behoefte aan een Apple-versie

 • Profielfoto
  error

  Apple zou DuckDuckGo moeten kopen.

 • Profielfoto
  Melle

  Gebruik hier al lang ecosia. Alle beetjes helpen… je kan zoveel doen als individu die amper moeite kost, meer zelfs, de kwaliteit van je leven verhoogd.

  Komt allemaal goed.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik gebruik ook DDG, maar het komt geregeld voor dat ik !g moet gebruiken om een beter resultaat te krijgen, vooral voor computergerelateerde informatie.

  Enig bewijs dat de deal tussen Apple en Google ten einde loopt, zoals in de tekst staat? Wordt niet geleverd. Zolang Google ze nog ruim 7 miljard betaald om de default zoekmachine te zijn zal dit wel niet gebeuren. Misschien is Apple actiever op dit gebied om hun diensten te verbeteren of AI te trainen.

 • Profielfoto
  donut

  Apple zoek machine; en je komt steeds uit bij …Apple:  DDG moet onafhankelijk blijven svp.

  Net als die kaarten van ze; Openstreetmap is zoveel beter.

   

 • Profielfoto
  rruiter1

  Waarom is Openstreetmap zoveel beter? Ik kende het niet. Ik gebruik ook DDG maar de relevantie van de zoekresultaten van Google is echt vaak beter (als je ietsje naar beneden scrollt). Ik zou graag een echt goede zoekmachine willen die je niks wil verkopen en geen gegevens van je wil.

 • Profielfoto
  csteelooper

  computer space op 29 augustus 2020 07:29
  Ik zou (…) een zoekmachine willen die prioriteit kan geven aan sites die het SLECHTSTE (…) webstandaarden ondersteunen. (…) hoe slechter de site, hoe beter de content!

  Huh? Waar slaat dat op? Alsof goede webstandaarden een negatieve invloed hebben op content… Het enige wat dat negatief beïnvloed is de ware golf aan advertenties die je om de content heen en naar aanleiding van de content te zien krijgt. Maar die advertenties hebben niet zozeer iets met webstandaarden te maken… Die zoeken er eerder de randen van op.

  On-topic: of ik ‘m uiteindelijk ga gebruiken of niet, het zal me benieuwen of Apple met een eigen zoekmachine komt. En vooral wat de invloed daarvan gaat zijn voor Google…

 • Profielfoto
  Farl

  Als ze dan maar geen adverenties gaan tonen bij de zoekresultaten, want dat heeft Apple wel meer baat bij het opslaan van onze data en gedrag. Die andere focus zou slecht kunnen worden voor onze privacy.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Gaat Apple het wiel opnieuw uitvinden? Dan zal dat wiel waarschijnlijk net als dat van een trolleybus een beperkte route volgen door internetland met moraalridders langs de zijstraten.

 • Profielfoto
  Ree

  csteelooper op 30 augustus 2020 13:11

  Huh? Waar slaat dat op? Alsof goede webstandaarden een negatieve invloed hebben op content…

  Dat is dus het probleem; Google hangt veel te veel waarde aan de HTML structuur, snelheid etc van websites. Het is belangrijk, ja, maar niet zó belangrijk als dat Google vindt dat het belangrijk is.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ze hebben al een naam voor de nieuwe zoekmachine.

  Moes.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Graag onafhankelijke zoekmachine.

  DDG is favoriet. Graag onafhankelijk houden.