Apple-patent duidt op game streaming mogelijkheden

Door: Jelle van Es - 3 reacties
Google Stadia apple streaming
(Afbeelding: Google)

Momenteel ligt Apple onder een vergrootglas doordat het diverse services niet toelaat op zijn platform. Denk daarbij aan de mogelijkheid om games te streamen via Google Stadia of via Project xCloud. Een patent lijkt daar nieuw licht op te schijnen.

Het patent werd opgemerkt door Patently Apple en dook al in februari van dit jaar op. Het patent heet ‘Enabling Interactive Service for Cloud Rendering Gaming in 5G Systems’ en zou draaien om games te streamen naar een apparaat dat over 5G beschikt.

Apple gaat zelf games streamen?

En daarmee verwijst dit patent naar Apple’s plan om zelf op een bepaalde manier games te streamen op zoiets als een iPhone 12. Deze krijgt zeer waarschijnlijk een 5G-ondersteuning. Volgens het patent gaat het om games die vanaf een server op afstand draait en via een video stream op het apparaat terecht komt. Op die manier is het dus vergelijkbaar met Google Stadia en Microsoft’s Project xCloud (dat volgende maand overigens onderdeel wordt van de Xbox Game Pass Ultimate). Het is dus niet zoiets als Remote Play, waarmee je nu een game vanaf je PlayStation 4 streamt naar zoiets als je iPad.

Project xCloud
Project xCloud komt niet naar de iPhone (Afbeelding: Microsoft)

Door op je apparaat, of een controller die er mee is verbonden, commando’s uit te voeren, wordt dat snel naar de server gestuurd en op die manier speel je de game. Het is op zich niet iets nieuws, behalve dat het hier specifiek gaat om een techniek die via 5G draait en dus niet gebruik maakt van WiFi. Momenteel zou er nog geen goede techniek zijn die dat voor elkaar krijgt en daardoor is dit patent aangevraagd. Binnen het patent zijn er technieken die er voor zorgen dat je enerzijds een goede stream op je apparaat krijgt en anderzijds geen of nauwelijks input lag hebt, waardoor je een game op de juiste manier kan gaan spelen.

Is dit dan gamen op je Apple-apparaat?

Apple maakt op het gebied van gaming verschillende stappen. Zo kun je nu via de Apple Arcade genieten van diverse games. Toch is het doodzonde dat je niet goed kunt streamen op je apparaat. Dit nieuwe patent zou daar verandering in kunnen brengen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  doctor_apple

  Daar gaan we weer: patent hier, patent daar … Echt Apple weer … Waar vele technieken en technologie freaks iets ontwikkelen en (deels) open source maken of niet eens de moeite nemen om het te patenteren moet Rolfje het Geldwolfje Apple alles patenteren …

  … En onderstussen natuurlijk wel de concurrentie blokkeren. Immers, Microsoft en Google wordt de toegang tot Apple iOS apparaten ontzegt.

  Duidelijk het gedrag van een monopolistische moloch die lijdt aan het calimero syndroom. Klein is Apple allang niet meer …

  … Ergens hoop ik dat Microsoft zich een keer wat fermer opstelt en bijvoorbeeld het hele aanbod uit de app store haalt, tesamen met nog een aantal ontwikkelaars als protest tegen de gang van zaken.

  Namelijk ik heb het gevoel dat Apple, maar soms ook haar gebruikers, verge(e)t(en) dat het succes van het platform te danken is aan vele ontwikkelaars en dienstverleners.

  Maar goed, we zullen zien hoe zich dit ontwikkeld. Vind het gewoon zo jammer dat zo’n mooi bedrijf steeds meer de foute plek van Microsoft begin dit millenium heeft overgenomen. Eigenlijk is Apple precies verworden tot datgene waar Apple zich ooit tegen heeft afgezet. Maar goed, niets is voor eeuwig.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Eens. Apple is het nieuwe IBM

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Patenteren van iets dat je hebt bedacht is niks mis mee. Blokkeren van concurrentie op oneigenlijke gronden wel. Blij dat gaming me niet boeit en ik er dus geen last van heb, maar het klopt gewoon niet.