Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 25 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

Apple vs Epic: goed nieuws voor Unreal Engine, slecht nieuws voor Fortnite [Update]

Afgelopen maandag was de eerste hoorzitting tussen Epic Games en Apple. De hoorzitting was te volgen in een openbaar Zoom-gesprek, vanwege de aanhoudende beperkingen met betrekking tot corona. De zitting werd gehouden om te achterhalen of de ontwikkelaarsrechten van Epic behouden konden blijven.

Epic hoopt daar natuurlijk wel op, aangezien het besluit geldig blijft zolang de rechtszaak voortduurt. De rechter, Yvonne Gonzalez Rogers, heeft laten weten dat er nog geen uitspraak gedaan is, maar dat die wel snel zal volgen. De uitspraak over deze kwestie wordt dan in geschreven vorm aangeboden. Echter, het lijkt erop dat de rechter een voordelig besluit voor Epic Games gaat maken. Ze wil namelijk de Unreal Engine beschermen (een belangrijke game-engine voor veel ontwikkelaars), maar ondertussen is Fortnite nog niet welkom in de App Store. Dat is dan weer een win voor het bedrijf uit Cupertino.

Fortnite epic games
Klik/tap voor groter.

Winst voor Epic, winst voor Apple

Voorlopig lijkt het er dus op dat Fornite niet terugkeert naar de App Store. De app kreeg op 13 augustus jongstleden een update waardoor spelers direct bij Epic Games V-Bucks konden kopen. Het betaalsysteem van Apple werd dus omzeild en dat mag niet volgens de richtlijnen van de App Store. Apple reageerde daarop door niet alleen Fortnite uit de digitale winkel te gooien, maar door dus ook te dreigen met het feit dat alle rechten teruggetrokken zouden worden voor Epic Games, waardoor er ook niet meer gewerkt kan worden aan de Unreal Engine op iOS en macOS. En dat treft dan weer duizenden andere ontwikkelaars.

Dat is een idee waar Microsoft zich ook achter schaart. Niet alleen omdat het bedrijf zelf een game gemaakt heeft in de Unreal Engine (Forza Street), maar ook omdat Xbox-baas Phil Spencer vindt dat gamers en ontwikkelaars niet de dupe mogen worden van Apple’s besluit. Apple houdt zich ondertussen vast aan zijn eigen regels en stelt dat het bedrijf in zijn recht staat andere bedrijven uit de App Store, en aanverwante producten, te weren wanneer de regels niet nageleefd worden.

De rechter vraagt zich ondertussen ook hardop af waarom Epic Games niet gewoon de versie van Fortnite van 12 augustus terugzet in de App Store. Epic reageert daarop door te stellen dat het technisch wel mogelijk is, maar dat die niet terug wil naar zo’n concurrentiebeperkende status quo.

Update: rechter Yvonne Gonzalez Rogers heeft inmiddels officieel uitspraak gedaan. Hierin staat dat Apple niet verplicht is om Fortnite alsnog toe te laten in de App Store. Wel is bepaald dat Apple geen wraak mag nemen door het ontwikkelaarsaccount van Epic te sluiten of door de Unreal Engine te beperken zodat deze niet meer interessant is voor andere ontwikkelaars.

De gehele uitspraak van de rechter is hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple vs Epic: goed nieuws voor Unreal Engine, slecht nieuws voor Fortnite [Update]
Sluiten