Apple: verticaal filmen met je iPhone levert ook mooie beelden op

Door: Wesley Akkerman - 17 reacties
Apple iPhone SE Apple Event
(Afbeelding: AFP / Justin Sullivan)

Apple heeft nieuwe video’s gepubliceerd in de serie Shot on iPhone, met dit keer de nadruk op een short film. Die korte film is geproduceerd door regisseur Damien Chazelle. Chazelle is onder meer bekend door zijn werk aan La La Land en Whiplash.

De film, die negen minuten duurt, is op een bijzondere manier geschoten. Niet alleen is die helemaal gefilmd met de cameramodule op de iPhone 11 Pro, ook is het zo dat alle beelden verticaal opgenomen zijn. Juist, hetgeen waar veel gebruikers zo fel tegen zijn. Wanneer je verticaal filmt, mis je vaak een heel groot deel van wat er precies gebeurt op dat moment. Maar daar tegenover staat dat je je smartphone wel iets comfortabeler vasthoudt. Veel videodeelapplicaties spelen handig in op deze manier van filmen, zoals bijvoorbeeld TikTok en Instagram, maar voor het maken van algemene video’s geniet horizontaal film alsnog de voorkeur.

Verticaal filmen met je iPhone

Hierboven kun je de film in kwestie bekijken. Het is een soort combinatie van oud en nieuw: een westernfilm die gemaakt is met een modern apparaat, middels een moderne manier van filmen. Of het de film ten goede komt, dan mag je zelf bepalen door negen minuten van je dag te besteden aan The Stunt Double. Het is duidelijk dat Chazelle doorheeft wat de beperkingen zijn van verticaal filmen met je iPhone (of welke smartphone dan ook), aangezien we hem soms handige (en bekende) trucjes zien uithalen om de boodschap over te brengen.

De regisseur heeft allerlei functies van de videocamera op de iPhone gebruikt. Denk dan aan de extended dynamic range, de videostabilisatie, de groothoeklens en meer. Ook is er een behind the scenes-video uitgebracht, waarin je kunt zien hoe de short precies gemaakt is met de iPhone 11 Pro. Die video kun je hieronder bekijken, mocht je dat interessant vinden. Tip: voor het beste effect bekijk je de korte film op je smartphone.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  Stop making stupid people famous!

  Vertical Video Syndrome is echt wel een dingetje.

 • Profielfoto
  imaccer2

  Hoe speel je het op tv af. Op zijn kop zetten. Hihi.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @inaccer2: Uhh nou nee, op zijn zij natuurlijk.

  OT: Ik heb echt een bl**dhekel aan die verticale filmpjes. Vooral die je op tv ziet en vervolgens vergroot en blurry aan de zijkanten. Maar gelukkig bestaan er toch wel mensen die dit erg goed kunnen doen. Knap staaltje werk dit! Waarschijnlijk wel gedaan door echte cameramensen en scripts geschreven door vakmensen maar ben er zeker van onder de indruk.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Oké, ik had duidelijk het tweede filmpje nog niet gekeken. Blijkt inderdaad allemaal door vakmensen gedaan maar blijft indrukwekkend.

 • Profielfoto
  Evert Jan

  Verticale video.

  jammer…

  Als ik het langs zie komen, dan heb ik iedere keer het gevoel dat er iets mist.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ga er niet eens naar kijken.
  Fok op met je verticale filmpjes, Apple.

 • Profielfoto
  Night

  Is dat ook gelijk de reden waarom Samsung nu al TV’s maakt die je 90° kan kantelen?

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  imaccer2 op 6 augustus 2020 15:34
  Hoe speel je het op tv af. Op zijn kop zetten. Hihi.

  https://youtu.be/ITbskhYrlaU

 • Profielfoto
  yellow

  Het moet verboden worden. Boete €190, uiteraard exclusief €9 administratiekosten.

   

 • Profielfoto
  Frans

  imaccer2 op 6 augustus 2020 15:34
  Hoe speel je het op tv af. Op zijn kop zetten. Hihi.

  Het beeld op de TV 90° draaien en dan op de bank gaan liggen?;-)

 • Profielfoto
  iDeMi

  Deze film is gewoon echt heel goed gemaakt. Hele goede mooie beelden waarbij echt heel goed is gekeken om de verticale verhouding optimaal te benutten. En waarom zou dit niet kunnen? Het is op een andere manier filmen. Niet geschikt voor alles, zoals dat voor veel dingen geldt. Zeker een hele mooi toevoeging.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Verticale video’s horen op zijn hoogst thuis op een display bij de Burger King of zo. Verder moet je er zo ver mogelijk van weg blijven.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Bah.

 • Profielfoto
  Denebola

  Verticaal filmen vind ik bijzonder ergerlijk! Als de schepper dit had bedoeld, had ie onze ogen wel verticaal geplaatst i.p.v. naast elkaar en hadden de producenten van displays allemaal verticale displays gemaakt. Je ziet nu eenmaal naar links en rechts meer dan naar boven of beneden; probeer maar. Dus waarom zou je die mogelijkheid weggooien? En idd die filmpjes op TV met links en rechts iets onduidelijks, die je afleiden van het eigenlijke filmbeeld ……

   

 • Profielfoto
  Ed

  Ik haat het ook, maar dit is mooi gedaan. Hilarisch, die auto op de achtergrond bij de cowboy shoot-out.

 • Profielfoto
  Oldy

  Ja, dit is een aardig kunstje; maar verder…..
  vreselijk, al dat vertikaal filmen door al die klooioos die overal hun telefoon uit de zak trekken en niet beseffen dat ze over een prachtige 16×9 camera beschikken. En die zooi van ze staat ook nog regelmatig op de NOS, etc.
  Mijn horizontale opnamen kan ik direct monteren en editen en combineren met mijn video’s gemaakt met een goede Sony. Beeldformaten en resoluties zijn overeenkomstig in te stellen.
  Ik blijf een roepende in de woestijn.

 • Profielfoto
  jandebloois

  Op het moment dat mijn ogen niet meer NAAST elkaar staan, maar BOVEN elkaar ga ik ook verticaal filmen. Ik vind het géén gezicht.