Apple krijgt dreiging uit China: ‘verban Siri wegens patent inbreuk’

Door: Mark Hofman - 8 reacties
Apple, Amazon, Google smart home
(Afbeelding: Apple)

Als het aan een Chinees bedrijf ligt wordt Siri tijdelijk verbannen uit China. Het bedrijf klaagt Apple aan vanwege inbreuk op een patent en wil 1.43 miljard dollar zien.

Naast het geldbedrag wil het Chinese bedrijf nog meer. Zolang er nog geen uitspraak over de zaak is, vindt het bedrijf dat er geen Apple-producten meer in China verkocht mogen worden die beschikken over Siri. Beter gezegd: Apple mag dan bijna al zijn producten niet meer verkopen.

Chinees bedrijf wil Siri verbannen

Het klinkt in eerste instantie als het zoveelste bedrijf dat zomaar wat roept, maar dat is niet helemaal aan de orde. Het Chinese bedrijf Shanghai Zhizhen Network Technology Co, ook wel Xiao-i genoemd, won eerder al een rechtszaak op dit gebied. Het bedrijf heeft in het land namelijk een patent op een slimme virtuele assistent. Nu richt het bedrijf zijn pijlen op Apple.

In de Wall Street Journal wordt de zaak aangehaald. Daar wordt duidelijk dat het bedrijf maandag bekendmaakte dat het Apple aanklaagt voor zo’n 10 miljard Chinese Renminbi. Omgerekend is dat een bedrag van 1.43 miljard dollar of 1.21 miljard euro. Dat wil het bedrijf hebben voor het feit dat Apple gebruik maakt van Siri. Shangai Zhizen Network Technology Co. is een bedrijf dat zich richt op kunstmatige intelligentie en beheert een patent voor een virtuele assistent. De technologische architectuur van Siri lijkt, volgens het bedrijf zelf, heel erg op dat van het patent. Als onderdeel daarvan vraagt Xiao-i aan Apple om de verkoop, productie en gebruik van producten die gebruik maken van het patent te stoppen.

Het Chinese bedrijf heeft het patent sinds kort pas in beheer. Na een rechtszaak van maar liefst acht jaar werd het patent onlangs pas toegekend aan Shangai Zhizen Network Technology Co. De strijd ging destijds tussen twee partijen.

Siri
De slimme assistent (Afbeelding: Apple)

“Kans niet heel erg groot”

De kans is aanwezig dat het verzoek van Xiao-i ingewilligd wordt. Toch zegt Fang Jianwei, een Chinese rechter, tegenover The Wall Street Journal dat een ban op Siri niet heel veel succes zal hebben. Zo laat hij weten:

“Zulke rechtelijke bevelen moet aan strikte voorwaarden voldoen en worden amper toegestaan door Chinese rechtbanken. Daarbij is de patent-inbreuk ook niet per direct winst voor Shangai Zizhen. Ondanks het feit dat het patent geldig verklaard is, kan de rechtbank nog steeds genoeg verschillen vinden tussen Siri en het patent.”

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  “Zulke rechtelijke bevelen moet aan strikte voorwaarden voldoen en worden amper toegestaan door Chinese rechtbanken. Daarbij is de patent-inbreuk ook niet per direct winst voor Shangai Zizhen. Ondanks het feit dat het patent geldig verklaard is, kan de rechtbank nog steeds genoeg verschillen vinden tussen Siri en het patent.”

  Dat dus. En daarnaast heeft Shanghai Zizhen hen het patent “pas kort in beheer”. In Europa en Amerika speelt dat feit ook nog een rol. Ik weet uiteraard niet of het in China ook zo werkt, maar toch…
  Ik zie het er niet van komen. Sterker nog, als Apple zou willen zouden ze een (vijandige) overname kunnen doen (financieel dan toch, want ik denk dat dat in China zeker zo moeilijk is als het winnen van deze patent-zaak door Shanghai Zizhen).

 • Profielfoto
  AT024

  Lieve SIRI verbannen? SIRI doet niemand kwaad en geeft schattige antwoorden. Slaat gewoon nergens op.

 • Profielfoto
  icegodd

  volgens andere news site zit er meer achter: Trump wil oorlog dan krijgt hij ook oorlog.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  icegodd op 4 augustus 2020 17:16
  volgens andere news site zit er meer achter: Trump wil oorlog dan krijgt hij ook oorlog.

  trump is een horses-ash….

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  NASI-GORENG op 4 augustus 2020 18:31

  icegodd op 4 augustus 2020 17:16
  volgens andere news site zit er meer achter: Trump wil oorlog dan krijgt hij ook oorlog.

  trump is een horses-ash….

  ass=beter

 • Profielfoto
  RW076

  NASI-GORENG op 4 augustus 2020 18:31

  icegodd op 4 augustus 2020 17:16
  volgens andere news site zit er meer achter: Trump wil oorlog dan krijgt hij ook oorlog.

  trump is een horses-ash….

  Zo hey, heb jij ff lekker gedeugd.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  China die patentrechten zou beschermen… dikke dikke lol natuurlijk. En Siri… ach, je mist er weinig aan. Mochten ze de rechtszaak winnen, hoop ik dat ze nog wat centjes overhouden voor verbeteringen, anders kunnen ze het beter bij de eerste kliko zetten.

 • Profielfoto
  polansky

  Als reactie op het verbieden van TikTok door de US niet geheel onverwacht natuurlijk. Apple kan er rekening mee houden dat Apple uit China verbannen wordt.

  Dit heeft natuurlijk he-le-maal niets met patententen te maken, maar alles met politiek.