Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 6 augustus 2020

Apple Pay: betaaldienst Boon stopt 3 oktober met werken

Betaaldienst Boon stopt op 3 oktober met werken. Als je nog geld op je virtuele rekening bij het fintech-bedrijf hebt staan, moet je dat zo snel mogelijk uitgeven. Boon was een van de eerste aanbieders van Apple Pay waar ook Nederlanders met een omweg gebruik van konden maken. Ver voordat Apple’s dienst hier officieel beschikbaar was.

Boon is onderdeel van de Duitse Wirecard Bank AG en biedt pre-paid creditcards aan. Wirecard is verwikkeld in een enorm boekhoudschandaal waarbij enkele miljarden zijn kwijtgeraakt. Het bedrijf heeft inmiddels faillissement aangevraagd.

Saldo bij Boon het best zelf opmaken

Als je er eens een account hebt aangemaakt om Apple Pay te proberen, of het nog steeds via Boon gebruikt, maak dan je saldo zo snel mogelijk op. Boon zegt vanaf 3 oktober alle accounts waar geen saldo meer op staat te sluiten. De functie voor automatisch opladen is reeds gedeactiveerd.

Het is ook mogelijk om het saldo op een andere rekening te laten storten. Dat moet via de klantenservice, maar zoals Boon het bot zegt wordt je verzocht er zelf voor te zorgen. “Ons serviceteam worstelt met het verwerken van het grote aantal verzoeken. We vertrouwen dus op uw eigen initiatief zodat u niet op uw geld hoeft te wachten en onze collega’s zich kunnen concentreren op klanten waarbij het niet goed werkt”, schrijft het fintech-bedrijf.

boon apple pay
De app van het bedrijf stopt ook op 3 oktober met werken – Klik/tap voor groter.

Boon geeft aan dat het na 3 oktober mogelijk zal blijven om je geld terug te vorderen. Dat kan zelfs tot 6 jaar na de sluitingsdatum, maar is niet gratis. Vanaf 4 oktober zal de dienst een maandelijks bedrag van € 2,50 in rekening brengen tot het saldo volledig is opgebruikt. Op 3 oktober is de app in zijn geheel niet meer beschikbaar.

Miljardenfraude

Op de site van de dienst wordt nergens gemeld waarom de stekker eruit gaat, maar er is een enorm achterliggend verhaal. Het moederbedrijf van Boon, de Duitse Wirecard Bank, is verwikkeld in een enorm boekhoudschandaal. Dat heeft uiteindelijk tot het faillissement geleid.

Bij Wirecard ontbrak maar liefst € 1,9 miljard in de boekhouding van het bedrijf. Waarschijnlijk heeft het geld nooit bestaan, maar werden de omzetcijfers bij de betalingsverwerker kunstmatig hoog gehouden. Daardoor kon ook 3,2 miljard euro geleend worden. Wirecard was op papier winstgevend en lang het lievelingetje van de Duitse fintech-industrie. Topman en oprichter Markus Braun en enkele andere bestuurders zitten vast en EY Global, dat dit als controlerend accountant had moeten spotten, ligt onder vuur. Geïnteresseerd in meer details over de fraude? We kunnen dit uitgebreide artikel van Trouw aanraden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Pay: betaaldienst Boon stopt 3 oktober met werken
Sluiten